dwostr pisze:Jak myślicie,czy mam szasę w tym roku na kwiaty tuberozy?
[ja raczej nie mam nadziei]
Tak pisałam kilka miesięcy temu,potem (ok 10-go pażdziernika) moja tuberoza wyglądała tak
Przed spodziewanymi spadkami temperatur za radą Mietka wsadziłam ją wraz z bryłą korzeniową do doniczki i przyniosłam do domu -teraz mam nadzieję ,że mi zakwitnie
w tym roku kupiłem dwie bulwy, miałem tylko dwie kępy liści a po wykopaniu około 7-8 małych cebulek ... Widzę że nie tylko ja miałem z tym problem ... Czy mają one szansę zakwitnąć w tym roku? kiedy najlepiej je posadzić do doniczek?
Powiedzcie jak ją sadzić- wszystkie te cebulki , które są jakby zrośnięte- razem- czy jednak porozrywać każdą osobno? Zeszłej wiosny wsadziłam wszystkie razem i nie kwitły...
Już są w sprzedaży- widziałam...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Nelu - z tego co pamiętam, to w zeszłym roku kupiłaś właśnie takie zrośnięte "kłącze".Ja jakoś do tego nie mam przekonania, bo u mnie ani razu nie zakwitły. Jeżeli kupować, to wyraźną cebulę, o wielkości ..... chyba była porównywalna z cebulą ismeny- już dokładnie nie pamiętam, ale były duże. Te cebule dają gwarancję kwitnienia, chociaż i tutaj może się zdarzyć "kiks". W zeszłym roku posadziłam w małej doniczce i chyba im to posłużyło, bo poszły szybciej w kwiat. Czy rozdzielać...... jeszcze nad tym nie myślałam, bo chcę te drobne "podtuczyć", ale czy się uda - nie wiem.
W ogrodniczym na Targowej po 5.50 żł i na Rejtana we Floranie też tak jakoś..
Jeszcze były bulwy gloriozy i piekne cebule- duże śniedka- też ślicznie kwitnie...
krysp50 pisze:Nelu - z tego co pamiętam, to w zeszłym roku kupiłaś właśnie takie zrośnięte "kłącze".Ja jakoś do tego nie mam przekonania, bo u mnie ani razu nie zakwitły. Jeżeli kupować, to wyraźną cebulę, o wielkości ..... chyba była porównywalna z cebulą ismeny- już dokładnie nie pamiętam, ale były duże. Te cebule dają gwarancję kwitnienia, chociaż i tutaj może się zdarzyć "kiks". W zeszłym roku posadziłam w małej doniczce i chyba im to posłużyło, bo poszły szybciej w kwiat. Czy rozdzielać...... jeszcze nad tym nie myślałam, bo chcę te drobne "podtuczyć", ale czy się uda - nie wiem.
Aż pójdę jutro zobaczyc jakie te cebule tuberozy w kapersie- czy wieksze niż zeszłej wiosny...
Nela pisze:W ogrodniczym na Targowej po 5.50 żł i na Rejtana we Floranie też tak jakoś..
Jeszcze były bulwy gloriozy i piekne cebule- duże śniedka- też ślicznie kwitnie...
Nelu dziękuję! Ja mam ... ale komuś obiecałam i chciałabym jak najszybciej kupić bo juz czas na sadzenie ...
To jutro zwolnie się i pójde na targową ... dziękuję ...
Nela pisze:Powiedzcie jak ją sadzić- wszystkie te cebulki , które są jakby zrośnięte- razem- czy jednak porozrywać każdą osobno? Zeszłej wiosny wsadziłam wszystkie razem i nie kwitły...