Witaj Marto, zdjęć mam dużo ale czasu brak żeby coś ładnego wybrać. No i sprzęt mi się zbiesił więc nawet nie mam gdzie zmniejszyć ... Generalnie , od strony technicznej to sezon do kitu. Ale postaram się.
Anabuko/Aniu no jakoś mi w tym roku nie po drodze z forum. A w ogrodzie przeróbki, przeróbki... Rubrum w tym roku nie sadziłam. Sadziłam Rozplenice słoniowe Vertigo (nie o tą ci chodziło?) Ale jeszcze malutkie. A tobie udało się je znaleźć? U mnie są po 16,90 w doniczkach dwu-litrowych.
Nena, tulipany Flaming Flag to jakieś resztki sprzed trzech lat. Muszę dokupić bo też bardzo mi się podoba to zestawienie. W realu cud miód i malinka.
Bukszpanów nie cięłam, boję się zarazy, odczekam do czerwca jak ściemnieją odrosty.
Geniu, zdjęcia tych rodków to już niestety historia. To wczesne odmiany jakuszimiańskich Blue Tit i majowych Cunninghams White. Już nawet oberwałam kwiatostany. Teraz kwitną zwykłe wielkokwiatowe rododendrony ale ze względu na upały trwa to tylko ułamek chwili. Trudno nawet zrobić zdjęcie, bo jak nie burza to....
Jolcia dzięki

Lanie wody to moje podstawowe zajęcie. Upały zabijają nie tylko moje rośliny ale też mnie. Dopiero ostatni weekend popadało, co też nie wpłynęło korzystnie na kwitnienie rododendronów i róż. Wszystko klapnięte.
Mariusz, bardzo miłe to co piszesz

Walczę o rośliny ale na piachu i w upałach nie jest łatwo. Ale cieszy każdy kwiatuszek
Soniu, rododendrony mają słońce do południa, potem trochę wytchnienia. Ale i tak to kwitnienie było bardzo krótkie. U mnie tylko jeden bukszpan chorował, ale go odratuję. Za to wyrzuciłam dwa rododendrony. Tak więc saldo też nie najciekawsze. Niestety nie jest tak żeby wszystko i zawsze było super. Trzeba czerpać siłę z tego co jest. A może się okazać że to będzie przepiękne lato dla róż. Zwłaszcza że idzie lekkie ochłodzenie. Pąków jest cała masa.
Trzymam kciuki za resztę twoich bukszpanów. Jeżeli tylko dają oznaki życia to szybko powinny się odbudować.
Apus, cześć Basiu, wczesne rododendrony już tylko na zdjęciach ale teraz pokażę kilka aktualnych widoczków

Marcel Menard i już przekwitnięte czosnki Purple Sensation

niemal wykończona różanka wewnątrz. Jak wokół zakwitną róże będzie bardzo przyjemnie tam posiedzieć. Jeszcze tylko uzupełnię o rutewki i będzie koniec prac w tym miejscu.

Minerva z żurawką w jej kolorze na fioletowej rabacie

Blue for you na fioletowej rabacie/donicy przy tarasie

Jacqueline du Pre, ulubienica ogrodnicy niszczylistki

Jenny Duval mój ulubiony potwór, szkoda że po ulewie leży na ziemi