Mój kącik storczykowy :)
- Dusiaaa
- 1000p

- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój kącik storczykowy :)
Dufin co ja mogę Ci napisać,dziewczyny już wszystko napisały
super że reanimki sobie radzą,pomysł ze słoikiem też super
kiedyś tak pomyślałam że sprawdziłby się też jako szklarenka dla jakiegoś malucha
a na magicala jestem chora...i to już jest oficjalna diagnoza 
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale piękności pokazałaś jak CI pięknie kwitną lub będą kwitły a magical magiczny
mam nadzieje, że kiedyś i ja takie cudeńko upoluje.
Co do Twoich reanimków
widać, że mają u Ciebie bardzo dobre warunki i walczą także myślę że teraz to już tylko z górki
. Bardzo ładny przyrost an dend. phal. Ja miałam już duży i taka szczęśliwa byłam a tu wczoraj patrze zgnił mi
i jestem podłamana. Co do dendr. nob. to ja uważam, że to będą na pewno kwiaty
Trzymam kciuki za obronę
Co do Twoich reanimków
Trzymam kciuki za obronę
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Aniugratuluje korzonka na reanimku
Super zdjęcia i kwitnienia
A muleszek taki słodziutki i zadbany
Dałaś nam powody do pozytywnie mobilizującej zazdrości
Super zdjęcia i kwitnienia
A muleszek taki słodziutki i zadbany
Dałaś nam powody do pozytywnie mobilizującej zazdrości
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Sekunda dziękuję za wizytę
maluchy dzisiaj mają wilgotność ok. 75 % sama jestem w szoku bo myślałam, że tu w domu mam dużo gorsze warunki.. ale może to wysoka temp. w połączeniu z tacką wody tak działa i to, że sa na półce, więc ogrodzone z 3 stron 
Filigranowa bardzo mi miło Cię gościć u siebie
Korzonki na reanimkach mnie bardzo cieszą, zwłaszcza na Liodoro bo to była moja wielka chciejka.. wiem, ze póki co nie wygląda optymistycznie, bo na trzonie wszystkie stare resztki korzonków pogniły, ale jak tylko wypuści jakieś nowe korzonki to zetnę tą starą brodę
Dusia dzięki Kochana
Magical jest ostatnio popularny na allegro, więc szukaj i próbuj
Karnova dziękuję za wszystko
Bardzo bym chciała by na D. nobile były kwiaty ale jeszcze za wcześnie. D. phalaenopsis wypuściło już kilka swoich ładnych korzonków, mam nadzieję, że nic mu nie będzie, chociaż mama go niepotrzebnie podlała
w dodatku do każdego falka nalała wody na podstawkę żeby "parowała" ;] na szczęście stały tak tylko jeden dzień, jeśli mówi prawdę, bo jak przyjechałam i to zobaczyłam to od razu powylewałam.. co innego jakby ich nie moczyła to by podciągnęły tą wodę a ona podlała i mokre jeszcze postawiła w wodzie a niektórym korzonki od dołu wyglądają i gniją przez to
Kami dzięki wielkie
zazdrościć nie ma czego, bo każdy z nas ma coś innego godnego uwagi
ale z maluchami fajna przygoda a kosztują niewiele więc polecam spróbować kilka na próbę
Radość będzie tym większa gdy zakwitną, chociaż do tego daleka droga.. póki co cieszy mnie każdy korzonek i listek 
Filigranowa bardzo mi miło Cię gościć u siebie
Dusia dzięki Kochana
Karnova dziękuję za wszystko
Kami dzięki wielkie
- Dufin

- dzika
- 500p

- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Temu zamkniętemu w słoiku zrób otworki w folii, bo musi być odparowywany nadmiar wilgoci.
Kwitnienia piękne i takie obfite. I co, nie wypieszczone? Już nie bądź taka skromna. Młotkiem w łepetynę się należy
za to małe kłamstwewko
Piwko Fantay to inaczej Sorrento. Ja takiego nabyłam właśnie pod tą drugą nazwą.
Kwitnienia piękne i takie obfite. I co, nie wypieszczone? Już nie bądź taka skromna. Młotkiem w łepetynę się należy
Piwko Fantay to inaczej Sorrento. Ja takiego nabyłam właśnie pod tą drugą nazwą.
- Dufin

dzika pisze: Piwko Fantay to inaczej Sorrento
A ten w słoiku to własnie znalazłam info że na tym polega ta metoda by był szczelnie zamknięty do czasu gdy nie pojawi się coś niepokojącego w postaci pleśni itp
Aaa.. dzika.. pełna nazwa to było własnie Phal. Piko Fantasy (=Sorrento) czyli to jedno i to samo ;) teraz spojrzałam
- Dufin

