Krzaczki Kani (2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Krzaczki Kani (2)

Post »

Kasiu :wit
Piękne widoczki ogolne z ogrodu .kanciki pierwsza klasa. ;:180
Te fioletowe floksy śliczne. Z daleka je widać.
Róże przepięknie się prezentują. Bonica też. Chyba sobie ja kupię ja jesieni
Długo ona kwitnie?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kasiu ten Twój floksik jakiś zaczarowany :) w zależności od pory dnia się przebarwia czyli 2w1.Fajnie wyglądają wykończone rabatki otoczakami .Cardinal zjawiskowy też go uwielbiam u mnie ma jakieś 120 wys. a o szerokości nawet nie wspomnę ;:224 bo obaj z Angelą zabierają wielka rabatę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Z tymi kantami to masz rację. Każda rabata wygląda lepiej jak jest świeżo przycięta. Też wzięłam się za przycinanie brzegów na centralnej rabacie, ale mi nie idzie tak szybko. Od 3 dni z nią walczę i końca nie widać. Miejscami jest tak sucho, że trudno wbić szpadel. A do tego co metr-półtora mrowisko :evil: Mam okazję ciut powiększyć tę rabatę :tan
Róża Cardinal Hume jest cudowna i pewnie bym ją kupiła gdyby tylko rosła mniejsza.
Ten upał tropikalny wykańcza mnie i moje rośliny. Nawet chwasty obrzydłe więdną.
Ciekawa jestem jak dużą masz działkę. I proszę o kilka zdjęć ogólnych widoków.
Bardzo mi się podoba to zdjęcie z kaloszami. Rewelacja. Idealnie pasuje do pism ogrodniczych
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bonica ma bardzo obfite kwitnienie, moje coś marnie tego roku kwitną.
Kanty masz piękne, równiutkie, do pozazdroszczenia.
Lato nas zaskakuje, szukałam w nim zwiastunów wiosny, ale u mnie nie znalazłam. Za to jesiennych coraz więcej jest.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też pozachwycam się między innymi Boniką. Jakie rewelacyjne wielkie kiście kwiatów wydała. ;:oj Moja jest jedynie namiastką Twojej. Świetnie wspólgra u Ciebie z jeżówką.
Podziwiam także zgrabne kopułki lawendy.
Floksy rzeczywiście mają ładny wyjątkowy kolor.
Trawa wzorcowo soczysta.
I wszystko tak bujnie tu rośnie i kwitnie. Susza wcale nie dotknęła Twojego ogrodu. Świeżość , harmonia, ład i porządek, ot co. ;:108
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Aniu, Bonica kwitnie non stop i ta obfitość jest jej siłą. Pojedynczy kwiat ładny, choć nie zachwycający ale cały urok tej róży polega właśnie na tym, że tak chętnie kwitnie całymi pękami. Nie pozbyłabym się tej róży nawet gdyby zabrakło mi miejsca na jakąś nową miłość.
Jadziu, dziękuję za informację o róży Cardinal Hume. W takim razie w dobrym miejscu ją posadziłam, bo ma sporo przestrzeni dla siebie. Niech się tuczy kwiatuszek. Obrzeża z otoczaków służą do wyznaczania granicy. Jak już raz nabiegałam się z patykiem i sznurkiem, żeby koła wyznaczyć, to pasuje mi, żeby tak zostało nawet jak trawsko wrasta wszędzie.
Izo, moja działka to 1000 metrów szczęścia o kształcie mocno wydłużonego prostokąta z wjazdem od południa. Taka trochę kiszkowata ta działka ale nam to nie wadzi. Przyzwyczailiśmy się. U mnie gleba gliniasta więc w czasie suszy, no co Ci będę mówić, pewnie też taką masz skoro piszesz, że ciężko wbić szpadel w suchą ziemię. Ale w ubiegłym roku wzięłam się na sposób i obrobienie kancików to teraz bułka z masłem. Sposób polega na tym, że po usunięciu darni w powstały rowek w miejscu gdzie mają być kanty wsypywałam piasek, taki zwykły żółty i robiąc w ziemi głębokie nacięcia szpadlem wsypywałam go dużo w te szczeliny. Powstała w ten sposób gleba leciutka, nieurodzajna, jednak o wyglądzie zwykłej gleby. Teraz szpadelek wchodzi tam jak w masło nawet podczas suszy, chwasty, jeżeli mają chęć tam rosnąć, to wychodzą z całymi korzeniami osypane z gleby. Cieszę się jak nie wiem co z tego, że ten sposób zadziałał, bo wymyśliłam go sama a często bywa, że jak coś wymyślę, to jak kulą w płot.
Dorotko, pewnie coś tam zaszkodziło Bonice, że oprotestowała kwitnienie. Może szykuje się do drugiego rzutu i jeszcze będzie kwitnąć aż do zimy. To taka wesoła róża, która daje kolor nawet jak inne róże już się zmęczyły.
Wandeczko, jak mi miło gościć Panią Profesor od róż i nie tylko! I jeszcze takie miłe słowa. Moja działeczka to parę rabat, które próbuję jako tako skomponować, w miarę utrzymywać w stanie niezachwaszczonym, co nie jest łatwe w warunkach działki dojazdowej, położonej w otoczeniu samych nieużytków, łąk. Sieje mi się tam chwastów przeróżnych całe mnóstwo. Rabaty zajmują niewiele miejsca ale to są zdaje się granice moich możliwości. Lubię mieć ogród pod kontrolą a na utrzymanie większej ilości rabat nie mam sił i czasu. Dlatego spora część działki, to po prostu koszona darń.
Trochę zdjęć z daleka dla Izy, ale nuuuda, bo działka nieduża, rabatek kilka więc siłą rzeczy na zdjęciach ciągle to samo :lol: .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To miejsce pod sosną będzie wrzosowiskiem. Czekam tylko na jesienne deszcze i zacznę sadzić.

