Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.2
Re: Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.2
Panie Norbercie,
a co z nią zrobić na wiosnę? Bo jeszcze mi Pan nie odpisał:-)
a co z nią zrobić na wiosnę? Bo jeszcze mi Pan nie odpisał:-)
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przecież napisalem odmładzanie na wiosnę. Odmłodzenie = odcięcie wierzchołków (byle niezbyt duże) i normalnie do wody. Podczas cięcia zostaw tak z około 10 cm łodygi bez liści i poziom wody tylko do poziomu właśnie liści.
Dół możesz przyciąć wg uznania i teoretycznie powinny wypuścić nowe stożki wzrostu. Po przycięciu tylko ostrożnie wtedy z podlewaniem, ograniczasz je, bo brak liści to brak transpiracji.
Dół możesz przyciąć wg uznania i teoretycznie powinny wypuścić nowe stożki wzrostu. Po przycięciu tylko ostrożnie wtedy z podlewaniem, ograniczasz je, bo brak liści to brak transpiracji.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Raczej całkiem chciałbym pozbyć się takiego długiego pędu. Nie wygląda on estetycznie. Co z tym mogę zrobić? Obciąć górną część jak opisujesz, a czy mogę skrócić badyl o połowę?
Co z uciętym wierzchołkiem? Mogę go po puszczeniu korzeni w wodzie, wsadzić do tej samej donicy?
Cały czas chodzi mi o to aby skutecznie go zagęścić bo na razie z wyglądu przypomina chochoł, a nie kwiatka.
Dzięki!
Co z uciętym wierzchołkiem? Mogę go po puszczeniu korzeni w wodzie, wsadzić do tej samej donicy?
Cały czas chodzi mi o to aby skutecznie go zagęścić bo na razie z wyglądu przypomina chochoł, a nie kwiatka.
Dzięki!
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przecież napisałem, że dół tniesz wg uznania...
Górę, jak dół wypuści nowe pędy możesz spokojnie zagęścić.
Górę, jak dół wypuści nowe pędy możesz spokojnie zagęścić.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta