Jedyna różnica w pielęgnacji polega na częstszym moczeniu niż falki, bo ma bardzo drobne korzonki, które szybciej przesychają. Powodzenia w uprawie, to prosty storczyk. Poradzisz sobie z nim na pewno
Storczyki Efci
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Efci
Dokładnie, to dendrobium phal. Bardzo ładne, ma dużo pseudobulw. Ja z moim postępuję podobnie jak z falkami.
Jedyna różnica w pielęgnacji polega na częstszym moczeniu niż falki, bo ma bardzo drobne korzonki, które szybciej przesychają. Powodzenia w uprawie, to prosty storczyk. Poradzisz sobie z nim na pewno
-
efcia111
- 200p

- Od: 3 cze 2010, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to dziękuję dziewczyny
właśnie nie mogłam się nadziwić że takiego ładnego udało mi się wyrwać za całe 5 zł
co do koloru to raczej różowe bo tylko takie spotkałam w OBI
a swoją drogą... Czy dendr powtarza kwitnienia na tych samych psb czy one zamierają tak jak cambrie? Z tych większych psb tylko 2 miały pędy kwiatowe czyli niedługo chyba 2 kolejne będą kwitnąć
Czy jakoś muszę zaindukować to kwitnienie czy tak jak z falkami, samo zakwitnie?
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Wiesz co, ja kupiłam takie dendrobia, które miały po kilka przekwitłych pędów na jednej psb, to chyba jest dendrobium phal. kompaktowe czy jakoś tak. I na jednym z nich widać zaczątek kolejnego pędu. Tylko chyba te o bardzo gęstej, zwartej budowie tak mają.
- myrtille1986
- 1000p

- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Śliczne dendrobium a jakie grubiutkie. 
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
efcia111
- 200p

czyli jeszcze mogę mieć nadzieje na pędy na starych psb
udany zakup 
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- justus27

Efcia, zdarza się, że kilka razy kwitnie z jednej pseudobulwy. Mi się zdarzyło to dwa razy. Raz u mnie, drugi raz, już u Trzynastki, z mojego oddzielonego dendrobium znowu zakwitło z tej samej psb 
-
efcia111
- 200p

chyba czas zaktualizować wątek 
to co się u mnie dzieje wśród Phaleonopsis'ów jest nie do ogarnięcia
Żaden praktycznie nie próżnuje, każdy wypuszcza pędzika, albo kwitnie! tylko z jednym moim reanimkiem nic się nie dzieje, ale mam nadzieję, że on pokaże co potrafi na wiosnę... Martwię się tylko, że odkąd jest u mnie (czyli od 2.09) nie pokazał się żaden korzonek... Wczoraj wsadziłam go do mchu, zobaczymy czy to mu pomoże...
Może zacznę od mojej nowości czyli biedronkowego Ciapka:

Jeden pączek mu zasechł, ale dyndają jeszcze 2
Mój fenomen czyli Księżniczka... Złamałam jej dzisiaj przez nieuwagę pędzika
ale pocieszające jest to co się z nią dzieje... Nie robiłam nawet zdjęć, bo praktycznie z każdego oczka coś jej wychodzi
dodatkowo przedłuża niektóre pędy. Dzisiaj między liśćmi wyczaiłam chyba coś na kształt pędzika
no i jeszcze na dokładkę puszcza chyba 2 z keiki
Nie jestem w stanie ogarnąć fenomenu tego kwiatka, bo nie traktuje go jakoś inaczej niż inne... Ona praktycznie nie przestaje produkować pędzików... Jest niesamowita
Niespodziankę zrobiła mi także Piggy.. 2 dni temu znalazłam coś w oczku
Poza tym otwiera kolejnego pączka. Zostały jej jeszcze 2 więc trochę mnie jeszcze pocieszy swoim pięknem 

Pędzik na Wielgusie rośnie w siłę

Woskowy postanowił przedłużyć jednego z pędów
i po cichu mam nadzieję, że pęknięcie w stożku to pędzik

Piegus otrząsnął się po przesadzaniu z powodu domniemanych przędziorków - wypuścił pączka i chyba na tym nie poprzestanie

