Ogród Andzi
Romko przerwy które widać były obsadzone tulipanami , niestety prawie wszystkie coś zjadło. Przy murze na jesieni pryskałam Randapem, obsadzone było roślinami zadarniającymi. Wszystko usunęłam, pod spodem coś ryło. Prawdopodobnie kret lub nornice. Posiałam w tym miejscu nasturcję myślę że szybko zarośnie. Niektóre krzaczki posadzone są w oddaleniu żeby nie zagłuszały jedne drugich. Wysiałam już nasiona kwiatów jednorocznych, zapełnią puste miejsca. Czekają też na posadzenie dalie miniaturowe i mieczyki. Na razie jest strasznie sucho nowo posadzone sadzonki podlewam konewką jest troszkę za mała, większa komuś się przydała. Nic nie można zostawić na zewnątrz.
Sabinko przez kilka lat nazbierałam różności, większość jest wysiana z torebki. Szkoda tyko że na kwitnienie bylin trzeba czekać dwa lata. Na bieżąco będę wstawiać rośliny które zakwitły, jak deszczyk spadnie będzie tego więcej.
Sabinko przez kilka lat nazbierałam różności, większość jest wysiana z torebki. Szkoda tyko że na kwitnienie bylin trzeba czekać dwa lata. Na bieżąco będę wstawiać rośliny które zakwitły, jak deszczyk spadnie będzie tego więcej.
Alu poszukam jak się nazywają, wydaje mi się że są bardzo popularne. Mam jeszcze żółte na razie nie kwitną. Stosowane są często na obwódki rabatek. Dzieli się przez kłącza.
Carlo mieczyki sadzę na początku maja ok.5 zanim wyjdą z ziemi jest ok. 16maj. Pokrzywkę oprócz tej mam jeszcze kwitnącą na biało. Przesadziłam mam nadzieję że nic jej nie będzie. Napiszę na pw.
Carlo mieczyki sadzę na początku maja ok.5 zanim wyjdą z ziemi jest ok. 16maj. Pokrzywkę oprócz tej mam jeszcze kwitnącą na biało. Przesadziłam mam nadzieję że nic jej nie będzie. Napiszę na pw.
Sabinko część roślin przeniosłam od mamy. Sporo większych kępek dostałam , większość jak pisałam jest z nasion. Rośliny nie są jak dla mnie takie tanie. Kupuje co roku ok 10 torebek nasion byliny, jednoroczne. Moja znajoma też tylko inne i się wymieniamy nasionami lub sadzonkami. Sieję do doniczek i pikuję. Gdy siałam bezpośrednio na rabatki często nic z tego nie było. Część którą widać z wierzbami jest najstarsza ok.10lat w tym roku troszkę powiększyłam. Było prawie pusto siedziały lilie i rośliny jednoroczne. Zaczęłam czytać w jakich miejscach sadzić rośliny. Pod wierzbami jest cień przesadziłam hosty, miodunkę, języczkę, serduszkę. Iglaki dosadzam na bieżąco. Dopiero ostatnio cokolwiek widać to ostatnie trzy lata najwięcej dosadziłam. Teraz dokupuje krzewy jednorocznych mniej tylko wieloletnie. Przy budynku od południowej strony jest strasznie gorąco też szukam co można tam posadzić. Część roślin zabrałam bo powinny siedzieć w półcieniu. Zastanawiam się czy nie obsadzić iglakami. Myślę że jak się rozrosną krzewy będzie to troszkę lepiej wyglądać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu to "zioło" mnie zaintrygowało. Bardzo mi sie podoba żagwin , nie wiedziałam że to tak ładna roślinka. Jutro wrzucam klona palmowego, więc zajrzyj jak znajdziesz czas
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki