Kwiatki Brita

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiatki Brita

Post »

Leszek ale masz dorodnego Stefanka ;:63
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cieszę się bardzo ze podoba się wszystkim stephanostis :) jest łatwy w uprawie. Nie lubi jedynie twardej wody i ciągłego szturania.
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Ja raz Stefka kupiłam na All i mi padł (o przelaniu czy przesuszeniu nie ma mowy). Obwiniam za to suche powietrze. Szkoda że padł, bo tak pięknie pachniał.
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

Krysiu, ja w bloku mam bardzo suche powietrze a temperatura obecnie sięga 40 st C przy otwartych oknach i drzwiach balkonowych (w dzień). w nocy jest nieco chłodniej - ok 25 st C. Memu stefkowi to nieprzeszkadza, byle podłoże było wilgotne.
To że padl to może być wina aklimatyzacji. Przypomnij mi się wiosną to dostaniesz ze dwie gałązki, bo będe swego troche podcinał. Swoja droga to już nie mam gdzie go postawić :)

Tymczasem chcę pokazać wszystkim moją stapelię która trochę urosła od ostatniego kwitnienia i znowu kwitnie :) Tym razem ma 2 kwiaty, chociaż dzisiaj otworzył się tylko jeden z nich. ale to nic - poczekam do jutra :)

Obrazek

Tu widać nowe przyrosty:

Obrazek

Obrazek

A tu kolejne zawiązki pączków kwiatowych:
Obrazek

I żeby nie było że mam bzika na punkcie swojej stapelii :-) to jeszcze mój asparagus obsypany kwieciem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kindziek
200p
200p
Od: 22 maja 2010, o 11:28

Post »

Bardzo ładne zielone. Ty to masz rękę do roślin. Stefek bardzo mi się podoba, u mnie w mieście to z nimi bida, jeszcze nie widziałam, a bardzo, bardzo mi się podoba. ;:108 Pozdrawiam.
''Ludzie są jak kwiaty, stworzeni do tego, aby się rozwijać'' - André Liége
Pozdrawiam, Kinga.
Moje kwiatuszki.
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

britvictango pisze:Krysiu, ja w bloku mam bardzo suche powietrze a temperatura obecnie sięga 40 st C przy otwartych oknach i drzwiach balkonowych (w dzień). w nocy jest nieco chłodniej - ok 25 st C. Memu stefkowi to nieprzeszkadza, byle podłoże było wilgotne.
To że padl to może być wina aklimatyzacji. Przypomnij mi się wiosną to dostaniesz ze dwie gałązki, bo będe swego troche podcinał. Swoja droga to już nie mam gdzie go postawić :)
Leszku,a czy mógłbyś mi te dwie gałązki ukorzenić? O ile to nie problem. ;:108 Z góry serdecznie Ci dziękuję. ;:196 :D Jutro wracam do szpitala. Nie wiem kiedy wrócę. :roll:
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

Krysiu, ja nigdy nie ukorzeniałem stefanostisa więc nie wiem jak do tego podejść. Ale postaram się - specjalnie da Ciebie :)
Tymczasem życzę Co bardzo szybkiego powroty ze szpitala.
Awatar użytkownika
sari
1000p
1000p
Od: 18 maja 2010, o 19:46

Post »

Leszku przyszłam z rewizytą i po prostu wpadłam w zachwyt, pierwsze zdjęcie i co widzę??? koraliki poszukiwane przez wielu na tym forum, piękne własne kwitnienia storczyków ;:180 Benek owocujący to pobija na głowę, nigdy nie słyszałam że one owocują ;:154 Do tego wszystkiego moherowy kwiat kaktusa ;:180 podziwiam wszystkich którzy potrafią skłonić kaktusy do kwitnień ;:180 A kalie... boskie ;:3
Pozdrawiam Beata

Moje doniczkowce Zapraszam Cz. 1, Cz. 2
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

britvictango pisze:Tymczasem życzę Co bardzo szybkiego powroty ze szpitala.
Twoje życzenie zostało spełnione: już wróciłam do domku i na forum. :D :heja :tan ;:167
A ty gdzie żeś się podział, Leszku???
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

Leszku, co jest? Czemu się nie odzywasz? Jesteś na urlopie? Martwię się o Ciebie.
Każdego dnia wpadam tutaj mając nadzieję, że zastanę na twoim wąteczku twój wpis. A tu nic. :( :( Odezwij się, proszę! ;:108
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

Och Krysiu, jak miło że się martwisz ;:196 Mam nadzieję że Twój mąż tego nie wie :;230
Ostatnie dni dla mnie to urwanie głowy i masa przygotowań. Ale już za parę dni powinno się uspokoić. Będzie tez parę zdjęć, mi.in. nowy nabytek z promocji - Phalaenopsis miniatura i moja kochana wybujała Peperomia verticillata :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45

Post »

Oj ,to trzeba sobie patrzałki przetrzeć ,bo czuję ,że będzie co ogladać i podziwiać ;:109
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
wiolcia
500p
500p
Od: 2 sty 2010, o 21:11

Post »

:wit Leszku

Senecio wspaniałe! ;:138
I nie tylko ono ;:108
Powoli przeglądne Twoje roślinki :tan
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

Ale fajowo, że będą nowe fotki. :tan :tan I oczywiście cieszę się że nic złego u Ciebie się nie dzieje. :D
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

Zgodnie z obietnicą wstawiam zdjęcia moich nowych nabytków, jak i starych lokatorów (ok. dwuletnich).
Na początek mój kochany Philodendron, który zaczyna nabierać ładnych rozmiarów i kształtów:

Obrazek

Obrazek

Rośnie sobie z Kalateą i chyba im dobrze tak, bo osobno i jedno i drugie marnie "przędło". Nie wiem jaka to dokładnie odmiana filka, wiem tylko że wyrósł mi z kawałeczka pędu który miał długość kilku metrów.

Teraz moja jedyna peperomia w domu -Peperomia verticillata - wyrosła z kawałeczka wierzcholka który skubnąłem nie powiem gdzie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Roślina ma ok. roku, wys. ok 40 cm i zaczyna się rozgałęziać więc mniemam iż jeszcze podrośnie w górę. Nowe rozłogi puszcza zaraz po przesadzeniu. Po wykształceniu nowych rozłóg nie wytwarza kolejnych - czeka na kolejne przesadzenie. Tak bynajmniej jest u mnie. Liście też są zróżnicowane. Na ostatnim zdjęciu widać jak zaczynają się różnicować.
Ogólnie bardzo wytrzymała i ładna roślina. Polecam każdemu.

I na koniec mój nabytek za całe 12,99zł - Phalaenopsis miniatura:

Obrazek

Na zdjęciu na tle Vandy coerulea reanimowanej aktualnie. Do zakupu przekonal mnie kolor kwiatow :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”