Wpisz się w wątku 'pomidory olbrzymy'
Wszystko o pomidorach cz. 10
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Pull, ładny okaz, miałeś go w gruncie czy pod folią? Trochę go słonko przypiekło
Pozdrawiam, Feliksa
-
krysia67
- 200p

- Od: 22 sty 2013, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
3. czy ktoś uprawiał i co może powiedzieć o odmianie Lima?[/quote]
Ala67 ja mam na grządce Lime.
Krzaczek cudowny, niewysoki z dużą ilością owoców. Jednak smak mnie nie zachwycił.
Taki zwykły pomidor. Jak jeszcze był niedojrzały to wiązałam z nim duże nadzieje.
Jak spróbowałam to moje nadzieje zostały rozwiane.
Na początku lipca kupiłam Lime na targu i mialam takie mysli, że moja lima bedzie lepsza. Ale nie jest /może to błąd ogrodnika/.
Może dam jej jeszcze szansę na balkonie w przyszłym roku.
Oto fotki krzaka:
w fazie wzrosyu

w fazie dojrzewania

Piękne masz uprawy pomidorów
pozdrawiam
Krystyna
Ala67 ja mam na grządce Lime.
Krzaczek cudowny, niewysoki z dużą ilością owoców. Jednak smak mnie nie zachwycił.
Taki zwykły pomidor. Jak jeszcze był niedojrzały to wiązałam z nim duże nadzieje.
Jak spróbowałam to moje nadzieje zostały rozwiane.
Na początku lipca kupiłam Lime na targu i mialam takie mysli, że moja lima bedzie lepsza. Ale nie jest /może to błąd ogrodnika/.
Może dam jej jeszcze szansę na balkonie w przyszłym roku.
Oto fotki krzaka:
w fazie wzrosyu

w fazie dojrzewania

Piękne masz uprawy pomidorów
pozdrawiam
Krystyna
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lima typowy pomidor przerobowy,plenny, ma owoce intensywnie wybarwione, które są twarde, z dużą zawartością suchej masy i niestety nie zachwycający smakiem na surowo .
Moim wielkim (pozytywnym!) zaskoczeniem okazał się Pikuś.
Trochę o nim czytałam przed poprzednią akcją i wiedziałam, że pyszny i dobrze wiążący.
Nazwa Pikuś kojarzyła mi się z czymś małym, czyli byłam pewna, że zamawiam pomidora koktajlowego. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy na krzaku urosły "pełnowymiarowe" , bardzo smaczne ...malinówki!!
Ktoś nazywając go Pikusiem wykazał się dużym poczuciem humoru
. Dobrze, że go mam w swoich "zbiorach"!!!
Podobnie zaskoczona jestem (tum razem niezbyt pozytywnie) zamówionymi na akcji Koralami Morango. Wysiałam wszystkie otrzymane na akcji nasionka. Sobie zostawiłam tylko dwie roślinki, resztą obdarowałam znajomych. Jakie u nich wyrosły, nie wiem. U mnie okazało się rosną dwie różne odmiany
.
Wspólną cechą jest czerwony kolor owoców i "wzrost". Jedne wyglądają jak miniaturowe, (ale jak na koktajlówkę stosunkowo duże) Costoluto Fiorentino, natomiast drugie są okrągłe. Niestety nie ani jedne, ani drugie nie rosną na dłuuugich gronach jak na zdjęciu zamieszczonym przez Morango.
. Nie wiem czy jest sens pozyskiwania nasion, bo jak toto nazwać
?
Trochę o nim czytałam przed poprzednią akcją i wiedziałam, że pyszny i dobrze wiążący.
Nazwa Pikuś kojarzyła mi się z czymś małym, czyli byłam pewna, że zamawiam pomidora koktajlowego. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy na krzaku urosły "pełnowymiarowe" , bardzo smaczne ...malinówki!!
Ktoś nazywając go Pikusiem wykazał się dużym poczuciem humoru
Podobnie zaskoczona jestem (tum razem niezbyt pozytywnie) zamówionymi na akcji Koralami Morango. Wysiałam wszystkie otrzymane na akcji nasionka. Sobie zostawiłam tylko dwie roślinki, resztą obdarowałam znajomych. Jakie u nich wyrosły, nie wiem. U mnie okazało się rosną dwie różne odmiany
Wspólną cechą jest czerwony kolor owoców i "wzrost". Jedne wyglądają jak miniaturowe, (ale jak na koktajlówkę stosunkowo duże) Costoluto Fiorentino, natomiast drugie są okrągłe. Niestety nie ani jedne, ani drugie nie rosną na dłuuugich gronach jak na zdjęciu zamieszczonym przez Morango.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pikusia miałem w tym roku 10 roślin.Potwierdzam- dobry.Sam Pikuś ten to się dopiero wykazał poczuciem humoru.Poszedł na panny i przekrzyżował się z czerwoną sakiewką.
Potomstwo jest malinowe,a wygląda tak:

