Być może mają też za mokro i duszą się korzenie.
Wszystko o pomidorach cz. 15
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
Zasil je dobrym wieloskladnikowym nawozem. Może mieć w nazwie "eko"
Pomidory w donicach najlepiej co podlewanie fertygowac.
Pozdrawiam ;)
to takie moje nawożenie końskim obornikiem nie jest dobre? ma on za mało składników czy jest nieodpowiedni a może za rzadko to robię?:)
- whitedame

- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monodieta im nie służy, ewidentnie wołają jeść. Azotu, potasu, magnezu i pozostałych mikro i makro.
Obornikiem można zasilać w gruncie bo tam jakieś resztki mikro i makroelementów są.
W donicach jak przejedzą nawóz zawarty w ziemi trzeba fertygować wieloskładnikowym nawozem dedykowanemu pomidorom.
Obornikiem można zasilać w gruncie bo tam jakieś resztki mikro i makroelementów są.
W donicach jak przejedzą nawóz zawarty w ziemi trzeba fertygować wieloskładnikowym nawozem dedykowanemu pomidorom.
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
calka - wstawiam zdjęcia.
Tak jak pisałem - generalnie wyglądają zdrowo.
Mam pytanie - czy jest to możliwe że po 3x spryskaniu wapniem w odstępach tygodniowych pojawił się niedobór magnezu?
Zrobiłem już oprysk jak pisałem 0,3% siarczanem Mg 16%, czy dawać już nawozy zbilansowane np. co tydzień magiczną siłę substrala (to mam )?
Z drugiej strony na jesień było porządnie wapnowane dolomitem magnezowym, nie powinno go być mało w podłożu.
pH - dziś mierzyłem - 6,5.

-- 4 cze 2018, o 23:34 --
Wiem - za gęsto.
Przepraszam za zdjęcia bokiem, na drugi raz się poprawię.
Tak jak pisałem - generalnie wyglądają zdrowo.
Mam pytanie - czy jest to możliwe że po 3x spryskaniu wapniem w odstępach tygodniowych pojawił się niedobór magnezu?
Zrobiłem już oprysk jak pisałem 0,3% siarczanem Mg 16%, czy dawać już nawozy zbilansowane np. co tydzień magiczną siłę substrala (to mam )?
Z drugiej strony na jesień było porządnie wapnowane dolomitem magnezowym, nie powinno go być mało w podłożu.
pH - dziś mierzyłem - 6,5.

-- 4 cze 2018, o 23:34 --
Wiem - za gęsto.
Przepraszam za zdjęcia bokiem, na drugi raz się poprawię.
- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Maciek
Twoje pomidory wyglądają naprawdę zdrowo i chwilowo niczego nie potrzebują. Na temat Magicznej Siły nie wypowiem się ponieważ nigdy nie stosowałam.
Twoje pomidory wyglądają naprawdę zdrowo i chwilowo niczego nie potrzebują. Na temat Magicznej Siły nie wypowiem się ponieważ nigdy nie stosowałam.
Ewa
- whitedame

Maćku, na pierwszym zdjęciu widać delikatne niedoboru potasu. Reszta liści i krzaków wydaje się być ok.
Wydaje mi się, że wieloskładnik dla pomidora załatwi sprawę.
Wydaje mi się, że wieloskładnik dla pomidora załatwi sprawę.
Dlaczego uważasz że są niedobory potasu, jaki jest pierwszy objaw na tym zdjęciu?
Mam jeszcze jedno pytanie - jakie rośliny posadzić w międzyrzędach pomidorów tak, by intensywnie przyciągały zapylacze, i tak żeby nie osłabiały wzrostu pomidorów?
Mam jeszcze jedno pytanie - jakie rośliny posadzić w międzyrzędach pomidorów tak, by intensywnie przyciągały zapylacze, i tak żeby nie osłabiały wzrostu pomidorów?
- Mirek19
- 1000p

- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Pomidory są samopylne,
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
3emfipa
- 50p

- Od: 25 kwie 2017, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak Wy się odnosicie do odwiecznego dylematu pt. Obrywać liście, czy puścić na żywioł?
- jeszcze
- 1000p

- Od: 22 sty 2017, o 18:38
To zależy. Ja mam w tym roku dość gęsto, w dodatku 2x1, więc nie mogę im pozwolić rosnąć na żywioł. Część dolnych liści już pourywałam i , rzecz jasna, wszystkie wilki na bieżąco. W tej chwili wiążą owoce na pierwszym gronie i mają po ok. 3 liście pod gronem.
Iza
Ja w tym roku obrywam poniżej zawiązanego grona. Zobaczymy.
- jeszcze
- 1000p

- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Liście poniżej zawiązanego grona karmią to grono. Jak za szybko oberwiesz, to nie będzie co miało karmić owoców. Ogólnie przyjmuje się, że usuwa się liście spod grona, jak są wyrośnięte owoce. No chyba, że już masz 
Iza
- whitedame

Wydaje mi się, ze widziałam lekko obeschnięte obrzeża liści, dlatego napisałam lekki niedobór :maciej39 pisze:Dlaczego uważasz że są niedobory potasu, jaki jest pierwszy objaw na tym zdjęciu?
https://www.google.com/search?q=potassi ... 00&bih=763
calka - to ja już zgłupiałem. Idę o zakład że gdzieś we wcześniejszych dyskusjach jest podawane że liście poniżej grona jego nie karmią, tylko te powyżej, nawet była przytaczane jakieś mądre badanie mądrego specjalisty, nie jestem w stanie obecnie przytoczyć.
Co do google i potasu - fajne zdjęcia. Bardzo mimo wszytko podobne to do niedoboru magnezu.
Co do google i potasu - fajne zdjęcia. Bardzo mimo wszytko podobne to do niedoboru magnezu.