Jodła koreańska - choroby i szkodniki
jokaer pisze:obejrzyj przez lupę czy na górnej stronie igieł nie ma skupisk zarodników grzyba :
uformowane czarne, ułożone parami, falisto- kedzierzawe, kreskowane wzniesienia
z kolei od spodu igieł wdzłuż nerwu głównego pjawiają się czarne ułożone rzędowo
wypukłe miseczki stadium workowego grzyba
Dzięki za reakcję-
jedyne co widzę to od spodu igieł tak jakby biały osad.. coś jak kreda, meszek.. ciężko to opisać.
Do tego pojawia się coraz więcej zbrązowiałych igieł, a część z nich jest tak jakby.. nadgryziona.
Brązowe miejsca w środku, na końcach itd.
Zrobiłem parę zdjęć igieł w makro:

PiVi
Jeszcze raz dzięki za rady.jokaer pisze:? ale opryskałabym np Topsinem M 500 SC, bo jednak podgrzybowo to wygląda![]()
Poszedł oprysk antygrzybkowy - Amistar 250 SC + Superam na przyczepność.
Poinformuję o rezultatach

Za 10 dni rzucę jakiś inny preparat antygrzybowy na poprawkę (porada od ogrodnika).
Zaszkodzić nie powinno (stosować można profilaktycznie)- a będę miał pewność,
że żadne cholerstwo się nie utrzyma.
Co sądzicie o ASAHI ?
Dodawać go do oprysków ?
Pryskać tym samodzielnie ?
Zignorować :P ?
PiVi
- lukasek-1988
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2008, o 05:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jodła
A czy ta jodła jest na szczerym słońcu? Podlewasz ją? Może z suchości tak sie robi
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jodła koreańska
witam.doczepiłem się z tym problemem do innego postu ale nie było rezultatu, więc zakładam nowy. moja jodła koreańska ma dziwne objawy. zaczęły wysychać i odpadać pojedyncze igły, z czasem proces się nasilił. szukałem na forum, ale za bardzo mi nie pasuje choroba grzybowa-moje igiełki zaczęły robić się białe i później schły.pomóżcie.

- mirasek
- 200p
i co tu zaradzić na nasz problem.cieszyłem się, że tak ładnie rosła od zeszłego roku. wyczytałem w jakimś źródle, że igły mogą naturalnie opadać ale u starszych osobników. najgorsze, że u mnie proces się nasila i coraz więcej igieł opada.
co do barwy igieł to podobno jodła koreańska igły od spodu ma kremowobiałe. ale prosiłbym o wypowiedź kogoś bardziej obeznanego w tym gatunku i rozpoznania przyczyny opadania igieł z naszych jodełek.
co do barwy igieł to podobno jodła koreańska igły od spodu ma kremowobiałe. ale prosiłbym o wypowiedź kogoś bardziej obeznanego w tym gatunku i rozpoznania przyczyny opadania igieł z naszych jodełek.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli nikt nic, to ja radzę wjechać z preparatami na osutkę. Zaczął bym od stosunkowo nowego fungicydu o szerokim spektrum- Amistar. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- mirasek
- 200p
dzięki za zainteresowanie naszym problem.mam jeszcze jedno pytanie.pryskałem wczoraj właśnie amistarem - ale wydaje mi się niezbyt dokładnie - przyszedł mały pomocnik w postaci mojej córeczki i rad nie rad zrobiłem to mało dokładnie i na koniec mała oblała jodełkę wodą z wiadereczka. czy mogę już dzisiaj powtórzyć oprysk amistarem.