To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
porzeczkaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 24 lip 2012, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podlaskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

szarotka66 pisze:porzeczkaa, każda kaczka kurczy się podczas pieczenia, bo wytapia się tłuszcz i to naturalne. Jeśli jednak była sucha to zdecydowanie za długo pieczona, a może zbyt wysoka temperatura pieczenia. Ja mięso piekę w temperaturze nie wyższej niż 180*C. Piekę nawet tuszki indycze takie 7 - 8 kg, mięso jest soczyste i kruche. Kiedy po raz pierwszy postanowiłam takiego indyka upiec w całości, teściowa powiedziała, że w życiu się nie upiecze choćbym i cały dzień trzymała w piekarniku, bo to za duża tuszka. iedy jednak indyk był gotowy w porze obiadowej nie mogła uwierzyć, że jednak się da. Dodam, że indyk był wstawiony o godz 8 do piekarnika i na 13 był gotowy. :wink:
Dziękuję za odpowiedź ;:196 Wydaje mi się, że za długo piekłam tą kaczkę z obawy, żeby nie była surowa. Teraz już będę wiedziała co i jak.

szarotka66 pisze:Żeby nie było, że tylko piekę i gotuję... zapraszam na nalewkę wiśniową. Cudem udało się ją uratować przed wypiciem, chociaż w sumie zostało tylko 1 litr. :roll:

Trudno uchwycić kolor, ale uwierzcie na słowo, że jest niesamowity. O smaku nie wspomnę. :wink:
Oj wierzę, bo też robiłam wiśniową nalewkę i trudno od niej się oderwać ;:306 , przywodzi wspomnienie lata :-D
Pozdrawiam Justyna
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Swięta za pasem,nawet nie ma czasu na FO posiedzieć.
Dorotko,chce upiec Twojego makowca Japońca.Jeszcze go nigdy nie robiłam.
Czy starte jabłka trzeba z soku wycisnać jak do jabłecznika?Te co kupiłam maja bardzo dużo soku.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Moniko do tego makowca nie trzeba jabłek wyciskać z soku, właśnie dzięki soczystym jabłkom ciasto jest pysznie wilgotne, ale nie mokre. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko nawet jak mają dużo soku? Bo jak trę na tarce to aż sok cieknie. :oops:
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Jeśli są naprawdę soczyste i masz obawy to proponuję wyłożyć na sitko i nadmiar soku się odsączy, to wystarczy. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

;:196 Dziękuje Dorotko za szybką odpowiedż. I zrobię tak jak radzisz.Wezmę na sitko,niech obcieknie, ale nie bedę wyciskać. :D
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Nie stresuj się tym ciastem, ono naprawdę jest proste i zawsze wychodzi. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dziś pokażę alternatywę dla szynkowara. Wędlina wieprzowo - drobiowa w osłonce poliamidowej. Tu jeszcze przed parzeniem:

Obrazek

W tej chwili jeszcze w trakcie studzenia, więc fotki przekroju będą jutro.

Tymczasem zapraszam na pieczone kasztany: :wink:

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Widze ze jednak się skusiłaś na wędlinkę , i bardzo dobrze ;:108 .Dziś napoczęłam moja drugą z szybkowaru i jestem bardzo zadowolona.Ciekawe jak uda się w tych osłonkach.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Pierwsza już po degustacji (jest pyszna). Tak wygląda gotowa do jedzenia.

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko napisz proszę jak ją robisz, wygląda pysznie :D
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

:wit ;:196 :wit

I ja się dołączam do prośby o przepis na tą apetyczna kiełbaskę.
A gdzie się kupuje taką osłonkę poliamidową?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Jest to taki prosty i szybki sposób, że zaczynając robić przed południem... na kolację mamy gotową wędlinę.
Podam przepis naokoło 2 kg (bo tyle mi wyszło).

Wędlina wieprzowo - drobiowa

1 kg mięsa z udek drobiowych
skórki z tych udek
90 dag łopatki wieprzowej
4 dag soli peklowej
2 dag świeżo mielonego pieprzu
2 ząbki czosnku
100 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru

Skórki mielimy na najdrobniejszej siatce, mięso z udek na średniej, a chude mięso z łopatki na "szarpaku". Czosnek przeciskamy przez praskę, cukier rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki farszu mieszamy aż mięso będzie się kleiło do rąk (10-15 min).
Osłonki przycinamy do odpowiedniej długości (szerokość garnka do parzenia), wiążemy ściśle sznurkiem i napełniamy przygotowanym farszem mięsnym, starając się aby było jak najmniej powietrza (ja dociskałam trzonkiem drewnianej łyżki). Zawiązujemy koniec osłonki.
Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy do temp. 85*C, wkładamy przygotowane kiełbaski i parzymy w temp. 70-75*C przez odpowiednio dostosowany czas do szerokości osłonek.
Ja miałam osłonki fi 55, więc czas parzenia to około 55 min, czyli jeśli mamy osłonkę np fi 75, to ten czas będzie około 75 min. Musimy pilnować temp, żeby nam osłonki nie popękały.
Po sparzeniu wkładamy na 15 min do zimnej wody, wyciągamy z wody, potem chłodzimy w lodówce aż zetnie się galaretka.

Następna będzie wędlina typowo drobiowa, piersi z gęsi, piersi i udka z kurczaka.

Osłonki można kupić przez internet lub w sklepach z przyprawami i różnymi akcesoriami do wyrobu wędlin, wina itp. tam też kupuję sól peklową.
Cena 1 m takiej osłonki to 1-2 zł. Warto je mieć w domu, bo są bardzo przydatne.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1214
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Czy taką wędlinke mozna też zrobic w szynkowarze ?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Oczywiście, że można. Ten przepis jest uniwersalny. Ja zrobiłam w tych osłonkach, bo nie mam szynkowara.
Zaletą tego farszu jest to, że można parzyć od razu po napełnieniu. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”