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
pomidormen
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Na przetwory tego typu pomidory są naprawdę dobre. Ja sadzę odmianę Surya, w kształcie podobna do Limy ale to odmiana karłowa i wczesna. Za tydzień powinienem zakończyć uprawę. Dojrzewają prawie równomiernie co dla przetwórstwa jest dużą zaletą.chudziak pisze:Lima typowy pomidor przerobowy,plenny, ma owoce intensywnie wybarwione, które są twarde, z dużą zawartością suchej masy i niestety nie zachwycający smakiem na surowo .
Danusiu, ja jestem fanką żebrowanych pomidorków, czy mogłabyś pokazać zdjęcie tych pomidorków wyglądających jak miniaturowe Costoluto F.? I ewentualnie zostawić mi ze 3-4 nasionka?danaa pisze: Wspólną cechą jest czerwony kolor owoców i "wzrost". Jedne wyglądają jak miniaturowe, (ale jak na koktajlówkę stosunkowo duże) Costoluto Fiorentino, natomiast drugie są okrągłe.
- kama_80
- 1000p

- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
pomidormen czy surya jest wcześniejsza od kmicica? Na swoich kmicicach mam tak 70% wybarwionych ale brakuje im słodyczy. Jakiś "szybszy bil"
na przetwory by się zdał.
Pozdrawiam Jola
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I do jedzenia i na przetwory i słodki i czasowo dobry u mnie trzeci rok tylko i wyłącznie te kryteria spełnia RED PEAR.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
stefka
- 200p

- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Też uważam, że RED PEAR jest doskonały pod każdym względem bo plenny, dość wczesny, pyszny. Mam go trzeci rok i w przyszłym też będzie. Drugim pewniakiem będzie Faworyt - jest pierwszy raz u mnie i też ma bardzo wysokie notowanie.
Pozdrawiam Ela
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
A ten red pear to nasiona z jakiej firmy,żeby nie było wpadki.
Ja uprawiam RP drugi rok, nasiona od Leg...tki. Pomidor wspaniały pod każdym względem.
Pozdrawiam, Feliksa
- Ginka

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
No to trzeba się pokusić o zapisanie RP na listę skoro to taka wszechstronna odmiana.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
pomidormen
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Ja miałem RP z oryginalnych nasion Franchi. Potężne krzaki, bardzo duży plon ale smakowa totalna porażka. Jedne z najgorszych jakie miałem. Ani słodyczy ani kwasu. Ble...
-
beata_m
- 500p

- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Ja swoje RP mam z nasion Leg...ko. Krzaki średnio wysokie, plenne. Ostatnio trochę pękają, ale przy tych upałach podlewaliśmy bardziej niż solidnie. Może to dlatego. Dla mnie pyszne. Uwielbiam je zwłaszcza na bruschettcie. Idealne połączenie: chrupkie pieczywo i aksamitny pomidor.
Ale mojemu M smakują średnio. Twierdzi, że za mało kwaśne i za miękkie.
Pozdrawiam
Bea
Ale mojemu M smakują średnio. Twierdzi, że za mało kwaśne i za miękkie.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea