Może więdnięcie liści dotyczy też innych odmian?Erazm pisze:Czy masz ogórki śremski, śremianin, ... .Więdniecie liści przy tych ogórkach to choroba genetyczna. W Instytucje Warzywnictwa zalecono mi 3 - 4 lata temu oprysk Miedzian + Brawo co jakis czas. Wstrzyma to więdnięcie liści...
Ogórek - choroby, szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 50p
- Od: 28 cze 2007, o 15:47
Moi drodzy mączniak rzekomy rzeczywiście szleje. niezależnie od objawów warto teraz zrobić zabieg nawet zapobiegawczy. warunki pogodowe bardzo sprzyjają. Zapobiegawczo najdelikatniej zastosować można Bioczos lub Biosept, Gervit. Potem Bravo, Miedzian czy Penncozeb.Gdy są już objawy to z grubej rury - Amistar, Curzate czy Ridomil.
PS. Na części fotek są raczej objawy niedoborowe choć trudno mi określić czy jest to brak czy też niewłaściwe proporcjie
PS. Na części fotek są raczej objawy niedoborowe choć trudno mi określić czy jest to brak czy też niewłaściwe proporcjie
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
co dolega moim ogórkom?
Pierwszy raz posiałam ogórki (hihi.... bo przedtem nie miałam gdzie
) i nie mam pojęcia co się z nimi dzieje.
Jest to trochę taki mój eksperyment
- raz, że późno są zasiane,
- dwa, że w ciągu tygodnia ich nie podlewam, bo nie ma mnie na działce.
Może też mają za mało składników odżywczych?

Jest to trochę taki mój eksperyment
- raz, że późno są zasiane,
- dwa, że w ciągu tygodnia ich nie podlewam, bo nie ma mnie na działce.
Może też mają za mało składników odżywczych?

Pozdrawiam serdecznie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2007, o 10:04
są to objawy choroby która jest zwłaszcza w tym roku bardzo groźna dla ogórków gruntowych MĄCZNIAK RZEKOMY, POLECAM zastosowanie fungicydów które dostanie pani bez problemu najtańszy i najcześciej stosowany to BRAVO> 

mam w ogrodzie jaszczurki zwijki jak mam się ich pozbyć, ja nie lubię takich okazów, proszę o pomoc Pozdrawiam
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A dlaczego moje ogórki są gorzkie? Początkowo były bardzo smaczne, a teraz po tych upałach są bardzo gorzkie i nie tracą tej goryczy nawet po ukiszeniu.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przeczytaj temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e+og%F3rkikryska pisze:A dlaczego moje ogórki są gorzkie? ...
Pozdrawiam Andrzej.
Ogórek gruntowy
Ubiegłego roku zasadziłam i zasiałam pole ogórków..efekt był dobry.W tym roku postanowiłam zasadzic ogóki na innym.Wysadziłam wcześniej już wyrośnięte w doniczkach ogórki które pielęgnowałam w tunelu.Przez cały tydzien po wysadzeniu padał deszcz,teraz w korzeniach ogórków rozwinał sie drutowiec błagam pomóżcie,co mam robić wszystko usycha..