Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowo u Norberta
Eno piękny "Cyc" Ci się trafił. Mam nadzieję że korzenie też ma ładne. Bo to czekam aż kwiaty się pięknie rozwiną. 

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szczerze, to jak otworzyłem paczkę, to zaskoczyło mnie, że ma kwiaty, bo na stronie nic o tym nie pisało.
Co do korzeni, no właśnie to jest pewna zagadka, bo jest w samym spagnum, do którego mam mieszane uczucia. Tzn., dodaje go trochę do kory, ale mam wrażenie, że w samym mchu łatwo przelać, no i brak mi doświadczenia w uprawie w takim podlożu. Ale na razie nie chcę ruszać, bo tylko co zaczął kwitnąć. Z kolei po kwitnieniu przechodzi okres spoczynku i rzadziej się go podlewa, więc może poczekam do wiosny. Drugiego Dtps przesadziłem od razu, korzenie miał bardzo ładne, jeśli nie wzorowe.

Co do korzeni, no właśnie to jest pewna zagadka, bo jest w samym spagnum, do którego mam mieszane uczucia. Tzn., dodaje go trochę do kory, ale mam wrażenie, że w samym mchu łatwo przelać, no i brak mi doświadczenia w uprawie w takim podlożu. Ale na razie nie chcę ruszać, bo tylko co zaczął kwitnąć. Z kolei po kwitnieniu przechodzi okres spoczynku i rzadziej się go podlewa, więc może poczekam do wiosny. Drugiego Dtps przesadziłem od razu, korzenie miał bardzo ładne, jeśli nie wzorowe.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
- Od: 5 gru 2018, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mech (spaghnum) to jednak świetny pomysł do uprawy miniaturowych Doritaenopsis i/lub Phalaenopsis, oraz innych rodzajów. Tylko ten sklepowy spaghnum zwykle jest ubity w gąbkę, więc trzeba przesadzić do rozluźnionego spaghnum. Żeby korzenie nie gniły, trzeba umiejętnie podlewać, trochę i nie za często. Ja akurat swoje 2 miniatury mam w korze, bo w tym w czym siedziały to zwykłe zbite włókno kokosowe.

Moje storczyki
- zabkamarta
Najgorsze z mchem jest to, że pewnie dziadostwo jest nieziemsko ubite. Ja mam aktualnie dwie rośliny w kupnym mchu zostawione, bo kwitły jak Twój Cyc. I ten mech to masakra, ale ja go podlewam tak, że biorę i krótko przelewam a drugiego już totalnie zbitego podlewam "troszką" wody, żeby tylko mech się zamoczył a nawet, żeby nie wyciekła woda dołem. A podlewam w momencie jak oczywiście doniczka lekka ale z lenistwa nawet nie chce mi się jej brać do ręki, to od góry naciskam palcem - jak czuje, że się ugina to znaczy, że mokre, jak w odczuciu kamień to do podlewania.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Wpadłam do Ciebie z wątku o gruboszach i nie spodziewałam się storczyków
. Jestem pod ogromnym wrażeniem takiej ilości roślin w mieszkaniu . To musi być pasja
. Ja kompletnie nie mam ręki do roślin doniczkowych . Z reguły mało o nie dbam, albo przeleję albo zasuszę
. Jak widzę takie piękności to wtedy dopada mnie chęć żeby spróbować. No ale znam siebie i wiem, że nie dam rady
. Jesienią kupiłam pod wpływem chwili po przecenie 3 dendrobium nobile i zobaczymy co z tego będzie. Na razie stoją w chłodnym pomieszczeniu i bardzo mało je podlewam. Twoja kolekcja jest imponująca
, wielki szacun . Świetnie wyglądają te podwieszone pod sufitem
. Pozdrawiam i dużo wolnego czasu na forum życzę
.

- norbert76
Dziękuję za odwiedziny. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przytrafił Ci się super egzemplarz Cycnodesa
Też bym takiego przygarnęła
Jednak największe gratulacje za kwitnienie Dendrobium nobile. Nieważne ile kwiatów
Super fiolecik z tym słonecznym środkiem. Dla mnie (i u mnie) ich wymagania są nie do zapewnienia,
dlatego z podziwem patrzę u innych.

Jednak największe gratulacje za kwitnienie Dendrobium nobile. Nieważne ile kwiatów

Super fiolecik z tym słonecznym środkiem. Dla mnie (i u mnie) ich wymagania są nie do zapewnienia,
dlatego z podziwem patrzę u innych.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- norbert76
Dziękuję za miłe słowa. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Za oknem szaro i ponuro, a w orchidarium co rusz jakieś nowe kwitnienie.
Poniżej zakwitły 3 hybrydy falenopsisa:
Nr 41

Nr 23

Nr 34

Ale i kolejne zamierzają również zakwitnąć.
Mini Mark i Liodoro:

Ostatni zakup:
Nr 68. Dtps. Sogo Vivien 'Sogo F858'

Oraz szereg innych:

Tutaj jeszcze nie wiem czy to przedłużenie pędu czy keiki, ale coś będzie. To mój pierwszy storczyk, który ma się bardzo dobrze i jednocześnie puszcza jeszcze nowy pęd kwiatowy:

Będzie kwitło też Dendrobium Stardust Firebird

A na koniec coś co mnie zaskoczyło, będzie kwitła Catleya Mossiae, wg mnie trochę niezbyt korzystna chyba pora roku i jednocześnie mnie trochę martwi bo w zasadzie nie ma słońca, więc nie wiem jak duży rozwinie się kwiat, no ale zobaczymy.

Poniżej zakwitły 3 hybrydy falenopsisa:

Nr 41

Nr 23

Nr 34

Ale i kolejne zamierzają również zakwitnąć.

Mini Mark i Liodoro:

Ostatni zakup:
Nr 68. Dtps. Sogo Vivien 'Sogo F858'

Oraz szereg innych:

Tutaj jeszcze nie wiem czy to przedłużenie pędu czy keiki, ale coś będzie. To mój pierwszy storczyk, który ma się bardzo dobrze i jednocześnie puszcza jeszcze nowy pęd kwiatowy:

Będzie kwitło też Dendrobium Stardust Firebird

A na koniec coś co mnie zaskoczyło, będzie kwitła Catleya Mossiae, wg mnie trochę niezbyt korzystna chyba pora roku i jednocześnie mnie trochę martwi bo w zasadzie nie ma słońca, więc nie wiem jak duży rozwinie się kwiat, no ale zobaczymy.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ale będzie się działo
Zatrzęsienie pędów, pączków i w pięknej scenerii. Lubię takie zdjęcia z głębią ostrości

Zatrzęsienie pędów, pączków i w pięknej scenerii. Lubię takie zdjęcia z głębią ostrości

Pozdrawiam, Joanna
- Sunrise_orchid
- 200p
- norbert76
Tak, zgadza się - nie dopisałem wcześniej. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
Norbercie, od czego zależy gdy Doritaenopsis np. Sogo Vivien ma żółte obwódki na liściach? Właśnie się dowiedziałem, że moja miniaturka to prawdopodobnie coś z rodzaju Doritaenopsis i gromady Sogo Vivien ale nie ma żółtych obwódek. Słyszałem o tym ?variegated? ale nie wiem o co chodzi...
Moje storczyki
- norbert76
Nie wiem, szczerze powiedziawszy nie zastanawiałem się nad tym.
Dzisiaj hybrydyzacja jest tak rozwinięta, że można cuda otrzymywać. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Hohoho - powiem po mikołajowemu
nooo ilość pędów i pączków pozazdrościć. Widać służy im doświetlanie. Hybryda Nr 23 bardzo ciekawe wybarwienie