Zamiast trawnika

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zamiast trawnika

Post »

U mnie "pierwsze kwitnienie" murawy - masowo pojawiły się "szyszeczki" kosmatki polnej. Sympatyczna niska bylina, polecam ;:333
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

GMoore pisze: 30 mar 2023, o 20:51
Andrzej997 pisze: 29 mar 2023, o 22:08 ten o którym ja tu piszę i używam zamiast trawnika, nadaje się wyśmienicie.
Brzmi zachęcająco. Jaka konkretnie odmiana?
Właśnie, że nie wiem. Jak się zrobi cieplej, to wyrwę kilka i sfotografuje , żeby było lepiej widać. Szukałem w internecie i najbliżej był rozchodnik biały, ale nie do końca się zgadza, więc może jakaś odmiana. Na zdjęciach widać, że mój rozchodnik ma pokrój podobny do karmnika ościstego, a kształt łodyg i liści zależy od wieku i miejsca w którym rośnie. Czyli może leżeć gładko na ziemi, ale jak trafia na przeszkodę to potrafi nawet kilkanaście cm się wznieść żeby ją opanować. A może mam kilka odmian, bo przecież wysiewa się też z nasion?
Może się ktoś zna to podpowie.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Rozchodnik biały, też mam u siebie. Pokrój i kolor zależy od podłoża i oświetlenia. U mnie porasta maty przeciw chwastom, te czarne. Jest bardzo expansywny. Kwitnie na biało.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Andrzej997
500p
500p

Post »

Szczurbobik pisze: 2 kwie 2023, o 00:15 U mnie "pierwsze kwitnienie" murawy - masowo pojawiły się "szyszeczki" kosmatki polnej. Sympatyczna niska bylina, polecam ;:333
Ejże jak to niska skoro piszą w wiki, że do 30cm dorasta?
Andrzej997
500p
500p

Post »

Pomyślałem, że wrzucę też tutaj zdjęcie tego co może rosnąć pod krzewem lub drzewem. Akurat barwinek zaczął kwitnąć, więc aż się prosił o fotkę.
Obrazek

A tutaj miejsce pod dachem (szafirki już są poza). Ubogo, bo na razie unikam kolekcjonowania wielu odmian. Póki co 2 lata bez pielenia i jakichkolwiek zmian. Oczywiście zero podlewania i nawożenia. Czasem deszcz lub śnieg pada i tu jak jest wiatr. Strona wschodnia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzej997 Mój "trawnik" jest koszony w sezonie co 1-2 tygodnie. Dzisiaj koszony był po raz pierwszy w tym sezonie, ostatnio w listopadzie. Przy takim koszeniu kosmatka nie wybiła mi nigdy wyżej niż na 4-5 cm. Kwiatostany sięgają około 10 cm ponad murawę. To trochę tak, jak np. z koniczyną białą. Jak jest koszona regularnie, nie urośnie większa niż 10 cm. Jak ma dobre warunki i nie zaznała kosiarki, to pójdzie i na 40 cm.
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p

Post »

W sumie racja - np. barwinek też wyglądał na niski, a jak zaczął kwitnąć to 20 cm osiągnął. Mam nadzieję, że nie będę musiał kosić, bo pozbyłem się kosiarki.
Andrzej997
500p
500p

Post »

Załączam zdjęcie mojego sposobu zadarnienia ziemi przed używaną raz w roku bramą.
Mam mało miejsca na skalniak i nie wiem czemu kupiłem za dużo roślin. Na początku się mieściły nawet, ale zaczęły rosnąć i szkoda mi ich było wyrzucić. Część skalniakowych twardzieli wylądowała za bramą.
Pomysł oczywiście banalny - po co mam kosić różne "chwasty" czy trawę, skoro mogę posadzić niskie byliny i wtedy wystarczy kilka razy w roku wyrwać pojedyńcze samosiejki ?
Południowa strona, piasek i nie mam zamiaru podlewać. Padło na floksy szydlaste i Douglasa oraz zawciąg nadmorski. W upały trawa u sąsiadów będzie wysuszona na wiór, a u mnie będzie zielono.
Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomysł super :D
To z tyłu to rozchodnik?
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p

Post »

Tak to rozchodnik.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak z ciekawości, z maty czy sadzony i się rozrósł?
Pozdrawiam Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Andrzej997
500p
500p

Post »

Rozrósł się a w zasadzie "rozszedł"
Andrzej997
500p
500p

Post »

Ktoś mi tu kiedyś napisał, że sam rozchodnik to monokultura. Wczoraj był Światowy Dzień Pszczół, trochę poczytałem i pomyślałem, że ten ktoś miał rację.
Niby lepsze to od trawnika, ale kwitnie tylko przez kilka tygodni w roku. Przydałoby się urozmaicić, żeby kwitnienie było cały rok. Tylko jakie zestawy i żeby się nawzajem nie zagłuszały?
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecież pszczoły nie latają przez cały rok ;:224
Obecnie pracuję przy tworzeniu "zielonych torowisk" w Toruniu. Rozkładamy maty rozchodnikowe, na których jest mix gatunków. Rozchodniki kwitną o różnych porach, co rozciąga ogólne kwitnienie maty w czasie. U siebie do ogrodu wzięłam też kilka: okazały, kaukaski, kwiecisty, marokański, ostry. Każdy kwitnie inaczej i w innym czasie, myślę, że nie zagłuszą się, tylko uzupełnią.
Poza tym rozchodnik, jeśli chodzi o pszczoły, i tak ma przewagę nad trawnikiem. Trawnik to też monokultura, zazwyczaj nie dopuszcza się do jego kwitnienia, nawet jak zakwitnie, jest wiatropylny. Rozchodnik jest owadopylny.
Najlepszym rozwiązaniem byłaby murawa mieszana. Gdzie wilgotniej, trawa z domieszką np., koniczyny białej, gdzie suszej np. jastrzębiec kosmaczek, rozchodnik.
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p

Post »

Chodziło oczywiście o kwitnienie od wiosny do jesieni, czyli jakoś tak od marca do listopada.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”