Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj
Zaintrygowała mnie ta dębolistna! Jest jak z innej bajki! Oj popędzę małżona żeby płot i ścieżki szybciej zrobił (i miejsce na posadzenie) i na wiosnę się rozejrzę 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Krysiu, mnie też w ubiegłym roku zauroczyły hortensje. Ale teraz z przerażeniem stwierdzam, że większość z nich, a raczej z ich kwiatów, zaczyna się przebarwiać na różne tonacje różu
Oczywiście, nie mam pojęcia, która jest która, ale widzę, że u Ciebie wszystko usystematyzowane i podpisane. Powiedz mi proszę, które z nich, tak jak Anabelka, zachowują białe lub zielonkawe kwiatostany 

Witaj
oglądałam twoje hortensje i limelight na pewno nią nie jest, pomyliłaś podpisy? Limelight ma inne kwiaty.
Dębolistna super
moja zeszłoroczna Snow Queen nie zakwitła,przemarzła do ziemi,ale teraz jest całkiem fajny krzaczek
oglądałam twoje hortensje i limelight na pewno nią nie jest, pomyliłaś podpisy? Limelight ma inne kwiaty.
Dębolistna super

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Magduniu. Całkiem białe kwiatostany nie zostają u żadnej, Grandiflora arborescens, w tej chwili przebarwiła się na zielonkawo, później jej kwiatostany tak jak u Anabelki brązowieją. Z tego co wyczytałam, chyba jeszcze Grandiflora paniculata nie przebarwia się na różowo. A dlaczego Ci róż nie pasuje
. Magic Fire w tej chwili jest różowo zielonkawa i chyba ona najbardziej idzie w kierunku zieleni. Wszystkie moje hortensje są ubiegłoroczne albo tegoroczne, więc jeszcze nie umiem stwierdzić jak się zachowują jesienią. Wszystkie jednak z czasem brązowieją - niestety.
Tess - Limelight jest bardzo młodziutka - zakwitła jednym bukietem- kupiłam ją jako jedno-pędową sadzonkę, tak wyglądała jak zaczynała kwitnąć

tak wygląda dziś

a jeżeli nie ona to jaka

Tess - Limelight jest bardzo młodziutka - zakwitła jednym bukietem- kupiłam ją jako jedno-pędową sadzonkę, tak wyglądała jak zaczynała kwitnąć

tak wygląda dziś

a jeżeli nie ona to jaka

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- mag
Krysiu, moje też właśnie są z ubiegłego roku i dopiero teraz widzę co i jak, a ten różyk kompletnie mi nie pasuje... na zielono/brązowo, to jak najbardziej poproszę. Ciekawa jestem co zrobią Unique i Kiushiu 

- ada.kj
Mag. Kyushiu jeszcze nie mam, ale Unique jest różowiejąca i w dodatku każdy kwiatostan ma inny kształt.
Hmmm... ja też mam Kyushiu pierwszy sezon, ale znalazłam w necie, że kwiaty (te większe) różowieją 

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KRYSIU ,nazbierałaś sporo pięknych hortensji .Będzie czym obsadzić nową działeczkę . :P

- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu toż Ty całą nową działkę obsadzisz hortensjami,ale będzie pięknie 

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Krysiu
piekna kolekcja hortensji! poczytuje teraz wszędzie o nich i się dokształcam
za rok planuję dokupić kilka , własnie te różowiejące mi pasują!
Które najlepiej ci się sprawdzają i szybko rosną?
piekna kolekcja hortensji! poczytuje teraz wszędzie o nich i się dokształcam

za rok planuję dokupić kilka , własnie te różowiejące mi pasują!
Które najlepiej ci się sprawdzają i szybko rosną?
- mag
Ja mam jedną i drugą, tylko jedna z nich jeszcze nie kwitnie i nie wiem która to 