Kolejna niespodzianka... Przyglądałam się mojemu zielonemu D. phalaenopsis i na starej przekwitłej pseudobulwie zauważyłam, ze jedna sucha łuska dziwnie odstaje.. oczywiście rozbabrałam ją i ujrzałam takie cuś

To chyba będzie keiki prawda? No bo cóż innego? I teraz pytanie.. co zrobić z takim keiki gdy będzie już mieć swoje korzonki? Rozdzielić i posadzić? Bo mówi się zawsze by nie sadzić pojedynczych pseudobulw ale to się chyba tyczy podziału rośliny prawda? Chętnie bym je wsadziła w doniczkę razem z tym Dendrobium aby się nieco "zagęściło"

To chyba będzie keiki prawda? No bo cóż innego? I teraz pytanie.. co zrobić z takim keiki gdy będzie już mieć swoje korzonki? Rozdzielić i posadzić? Bo mówi się zawsze by nie sadzić pojedynczych pseudobulw ale to się chyba tyczy podziału rośliny prawda? Chętnie bym je wsadziła w doniczkę razem z tym Dendrobium aby się nieco "zagęściło"
- Dusiaaa
- 1000p

Dufin mówicie o tym co wkleiłaś zdjęcia? bo jakoś taki niepodobny do piko fantasy 
- Dusiaaa
- 1000p

Aniu Twój Magical w porównaniu z moim jest przepiękny
Pozostałe równie piękne
Gratuluję korzonka, a właściwie korzonków na reanimkach
Maluchy rzeczywiście mają się u Ciebie dobrze
- Dufin

Oj Dusia, Dusia 
Magdzia Magical rzeczywiście jest piękny, uwielbiam go, mimo, że troszkę kwiatów mu już obleciało..Wiesz w miejscy w którym jest pęd wychodzi jakby drugi, ale ten łebek tkwi tam i nic się nie zmienia, więc chyba nic z niego nie będzie.. Może zaszkodziłam zraszaniem, albo musi odreagować po trudach podróży i ruszy gdy stare przekwitną..
Dzisiaj mama była w tesco i przyniosła mi storczyka, bo była dostawa za 19,90 zł ;) mama się chyba wkręciła na dobre, mimo, ze u siebie ich nie chce, bo a to miejsca nie ma a to zawadzają o firankę a to do kącika by się kwietnik przydał..
ale i tak się pewnie skończy na tym, że część do niej przeniosę, bo gdy będzie mi ich przybywać to u siebie w pokoju na pewno się nie zmieszczę
Chooociaaż.. kupiłam dzisiaj karnisze na zazdrostki i planuję zacieniować moje południowe okno od dołu, by listków nie parzyło i postawić je na parapecie, wówczas zrobi się miejsce dla jakichś 5 storczyków
Trochę to głupio będzie wyglądać bo i firanka i zazdrostka
no ale co zrobić, nałóg silniejszy 
A oto i nowy storczyk.. szału nie ma, ale przynajmniej nie mam białego z czerwoną warżką.. u nas w mieście ciężko trafić na coś ciekawego więc cieszę się z każdego prezentu, bo najważniejsze są chęci i to, że ktoś chyba zaczyna dzielić ze mną nałóg

Magdzia Magical rzeczywiście jest piękny, uwielbiam go, mimo, że troszkę kwiatów mu już obleciało..Wiesz w miejscy w którym jest pęd wychodzi jakby drugi, ale ten łebek tkwi tam i nic się nie zmienia, więc chyba nic z niego nie będzie.. Może zaszkodziłam zraszaniem, albo musi odreagować po trudach podróży i ruszy gdy stare przekwitną..
Dzisiaj mama była w tesco i przyniosła mi storczyka, bo była dostawa za 19,90 zł ;) mama się chyba wkręciła na dobre, mimo, ze u siebie ich nie chce, bo a to miejsca nie ma a to zawadzają o firankę a to do kącika by się kwietnik przydał..
A oto i nowy storczyk.. szału nie ma, ale przynajmniej nie mam białego z czerwoną warżką.. u nas w mieście ciężko trafić na coś ciekawego więc cieszę się z każdego prezentu, bo najważniejsze są chęci i to, że ktoś chyba zaczyna dzielić ze mną nałóg

- Dusiaaa
- 1000p

bardzo ładny phal. red lip
takie prezenty zawsze mile widziane 
- Dufin

no w sumie kwiatów ma tylko kilka i kilka pączków, które mam nadzieję rozwinie, no ale tak jak mówię, u nas ciężko kupić coś ładniejszego za niższą cenę.. a przecież następne kwitnienie może mieć dużo ładniejsza i obfitsze
Mama mówi, że chciała mi kupić miniaturkę, ale już takie wymemłane stały a wyboru tez nie było. Był ładny fioletowy ale już wie, że takich nie chcę
a że duży był niewiele droższy to wolała wziąć dużego