Pędzik na Małym rośnie wolniej niż na Wielgusie ale rośnie ;)

No i na deserek piękne kwiatuchy mojej Cambrii 'Peggy Ruth Carpenter':

Te które rozwinęły się u mnie w domku są ślicznego, fioletowego ubarwienia. Sklepowe były bladziutkie. Nie mogę się napatrzeć na nią.... Niestety nadal żółkną jej pomału liście... Ma już wysoką wilgotność i moim zdaniem dobrą opiekę... Mam nadzieję, że jej to przejdzie. Na chwilę obecną ma już 2 psb bez liści. Jedna jest na pewno stara, ale ta druga wyglądała mi na młodą...
to co się u mnie dzieje wśród Phaleonopsis'ów jest nie do ogarnięcia
Może zacznę od mojej nowości czyli biedronkowego Ciapka:

Jeden pączek mu zasechł, ale dyndają jeszcze 2
Mój fenomen czyli Księżniczka... Złamałam jej dzisiaj przez nieuwagę pędzika
Niespodziankę zrobiła mi także Piggy.. 2 dni temu znalazłam coś w oczku

Pędzik na Wielgusie rośnie w siłę

Woskowy postanowił przedłużyć jednego z pędów

Piegus otrząsnął się po przesadzaniu z powodu domniemanych przędziorków - wypuścił pączka i chyba na tym nie poprzestanie

Pędzik na Małym rośnie wolniej niż na Wielgusie ale rośnie ;)

No i na deserek piękne kwiatuchy mojej Cambrii 'Peggy Ruth Carpenter':

Te które rozwinęły się u mnie w domku są ślicznego, fioletowego ubarwienia. Sklepowe były bladziutkie. Nie mogę się napatrzeć na nią.... Niestety nadal żółkną jej pomału liście... Ma już wysoką wilgotność i moim zdaniem dobrą opiekę... Mam nadzieję, że jej to przejdzie. Na chwilę obecną ma już 2 psb bez liści. Jedna jest na pewno stara, ale ta druga wyglądała mi na młodą...
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo tylko pozazdrościć tak szalonych phalaenopsisów
Cambria pięknie rozrośnięta, a może ta druga psb także już jest stara lecz nie pomarszczona tak bardzo i zmyliła Cię tym? Miejmy taką nadzieję.
Cambria pięknie rozrośnięta, a może ta druga psb także już jest stara lecz nie pomarszczona tak bardzo i zmyliła Cię tym? Miejmy taką nadzieję.
-
efcia111
- 200p

No mam nadzieję ciągle, że to nie żadne choróbsko... A czy mogę coś zastosować tak zapobiegawczo?
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Duzo pędzików, a nowy nabytek przepiękny! Bardzo mi się podobają takie Phal., ale jak dotąd nie miałam okazji sobie takiego kupić.
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są w sklepach ogrodniczych oraz dużych centrach handlowych, a także na internecie specjalne pałeczki owadobójcze, nawozowe, bakteriobójcze które wkłada się do doniczki, a one powoli uwalniają swoje substancje czynne. Niektórzy stosują to właśnie zapobiegawczo. Ale wg mnie z tego co widać na Twoich fotkach ona ma pozostałe liście piękne zielone nawet bez plamek od słońca jak np. u mnie.efcia111 pisze:No mam nadzieję ciągle, że to nie żadne choróbsko... A czy mogę coś zastosować tak zapobiegawczo?
- justus27

Ale cudny piegusek
Wesoły taki.
Pędziki i przedłużenia nieźle rosną. Będzie na co popatrzeć...
A cambria, taka, jak moja. Niech długo kwitnie
Pędziki i przedłużenia nieźle rosną. Będzie na co popatrzeć...
A cambria, taka, jak moja. Niech długo kwitnie
-
efcia111
- 200p

justus właśnie u Ciebie znalazłam jej nazwę 
kasiu dziękuję za info. Poszukam u siebie i zastosuje od razu
tak na wszelki wypadek...
kasiu dziękuję za info. Poszukam u siebie i zastosuje od razu
Piekne kwiatki
A cambria taka jak u mnie - znasz jej dokładna nazwę?

A cambria taka jak u mnie - znasz jej dokładna nazwę?