- Mama Ani
- 1000p
- Od: 17 cze 2009, o 14:40
U mnie kwitna wszystkie kupione w zeszłym roku jesienia pod igiełka 

- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Krysiu, czytałam, że też Twoje pomidory dopadła ta zaraza. Nawet nie wiem, skąd się to bierze. Czytałam dawno temu
w książkach o morowym powietrzu. Pod folię nie wchodzi?
w książkach o morowym powietrzu. Pod folię nie wchodzi?
- Grzesiu
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
Pod folie też wchodzi
mnie się wydaje że to wilgoć.....ja nie pryskam...zaczekam aż zbiorę to co się da...i spalę....

mnie się wydaje że to wilgoć.....ja nie pryskam...zaczekam aż zbiorę to co się da...i spalę....
- ada.kj
Witam wieczorkiem. Widzę choroba hortensjowa trwa. I bardzo dobrze, bo to piękne rośliny, właściwie bezproblemowe. Wiosną przyciąć i nawozić i nic więcej przy nich się nie robi. Chyba, że trochę podwiązać jak za bardzo się rozpychają.
Jolu. Oj będzie, będzie co przenosić.
Gorzatko - jeżeli Kyusiu różowieje i Unique różowieje, to przyjdzie Magicznej przerzucić się tylko na drzewiaste typu Anabell i Grandiflora, jeżeli jej róż nie odpowiada.
Choć też już widziałam w necie zdjęcia drzewiastej całkiem różowej
Stasiu. Mam nadzieję, że znajdzie się miejsce i na kilka innych roślin, gdyż lubię jak na działce stale coś kwitnie. Na pewno znajdą miejsce żurawki, miodunki, róże, hosty, trawki, liliowce, floksy, lilie, i jeszcze parę innych roślin, ale hortensje chcę wyeksponować. Zresztą one same się eksponują.
Ewuś. Wiosną służę patyczkami jak będę przycinać, gdyż Ty lubisz ukorzeniać i Tobie to wychodzi. Mnie osobiście najbardziej z dotychczasowych podoba się Pinki Winki - za wyprostowany i sztywny pokrój, natomiast najlepiej rozrosła się Unique.
Grzesiu. Ja również już nie będę pryskać pomidorków, choć szkoda, że tak szybko poszła zaraza. Inna rzecz ciekawa, że u wszystkich sąsiadów, którzy mają ogórki płożące na ziemi już wszystko załatwił mączniak. Całe liście są brązowe. Moje, które są podwiązane na drucikach i nie leżą na ziemi dalej owocują i są jeszcze zielone.
Jolu. Oj będzie, będzie co przenosić.
Gorzatko - jeżeli Kyusiu różowieje i Unique różowieje, to przyjdzie Magicznej przerzucić się tylko na drzewiaste typu Anabell i Grandiflora, jeżeli jej róż nie odpowiada.

Stasiu. Mam nadzieję, że znajdzie się miejsce i na kilka innych roślin, gdyż lubię jak na działce stale coś kwitnie. Na pewno znajdą miejsce żurawki, miodunki, róże, hosty, trawki, liliowce, floksy, lilie, i jeszcze parę innych roślin, ale hortensje chcę wyeksponować. Zresztą one same się eksponują.

Ewuś. Wiosną służę patyczkami jak będę przycinać, gdyż Ty lubisz ukorzeniać i Tobie to wychodzi. Mnie osobiście najbardziej z dotychczasowych podoba się Pinki Winki - za wyprostowany i sztywny pokrój, natomiast najlepiej rozrosła się Unique.
Grzesiu. Ja również już nie będę pryskać pomidorków, choć szkoda, że tak szybko poszła zaraza. Inna rzecz ciekawa, że u wszystkich sąsiadów, którzy mają ogórki płożące na ziemi już wszystko załatwił mączniak. Całe liście są brązowe. Moje, które są podwiązane na drucikach i nie leżą na ziemi dalej owocują i są jeszcze zielone.