Obrazek

Kocimiętka kupiona na próbę, jako odmiana, która się nie pokłada. Rzeczywiście stoi wyprostowana. Spodobał mi się jej delikatny, lawendowy kolor. Teraz kwitnie po cięciu. Ładnie się rozkrzewia. Chyba będę miała z niej pociechę.
Obrazek

Obrazek

Podczas ostatniego pobytu na działce stałam i patrzyłam na tę hortensję. Dopiero teraz zauważyłam, że oprócz fuksjowego koloru sporo w niej także niebieskości. Te malutkie kwiatki płodne są niebieskie i niebieskie są oczka w płonnych. Na zdjęciu wpadają w fiolet. Płatki różowe też są muśnięte niebieskim na końcach, czego w ogóle nie widać na zdjęciach. Ten kwiat trzeba oglądać gołym okiem i z bliska.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Kasiu! ;:196
Pospacerowałam sobie po Twojej działeczce i popodziwiałam śliczne zadbane rabaty ozdobne pięknymi kwiatami , kamieniami i zielenią. ;:215 Nie dostrzegłam skutków upalnych dni ani suszy. ;:185 Widać, że wielką troską otaczasz swoje roślinki. ;:167 Brawo Ty! ;:138 ;:138 ;:138
Ja wyłącznie leżę i ... nawet nie pachnę, bo pot spływa po mnie strumieniami, a kończy chlupotaniem w butach. ;:145
Czekam na ochłodzenie i deszcz, ale z tego co widzę w prognozach, to długo jeszcze sobie poczekam. ;:124

Pozdrawiam ;:196 i Tobie również deszczyku życzę. ;:167 ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudna ta hortensja i dopiero przy skadrowania widać cały jej urok .Kasiu masz tyle trawy, więc w razie czego będziesz miała z czego ubierać na zachciewajki :wink: gdyby wizje się zmieniły.Glina to glina długo utrzymuje wilgoć, nie to co moje piaski gdzie każda kropla przelatuje w mig
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kasiu :wit
Ależ ty masz te równe kanty i szeroki przy tych pięknych rabatach. ;:180
Co jaki czas je poprawiasz , obrabiasz ?/
Bonica zapisana.??
Hortensje masz cudeńka ;
I te ogrodowe, takie inne ale ciekawe, ale piękne.Ale ja już nie będę ryzykować z ogrodowkami,|U mnie nie bardzo rosną i nie bardzo kwitną.:108
A kącik wypoczynkowy , rewelacyjny . ;:63 ;:63 Tylko aby dużo czasu bylo na te relaksowania się
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Kasiu

Urocze masz zakątki na swojej działce ;:138 ;:138 a z ławeczką i Westerlandą podoba mi się najbardziej ;:138
Wszystko pięknie wyplewione, tak czyściutko, po prostu ślicznie ;:108 kańciki rewelacja, też robiłam wcześniej teraz trochę zaniedbałam, czasu brakuje, ale muszę to zrobić, bo jednak pięknie wyglądają, wprowadzają ład i harmonię ;:108
Twoja CHippendale jest piękna, ja ją bardzo lubię, Kasiu zdecydowałaś już kupujesz Munstead Wood?
U mnie też będzie kwitnął irys tylko ,że biały w tamtym roku już taką anomalię miałam ;:oj
Hortensja jest urocza, ten kolor słodki, u mnie ogrodówki nie chcą kwitnąć, chyba się z nimi pożegnam ;:131
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, witaj u mnie! Ładnie Ci w tych hortensjach z awatara. Wyglądasz jak hortensjowa wróżka. A kwiaty ma takie ogrodmne, większe niż głowa ;:224 .
Jadziu, oczywiście kusi mnie, żeby powiększyć rabatki, bo jeszcze mam sporo miejsca ale rozum mówi ?stop?.
Aniu, kanty poprawiam z taką samą częstotliwością jak pielę. Fajnie, że zdecydowałaś się na Bonicę. Kupiłam ją mojej mamie na piaski i też bardzo ładnie u niej rośnie.
Krysiu, tak, tak, tak, Munstead Wood będzie u mnie na bank! Powinnam zamówić ją na wiosnę, bo mam złe doświadczenia z jesiennymi nasadzeniami ale czy ja wytrzymam, żeby nie kupić jej już jesienią! Tym bardziej, że małżonek mój namawia mnie na zakup jesienny w celu przyspieszenia odczuwania radości z mania Munstead Wood.

