Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
-
ppepina
- 100p

- Od: 12 sie 2009, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tunbergia - jak uprawiać?
Wychodzi na to,ze nie tylko my ludzie kochamy te kwiatki
ale i kociaki -choć w innej formie 
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- Tunia-mar
- 200p

- Od: 18 lut 2010, o 08:35
O tak. Popieram co by obgryzionych nie wyrzucać, roślinki mają silną wolę przetrwania w zeszłym roku zapomniałam zamknąć drzwi do pokoju w którym stała długa skrzynka ze świeżo wykiełkowanym ulistnionym wilcem-królik mój kochany zrównał wszystko prawie z ziemią-myślałam że zrobię z niego kapcie!!!!!! Mąż płakał ze śmiechu a ja płakałam nad skrzynką jak bóbr....i wiecie puściły nowe listki, takie to kochane roślinki 
- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale ja nie zamierzam tego wyrzucać, uspokójcie się
Tak samo jak nie wybieram spośród np. petuni, tych okazów, z których nic już nie będzie. Liczę na to, że jednak ten głupi kot nie odgryzł kluczowej części roślinki (bo jest głupi, więc nie wiedział której) i jeszcze pojawią się nowe listki. 
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Jak pisałam tydzień temu równiutko posiałam kolejną partię tunbergii i dzisiaj jedna już wzeszła

- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To super że u was się zieleni na całego
, moje nie miały raczej szansy wykiełkować bo swoją zdolność straciły X 2008 roku, data ta była zaklejona naklejką na X 2010, chyba taki mały przekręt sprzedającego.Szkoda tylko że tak późno zorientowałam się .
Wysiałam po raz trzeci
, aż się sama sobie dziwię skąd mam tyle cierpliwości.
Wysiałam po raz trzeci
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- pamelka

Moi kochani, w tym roku pierwszy raz, pod wpływem naszego forum uszczknęłam wierzchołek tunbergii, aby zobaczyć, czy i jak się rozkrzewia
Bedę meldować na bieżąco, jakie są efekty
A tak na marginesie, moje są już na drabinkach, bo zaczęły okręcać się wokół siebie
i właśnie ta największa już po zabiegu 
A tak na marginesie, moje są już na drabinkach, bo zaczęły okręcać się wokół siebie
- Dyshia
- 1000p

Moje tunbergie puszczają drugie pięterko liści. Jedna wyskoczyła do przodu przez noc tak, że to pięterko to prawie drugie tyle, co było wczoraj. 
Pameko, a czy one tolerują przesadzanie przed posadzeniem na miejsce stałe? Bo jak im te listki zaczną rosnąć, to może być im troszkę ciasno w tym kloszu, w którym teraz wszystkie razem siedzą. Czy powinnam przesadzić je razem z bryłką ziemi w której rosną, czy raczej je "popikować"? Bo nie wiem...
Pameko, a czy one tolerują przesadzanie przed posadzeniem na miejsce stałe? Bo jak im te listki zaczną rosnąć, to może być im troszkę ciasno w tym kloszu, w którym teraz wszystkie razem siedzą. Czy powinnam przesadzić je razem z bryłką ziemi w której rosną, czy raczej je "popikować"? Bo nie wiem...
- pamelka

Kochana, ja swoje rozsadziłam do skrzyneczki, jak co roku, a później skrzynka pod kratką będzie stała, więc nie planuję już ich przesadzania
To zdjęcie z przed 2 tygodni,
teraz to już one są dużo większe, a ta największa już bez wierzchołka
Sadzonki tunbergii nie są tak delikatne, jak inne, więc sadzisz je spokojnie, jak sie uda, jak z ziemią to z ziemią, a jak bez sam korzonek Ci się wyjmie, to też będą dobrze rosły
Nigdy nie sadziłam sadzonek do ziemi, więc nie podpowiem
u mnie zawsze w pojemnikach rosną.

teraz to już one są dużo większe, a ta największa już bez wierzchołka
Sadzonki tunbergii nie są tak delikatne, jak inne, więc sadzisz je spokojnie, jak sie uda, jak z ziemią to z ziemią, a jak bez sam korzonek Ci się wyjmie, to też będą dobrze rosły
Nigdy nie sadziłam sadzonek do ziemi, więc nie podpowiem
- Dyshia
- 1000p

Mówiąc "miejsce stałe" miałam na myśli docelową doniczkę :p Domyślam się w takim razie, że ten zwrot jest wśród ogrodników rozumiany jako "do gruntu"
Też zamierzam porozsadzać je do skrzynek, będą zdobić balkon.
Dzięki za odpowiedź. ;)
Dzięki za odpowiedź. ;)
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Pamelo one będą rosły tak gęsto?
w zeszłym roku kupiłam jednego gotowca .
w zeszłym roku kupiłam jednego gotowca .
- Tulipan998

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Pamelko - bardzo ładne Twoje sadzoneczki gęsto posadzone , ale na pewno ładnie zasłonią kratkę .
Ja szukam czegoś na kratkę na balkonie , żeby się troche osłonić przed słońcem , chciałem skrzynkę zawiesic na barierce i oczywiscie do barkierki kratkę , tylko teraz to chyba troche późnawo na sianie i będzie nasturcja...
.
Ja szukam czegoś na kratkę na balkonie , żeby się troche osłonić przed słońcem , chciałem skrzynkę zawiesic na barierce i oczywiscie do barkierki kratkę , tylko teraz to chyba troche późnawo na sianie i będzie nasturcja...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Ja dzisiaj kupiłam nasionka i mam zamiar właśnie posiać.
Na jaką głębokość należy posiać nasionka i po jakim mniej więcej czasie zaczynają kiełkować?
Na jaką głębokość należy posiać nasionka i po jakim mniej więcej czasie zaczynają kiełkować?
- Dyshia
- 1000p

Ja posiałam swoje na głębokości 1,5 cm i pierwsza pojawiła się po 8 dniach. Wzeszło 14 z 20. 
- pamelka

A będą tak gęsto
raczej. One idą do góry, więc nie będzie problemu. Jakby mniej wzeszło, byłyby rzadziej, a tak mam dwie skrzynki i jakoś trzeba zmieścić
Na górze szeroka kratka to pójdą na boki.