vandy są b. piękne ale czekać 10 lat na kwitnienie? nie mam tyle cierpliwościariel pisze:Mój nowy nabytek Vanda lilacina też jest z OrchidGarden, też jest malutka i też mam nadzieję, żeprzeżyje
Edyseja - orchidee
małe faleczki podobnie jak Ty kupiłam bardziej w celach eksperymentalnych niźli z nadzieją, że dochowam się dorodnych roślin.. może się uda, mała Laelia ma się u mnie nieźle, podobnie sadzonki wanilii, keiki dendrobium wypuściło długaśne korzonki ;)ariel pisze:Tu chodzi głównie o to czy dam radę utrzymać przy życiu tak małą roślinkę, eksperyment ;)
owszem, można kupić dorosłe rośliny.. ale to duża frajda móc wyhodować je od takich malców (i na bieżąco ten wzrost obserwować)
Edyta
tak, z internetu ;)Storczykowa pisze:ale masz cudnego equestrisa? skąd go wzięłaś? też z internetu? też bym chciała equestrisa, z kwiatami 2,5-3 cm (nie mogą być mniejsze, po co mi tak maleńkie kwiatki). na wystawie ze 2 razy widziałam equestrisy rózowe (1 miał ładne, normalne kwiatki, drugi bardzo malusieńkie) i na ostatniej wystawie były też piękne białe.
nie wiem jakiej wielkości będzie miał kwiaty (zmierzę je i zrobię zdjęcie gdy pączki się rozwiną)
Edyta
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małe siewki mają spore szanse na przeżycie. Ja sama kupiłam w zeszłym roku maleńką - eqestris ilocus alba. Do tej pory urosły dwa ładne listki i trzeci jest już w drodze. Oczywiście są większe od tych poprzednich. Stoi w pojemniku z mokrym spagnum. Więc dbajcie o swoje maluchy a zobaczycie jak fajnie będą rosły. Dziś postaram się zrobić zdjęcie w wkleić. Pozdrawiam Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś zrobię zdjęcie i wstawię byście mogli zobaczyć . Ania
Początek mojej przygody.
))
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
eqestrisy chyba mają zwykle kwiaty 2-3 cm. chciałabym takiego, najlepiej rózowego, ale biały też może być. chciałabym kupić dorosłą roślinę, najlepiej kwitnącą lub z pędem. ciekawe, czy będą na wystawie... jak nie equestris, to chciałabym Phal. violacea lub lueddemaniana. od jakiegoś czasu chcę zbierać nie tylko hybrydy. z belliną na razie wszystko ok, więc z innym może też sobie poradzę.edyseja pisze:tak, z internetu ;)Storczykowa pisze:ale masz cudnego equestrisa? skąd go wzięłaś? też z internetu? też bym chciała equestrisa, z kwiatami 2,5-3 cm (nie mogą być mniejsze, po co mi tak maleńkie kwiatki). na wystawie ze 2 razy widziałam equestrisy rózowe (1 miał ładne, normalne kwiatki, drugi bardzo malusieńkie) i na ostatniej wystawie były też piękne białe.
nie wiem jakiej wielkości będzie miał kwiaty (zmierzę je i zrobię zdjęcie gdy pączki się rozwiną)
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Edysejo, zajrzyj proszę do mnie
Baaaardzo Ci dziękuję za cynk o dostawie w LM
Dziś spełniło się jedno z moich marzeń
Baaaardzo Ci dziękuję za cynk o dostawie w LM
Dziś spełniło się jedno z moich marzeń
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Właśnie takedyseja pisze:owszem, można kupić dorosłe rośliny.. ale to duża frajda móc wyhodować je od takich malców (i na bieżąco ten wzrost obserwować)ariel pisze:Tu chodzi głównie o to czy dam radę utrzymać przy życiu tak małą roślinkę, eksperyment ;)
Pozdrawiam, Baśka
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
ja też chcę czegoś więcej, ale do siewek nie mam cierpliwości i warunków, chcę spróbować z botanicznymi Phalaenopsisami. ale nie lubię ryzykować, najchętniej kolekcjonuję pewne, sprawdzone storczyki.bobi pisze:Właśnie takedyseja pisze:owszem, można kupić dorosłe rośliny.. ale to duża frajda móc wyhodować je od takich malców (i na bieżąco ten wzrost obserwować)ariel pisze:Tu chodzi głównie o to czy dam radę utrzymać przy życiu tak małą roślinkę, eksperyment ;)Doszłam do wniosku, że chcę czegoś więcej ... sprawdzić się w o wiele trudniejszej kwestii niż tylko właściwe podlewanie
![]()
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Edysejo, wróciłam do Ciebie spojrzeć na tego "kundelka" o nakrapianych listkach
faktycznie u Twojego jaśniejszy ten róż
chyba nie ma dwóch identycznych, co czyni je jeszcze bardziej wyjątkowymi 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Co to znaczy sprawdzone storczyki? Przecież, rozwój i jakość roślin w dużej mierze zależy od warunków jakie my im stworzymy. Najpiekniejszy, najdorodniejszy egzemplarz można zmarnować w bardzo krótkim czasie. Cała "zabawa" polega na tym, żeby zaryzykować, a także zadać sobie dużo trudu w dość niepewnej sprawie.Storczykowa pisze:ja też chcę czegoś więcej, ale do siewek nie mam cierpliwości i warunków, chcę spróbować z botanicznymi Phalaenopsisami. ale nie lubię ryzykować, najchętniej kolekcjonuję pewne, sprawdzone storczykibobi pisze:Właśnie takedyseja pisze:owszem, można kupić dorosłe rośliny.. ale to duża frajda móc wyhodować je od takich malców (i na bieżąco ten wzrost obserwować)ariel pisze:Tu chodzi głównie o to czy dam radę utrzymać przy życiu tak małą roślinkę, eksperyment ;)Doszłam do wniosku, że chcę czegoś więcej ... sprawdzić się w o wiele trudniejszej kwestii niż tylko właściwe podlewanie
![]()
Pozdrawiam, Baśka