Po fali upałów, które przez wiele dni skutecznie zniechęcały do działania na rabatkach, przyszło chmurne ochłodzenie. Bezdeszczowe, niestety. Po głowie snuje się chęć podsumowania sezonu ale to jeszcze przecież nie teraz. Pomimo nawłoci, czerwieniejącej jarzębiny i wyraźnie krótszego dnia, to jeszcze nie czas. Dopóki kwitną róże, jeszcze nie czas. Jeszcze w głowie jakiś jeden plan i jeden pomysł. No i jesienne przeprowadzki. Przygotowałam w niedzielę dołek dla hortensji Vanille Fraise. Hortensja kupiona czeka w donicy. Lato w tym roku suche jak pieprz więc dobrze widać, gdzie ziemia trzyma wilgoć a gdzie przesypuje się przez palce. Nad moją działką fontanny łez wypłakują jakieś anioły (wolę taką romantyczną wersję), bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że znalazło się u mnie miejsce, gdzie pomimo suszy przeokrutnej, takiej jakiej nie było tu odkąd mamy działkę, znalazło się miejsce, gdzie szpadel odkrył ziemię wilgotną, w kolorze ciemnobrązowym. Tam powędrowało kilka szpadli bydlęcego obornika. Potem przysypałam to miejsce skoszoną trawą i polałam wodą. Niech się nieco przegryzie. W weekend zasadzę waniliową hortensję i niech jej się tam wiedzie, bo bardziej mokrego miejsca już nie znajdę. Drugi pomysł do zrealizowania w tym sezonie, to wrzosowisko pod sosną. Strasznie mi się nie chce zabierać do tego wrzosowiska, bo w perspektywie dłubanie w korzeniach leciwej sosny w celu przygotowania gleby pod wrzosy ale muszę się zmobilizować, bo nie wykorzystać tego miejsca, to ciężki grzech zaniechania i do raju ogrodników by mnie nie wpuszczono. Igły sosny naturalnie zakwaszą glebę a po jej podkrzesaniu powstał tam świetlisty cień. W mojej ocenie na wrzosy to tam jest super miejsce. Mam nadzieję, że wrzosy będą tego samego zdania.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy ale ze zdjęciami :D .
Róże powtórzyły całkiem ładnie. Historyczne lato, kiedy nawet Eden Rose powtórnie pokazała kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosarium Uetersen rozwija skrzydła po przesadzeniu. Już myślałam, że pożegnałam tę różę ale chyba się zebrała i wybrała życie.

Obrazek

Obrazek

Pięciornik i dalia

Obrazek

I dalia solo. Franz Kafka.

Obrazek

Graham Thomas

Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Cardinal Hume

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Floksy

Obrazek

Schloss Eutin a w tle Rosarium Uetersen

Obrazek

Tak się kończy wyrzucanie resztek z kuchni na rabatki. Kiedyś wyrosły w ten sposób ziemniaki a teraz arbuzy.

Obrazek

Obrazek

Wrzosy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kocimiętka w pełnym słońcu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bezdeszczowe lato pozwoliło pokazać Abrahamowi Darby ładne kwiaty. Zdjęcie dedykuję Ewie (ewka36jj), której ta róża zawdzięcza swoją szansę, bo w ubiegłym roku już wyrok zapadł 8-) . Po zachęcie Ewy, wyrok zapadł "w zawiasach" :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój Abraham bardzo słabo kwitnie, jednak liczę na to ,ze po podsypaniu gliny i dobrej ziemi ,a wiosną obornika zadziwi mnie w przyszłym sezonie.Już w tym roku miał jednego kwiatka patrzącego w niebo bo dotychczas patrzył pod nogi ,żeby się nie wywalić :;230 Ten rok jest dla Edenki jest w swoim żywiole :wink: Fajna ta kocimiętka stojąca jak żołnierz na warcie :wink: moja calutki czas się pokładała, więc z niej zrezygnowałam .Mój LO bardzo slabo powtarza w tym roku chyba muszę go porządnie pościnać wiosna i ukształtować
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Kasiu a czy znasz odmiane tej kocimiętki, moja tak się wykłada, rozkłada i to nie przez koty, bo moje coś ją omijają.
Róża Ro... U.... to jest terminatorka, niezawodna, także jak widać i przesadzanie nie zaszkodziło.
Mas pięknie, zakątek z ławeczką do pozazdroszczenia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kasiu Louis Odier piękny, ale Edenka to jednak arystokratka. ;:oj U mnie co roku LO wypuszcza kilka takich batów, przynajmniej trzy. Ale i tak go lubię, bo kwitnie obficie.
Kancikowanie podziwiam, ;:215 też robię, ale teraz czasu brak, więc zarośnięte. :oops:
Wrzosowisko na pewno pod sosną będzie urocze. Możesz trochę podnieść poziom, mniej wysiłku przy sadzeniu wrzosów, byle przy pniu nie sypać wysoko ziemi.
Możesz podać nazwę kocimiętki?
Pozdrawiam ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”