Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Te bulwy nie powinny wystawać z ziemi, a roślina jeśli już "oddycha" to za pomocą liści i ogólnie części nadziemnych. W sklepie były widoczne na zewnątrz, bo pewnie mocno przerosły ciasną doniczkę. Dlatego najlepsze dla zamiokulkasa są dość płaskie pojemniki, w których kłącza mogą się swobodnie rozrastać. :lol:
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z moim zamioculcasem jak dotąd zero problemów :D :D :D Tylko zastanawiam się, jak go 'umyć'? Spryskać wodą? Proszę o radę...
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26

Post »

ja listki przetarłam gazikiem nasączonym przegotowaną wodą.
herbata
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2007, o 19:37

Post »

Witam od 5 lat posiadam zamioculcasa, bardzo oszczędnie go podlewam i rocznie wypuszcza około 3 nowych liści. Niestety ostatnio zaczeły mu żółknąć listki pojedyńczo. Nie ma na nich robaków ani nalotu ziemia jest sucha, liście są ładne tylko że codziennie coraz bardziej cytrynowe i to bledną całe listki wybiórczo z różnych łodyg a nie z tej samej, nie mają plam ani nie są zwinięte. Zaglądałam do bulw są jędrne piękne ogromne a ziemia jest sucha. Gdzie popełniam błąd czyżbym go przesuszyła?
Nie zmieniłam mu miejsca od 3 lat, ani nawozu ani temperatury. Niestety nie mam zdjęcia.
Proszę o jakąś radę bo nie mam już pomysłu co z nim nie tak łodygi ma około metrowe dosyć proste, nie kładą się. Niby wszystko jest ok ale jednak listki żółkną.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

herbata pisze:Witam od 5 lat posiadam zamioculcasa, bardzo oszczędnie go podlewam i rocznie wypuszcza około 3 nowych liści. Niestety ostatnio zaczeły mu żółknąć listki pojedyńczo. Nie ma na nich robaków ani nalotu ziemia jest sucha, liście są ładne tylko że codziennie coraz bardziej cytrynowe i to bledną całe listki wybiórczo z różnych łodyg a nie z tej samej, nie mają plam ani nie są zwinięte. Zaglądałam do bulw są jędrne piękne ogromne a ziemia jest sucha. Gdzie popełniam błąd czyżbym go przesuszyła?
Nie zmieniłam mu miejsca od 3 lat, ani nawozu ani temperatury. Niestety nie mam zdjęcia.
Proszę o jakąś radę bo nie mam już pomysłu co z nim nie tak łodygi ma około metrowe dosyć proste, nie kładą się. Niby wszystko jest ok ale jednak listki żółkną.

Bardzo możliwe że go przesuszyłaś powinien być podlewany regularnie i oszczędnie ale nie zasuszany, zwiększ trochę dawkę wody jaka podlewasz. :D :D :D
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Szymko zamiokulkas nie wymaga spryskiwania, lepiej zastosuj sposób JDL. Pozdrawiam :lol:
herbata
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2007, o 19:37

Post »

Chyba będzie dobrze zamioculkasowi na razie nie żółkną liście. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Kwiaty doniczkowe to jedna z moich pasji a zamioculkas to mój ulubieniec. Strasznie dbam o kwiaty w mieszkaniu i mam ich więcej niż powinno być istną dzunglę i każdego z nich znam i dbam o niego na swój sposób. Jako nastolatka nie mogłam trzymać kaktusów bo zawsze je tak dobrze podlewałam, że niestety gniły i może zostało mi to z młodości bo uwielbiam podlewać kwiaty. Jak kupiłam zamię to równocześnie nabyłam też kilka kaktusów i pięknie kwitną już od paru lat. A żeby nie zalać zamioculkasa to podlewam go tak jak kaktusy i chyba przez te byłe upały biedny kwiatek nie wytrzymał bo w końcu kaktusem nie jest.
Awatar użytkownika
renek
50p
50p
Od: 18 lip 2007, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich,
ja tez mam Zamioculkasa tak sie zastanawiam jaki on duzy moze wyrosnac? Moj ma okolo dwa lata i ma 60 centymetrowe odygi, "herbata" napisala, ze jej piecio letni okaz ma okolo metrowe.
Czy ktos ma jeszcze wiekszego Zamioculkasa?
Pochwalcie sie prosze!
Pozdrawiam Renia
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Witam gorąco !

Oto moje Zamioculkasy - mają 130 cm wysokości i nadal rosną :D

Obrazek

Informacje dla zainteresowanych :
- stoją w jasnym miejscu
- podlewam, kiedy mają naprawdę sucho
- nie spryskuję
- nawożę od wiosny do jesieni, mimo iż nowe liście pojawiają się nawet zimą :shock:
- kilka razy w roku robię im kąpiel, czasami odkurzam :lol:
- używam najzwyklejszej ziemi wymieszanej z keramzytem

Polecam te rośliny dla podróżujących i zapominalskich :)
Nie proszą o wiele, a robią niesamowite wrażenie :P
Awatar użytkownika
renek
50p
50p
Od: 18 lip 2007, o 22:58

Post »

Wow :shock: , jestem pod wrazeniem! Sa piekne, ciekawe jak dlugo tak rosna?
Pozdrawiam Renia
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p

Post »

Witam Cię Renek :D

Oj, rosną ... u mnie od około trzech lat.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Ewelino gratulację :!: :!: :!:
Śliczne Twoje zamioculcaski :P
Wypielęgnowane :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

Ewelinko Twoje zamioculkasy są piękne bo mają wzorową opiekę :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

-ewelina- pisze: Informacje dla zainteresowanych :
- stoją w jasnym miejscu
- podlewam, kiedy mają naprawdę sucho
- nie spryskuję
- nawożę od wiosny do jesieni, mimo iż nowe liście pojawiają się nawet zimą :shock:
- kilka razy w roku robię im kąpiel, czasami odkurzam :lol:
- używam najzwyklejszej ziemi wymieszanej z keramzytem

Polecam te rośliny dla podróżujących i zapominalskich :)
Nie proszą o wiele, a robią niesamowite wrażenie :P
Witaj Ewelino.
Powiedz w jakiej odległosci od okna stoją Twoje zamiokullasy.
Dzięki za info :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p

Post »

Elizabetko mieszkam na poddaszu, okna znajdują się po obu stronach kwiatów, lecz nie bezpośrednio nad nimi :)

Pozdrawiam :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”