Truskawki - uprawa
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - uprawa
Tylko słomę, zapomnij o sianie i korze. Słomę rozkłada się nie tylko w międzyrzędzia na agro tez pod każdy krzaczek. Nie dawaj nic pod sadzonki możne im mocno to zaszkodzić. rozsyp nawóz w pobliżu sadzonek.
brak polskich znaków
Prosze mi powiedziec z jakiego powodu na herbicydach truskawkowych jest napisane aby pryskac do momentu kwitnienia? Czy zastosowanie ich w trakcie kwitnienia ma jakis ujemny wplyw? Jaki? Moze odpowie mi na to pytanko jakis expert?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zapewne takie zastrzeżenie i ograniczenie w stosowaniu do tych " truskawkowych" herbicydów podyktowane jest troską o kwiaty truskawek , no bo chyba nie o konsumentów truskawek.rallyfan pisze:Czy zastosowanie ich w trakcie kwitnienia ma jakis ujemny wplyw?
Pozdrawiam
- majs
Jeśli nie chcesz mieć tego świństwa w owocach, to stosuj się do ulotki dołączonej do każdego oprysku (okres karencji). Dawki zbyt duże lub niewłaściwa temperatura otoczenia możne doprowadzić do uszkodzenia naszych roślinek.majs pisze:Czy zastosowanie ich w trakcie kwitnienia ma jakis ujemny wplyw?
brak polskich znaków
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
Witam wszelkich wielbicieli truskaweczek 
Jako zielona w tym temacie pytam tu.
Kupiłam niedawno 20 maleńkich sadzoneczek truskawek w markecie.... Chciałabym je posadzić do doniczek, takich długich a wąskich, balkonowych można tak, czy lepiej im będzie w gruncie? Nie za późno w ogóle na sadzenie truskawek?
Wydaje mi się, że łatwiej jest pielęgnować je w doniczkach. I może jak się rozrosną to wtedy przesadzę do gruntu? Poradźcie coś proszę, proszę.

Jako zielona w tym temacie pytam tu.
Kupiłam niedawno 20 maleńkich sadzoneczek truskawek w markecie.... Chciałabym je posadzić do doniczek, takich długich a wąskich, balkonowych można tak, czy lepiej im będzie w gruncie? Nie za późno w ogóle na sadzenie truskawek?
Wydaje mi się, że łatwiej jest pielęgnować je w doniczkach. I może jak się rozrosną to wtedy przesadzę do gruntu? Poradźcie coś proszę, proszę.
-
- 200p
I jeszcze jedno pytanko, jaką ziemię lubią truskawki? Mam torf, nie wiem czy podsypać i mam nawóz do pomidorów i do iglaków, któryś się nadaje czy lepiej kupić specjalny do truskawek?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Truskawki sadź do gruntu, nie wiem jaką masz ziemię wiec trudno doradzić ale nawóz do pomidorków powinien być OK.
Ja specjalnie o swoje nie dbam, odchwaszczam, raz zasilam na wiosnę i podlewam w miarę potrzeb a owocują niezawodnie i nie chorują.
Ja specjalnie o swoje nie dbam, odchwaszczam, raz zasilam na wiosnę i podlewam w miarę potrzeb a owocują niezawodnie i nie chorują.
-
- 200p
Kurczaki........ a myślałam, że łatwo mi pójdzie. Mam wielki ogród, ale wszędzie gęsta trawa i dwójka dzieciaczków biegających wszędzie, wolałabym do doniczek....... Ehh to muszę męża zagonić do wykopania trawy. Będą musiałby więc sadzoneczki jeszcze poczekać, chyba, że sama się za to wezmę, ale nie bardzo wiem czy dam radę 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli posadzisz do gruntu to jak podrosną, zaczną wypuszczać wąsy na których będą nowe sadzoneczki i w ten sposób sama sobie namnożysz truskawki.
Ale skoro wygodniej ci w skrzynkach to nie ma sprawy, sadź niech podrosną :P
-
- 200p
dziękuję Ci bardzo za rady. Na marginesie, zerknęłam na Twoją choinkę - CUDOOOOO!!!!!!Comcia pisze:Jeśli posadzisz do gruntu to jak podrosną, zaczną wypuszczać wąsy na których będą nowe sadzoneczki i w ten sposób sama sobie namnożysz truskawki.
Ja robię jedynie koszyki z gazet. Ale pomysł z balonikami, żeby bombki były okrągłe była genialny!
-
- 200p
Postanowiłam, że idą do gruntu, zaopatrzyłam się nawet w "haczkę" (???) od teściowej. Jak wykopie dołek pod truskawkę to czymś tam posypać? Mam dostęp do obornika kurzego i krowiego, czy rozrzucić dookoła po posadzeniu?
- majs
Niczym nie podsypuj, zrób dołek taki głęboki żeby korzenie nie były podwinięte, nawóz rozsyp w pobliżu sadzonek. A skoro to z marketu to proponuje zamoczyć korzonki w Aliette,nie wiadomo z jakiej plantacji pochodzą i czy nie była ona zarażona wertycylioza lub innymi grzybami. Z nawozem tez bez przesady bo pójdą w liście a nie w owoce. Jeśli chcesz mieć ładne rozłogi i pozwolić na dobry rozwój sadzonek macierzystych to obetnij kwiatki w tym roku, brak owoców z tego powodu zostanie zrekompensowany w następnym sezonie.
brak polskich znaków
-
- 200p
No ufff posadzone
Całe 20. Kwiatki są tylko na jednej sadzonce, to te oberwę wg wskazówek, a ta reszta myślicie jeszcze zakwitnie? Jak tak to też oberwać kwiatki? A taki ból obrywać kwiaty....... No ale jak trzeba.
Czeka mnie jeszcze sianie fasoli
I sadzenie pomidorków z rozsad własnej produkcji.

- majs
Rozumiem, ze to bolesny zabieg. Moze zostaw kwiatki na kilku sadzonkach, spróbujesz jak smakują truskawy. Obcinam kwiatki w pierwszym roku, sadzonki nie tracą czasu i siły na owocowanie, pozwala to im dobrze się zakorzenić, urosnąć i przygotować do zimy.
brak polskich znaków
- majs
I sadzenie pomidorków z rozsad własnej produkcji.[/quote]
A mnie się jeszcze zostało około 50tys. sadzonek truskawek do wsadzenia, reszta już w ziemi, no i troszkę kukurydzy do wysiania.
To takie moje dwa oczka w głowie jedno czerwone drogie żółte

A mnie się jeszcze zostało około 50tys. sadzonek truskawek do wsadzenia, reszta już w ziemi, no i troszkę kukurydzy do wysiania.
To takie moje dwa oczka w głowie jedno czerwone drogie żółte

brak polskich znaków