Kaktusy OnArt'a
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusy OnArt'a
Też się tu jeszcze nie odzywałem ;). Czekam na kolejne fotki, jak się wszystko obudzi 

Pozdrawiam, Aleksander
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo interesująco wygląda Twoja kolekcja. Tak pod względem estetycznym (bo ładnie posadzona, podsypana kamyczkami) jak też merytorycznym bo widzę interesujące roślinki.
Rośliny bardzo młode i młode ale jak się rozrosną samych tych co widać będziesz miał całkiem dużo.

Rośliny bardzo młode i młode ale jak się rozrosną samych tych co widać będziesz miał całkiem dużo.

Dziękuję bardzo. Większość to moje wysiewy z 2009 roku. Zostało mi jeszcze do przesadzenia, zagospodarowania itd. ok 200 siewek, ale to w przyszłym tygodniu.
Najfajniejsze jest to, że w tym roku będę siał własne nasionka.

Najfajniejsze jest to, że w tym roku będę siał własne nasionka.

- hen_s
Arturze - do tej pory stosunko mało pokazywałeś się na swoim wątku, a i na naszych też.
Dlatego z dużym zaciekawieniem czytam o Twoich planach i oglądam Twoje rośliny. A jak piszesz masz młodych kaktusów dużo.
Napisz co będziesz siał, skąd nasiona i ile tego będzie bo widzę masz całkiem spory apetyt na nowe rośliny.
Edit. DOKŁADNIE przejrzałem Twój wątek i jestem pod wrażeniem.

Dlatego z dużym zaciekawieniem czytam o Twoich planach i oglądam Twoje rośliny. A jak piszesz masz młodych kaktusów dużo.
No proszę - epidemia wysiewanie ogarnęła wszystkich - nawet mnie się udzieliła.w tym roku będę siał własne nasionka

Napisz co będziesz siał, skąd nasiona i ile tego będzie bo widzę masz całkiem spory apetyt na nowe rośliny.

Edit. DOKŁADNIE przejrzałem Twój wątek i jestem pod wrażeniem.

Będę siał nasionka zebrane własnoręcznie w zeszłym roku czyli: Medilobivki, Aylostery i Gymnocalycium.hen_s pisze: Napisz co będziesz siał, skąd nasiona i ile tego będzie bo widzę masz całkiem spory apetyt na nowe rośliny.
Niestety wysiew z 2010 roku głównie Lobivek, o których pisałem w tym wątku zupełnie mi nie wyszedł, kompletnie nie wiem dlaczego - przecież @blabla (Tomek) pisał, że to chwasty

Zobaczymy co będzie w tym roku. Jakoś nie napinam się aby wysiać jak najwięcej, powolutku buduję własną minikolekcję, którą chcę oprzeć głównie na rodzaju Mediolobivia, Lobivia i Sulcorebutia.
A co do częstego pisania na forum to jestem z tych raczej małomównych

- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
czyli jedne z moich ulubionych 

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tutaj nie trzeba być nieśmiałym, każdy głos praktykującego kaktusiarza jest cenny dla tych, którzy chcą się czegoś nauczyć 

- hen_s
Chwalebna skromność ale... zupełnie nie na miejscu. To właśnie tutaj mamy szansę się wzajemnie od siebie czegoś nauczyć, wymienić poglądami. Ot, chociażby stąd tutaj moja obecność.co do czętego pisania na forum to jestem z tych raczej małomównych. No i ze względu na niewielkie doświadczenia w hodowli, nie czuję się dostatecznie wyedukowanym aby udzielać rad innym.

Arturze wraz ze swoimi roślinami: wzywam Cię - zejdźcie z tej drogi!

Chętnie pomożemy jeśli potrzeba, też podpowiemy jeśli zapytasz. Razem raźniej!

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
...no to ja pytam
Czy kaktusiki mogę już przynieśc do domu z piwnicy
Po przyniesieni cieniwac
tak
A co ze zraszaniem.Czy w ogóle jeszcze poczekac z tą operacją budzenia

Po przyniesieni cieniwac

- hen_s
Małgosiu - kto pyta nie błądzi. Nawet u Artura na wątku.
3x TAK. :P
Już pora jeśli masz w miarę słoneczny parapet przynosić z piwnicy swoje roślinki.
Po przyniesieniu rzeczywiście należy je cieniować jeśli zimowały w całkowitych ciemnościach.
Zraszać można w sumie już - podlewać za 2-3 tygodnie, to zależy od pogody.
Przy takim postępowaniu obudzą się same...

Po przyniesieni cieniowac
A co ze zraszaniem.
Czy w ogóle jeszcze poczekac z tą operacją budzenia
3x TAK. :P
Już pora jeśli masz w miarę słoneczny parapet przynosić z piwnicy swoje roślinki.
Po przyniesieniu rzeczywiście należy je cieniować jeśli zimowały w całkowitych ciemnościach.
Zraszać można w sumie już - podlewać za 2-3 tygodnie, to zależy od pogody.

Przy takim postępowaniu obudzą się same...

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Dziekuje Heniu
.Jak dobrze Was miec na forum ;:106

Tak jak powiedział Henryk 3 x tak.nolina pisze:...no to ja pytam![]()
Czy kaktusiki mogę już przynieśc do domu z piwnicy![]()
Po przyniesieni cieniwactak
![]()
Dzisiaj przesadzałem swoje kaktusy, do zupełnie suchego substratu. Przeniosłem je z zabudowanego balkonu gdzie zimowały od połowy września ub. roku. Zimowały w normalnym świetle słonecznym. Tak więc nie potrzebują jakiegoś specjalnego cieniowania, gdyż są przyzwyczajone do słonka.
Zraszać dopiero będę w końcu marca.
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój zeszłoroczny wysiew tez był porażką... wyjechałem na wakacje i w tym czasie moja mama wywaliła przypadkowo cały wysiew i powiedziała mi o tym dopiero po powrocie (czyli chyba tydzień lub 2 po wywaleniu), wszystkie siewki były już ususzone....OnArt pisze:
Niestety wysiew z 2010 roku głównie Lobivek, o których pisałem w tym wątku zupełnie mi nie wyszedł, kompletnie nie wiem dlaczego - przecież @blabla (Tomek) pisał, że to chwasty. Zostało raptem kilka siewek. Zeszły rok był dla mnie pod względem wysiewów zupełną porażką (w przeciwieństwie do 2009).

A co dokładnie stało się z twoim wysiewem?
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.