Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Mam ochotę na coś mięsnego, albo warzywnego z tym ryżem. Idę tworzyć! Mam kilka dań na sumieniu, więc może będę miała natchnienie na coś ryżowego...
H ryż z jabłkiem (który ja uwielbiam) traktuje jako ewentualny deser...
Ale jakbym tak zapiekła z jakimś mięskiem... warzyw nie lubi, ale może przy mięsie brokuły by przeszły...tylko czy mnie brokuły z ryżem podejdą... ;:131
Mam raczej opanowane zapiekanki ziemiaczane lub makaronowe... ;:219
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Zetrzyj do ryzu zółty ser, posiekaj i odparuj na suchej patelni pieczarki i dodaj. Wymieszaj z jajem i dopraw i usmaż jak mielone....
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

renzal a co byś powiedziała na kotlety (krokiety)?
Do ugotowanego ryżu wbić jajko (jajka), zetrzeć żółty ser, dodać zeszkloną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki lub koperek (ale można i bez tego), sporo pieprzu, wszystko dokładnie wymieszać. Formować zwilżonymi rękami (krokiety), łyżkami (kotlety). Delikatnie obtaczać w bułce tartej (mają tendencję do rozpadania, ale na patelni pod wpływem temperatury się "skleją" :D ). Można też do masy włożyć drobniutko pokrojoną paprykę, najlepiej (najładniej :D ) czerwoną. I na patelnię! Obsmażać z dwóch (kotlety) lub trzech (krokiety) stron.
Można też zamiast samej cebuli dodać pieczarki z cebulą. Ale wtedy pomijamy paprykę.
A do tego jakakolwiek surówka.

Podobne kotlety Można zrobić z kaszy gryczanej ale wtedy wolę wersję z pieczarkami.

-- 3 lut 2014, o 20:06 --

O ! Widzę dlaczego nie potrafiłam wysłać swojego postu :D W tym samym czasie i podobny przepis wysyłała wielkakulka :D !
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja przesmażam resztki mięsa,cebulkę,przecier,jeśli mam daję np. paprykę albo pieczarki,pieprz,sól paprykę słodką i już :wink: ,no i ugotowany ryż na koniec.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania! Danaa! Kasik! ;:196
No i jak się Was przyciśnie, to całkiem sensowne pomysły macie ;:306 a ja po prostu coś z tego wybiorę... ;:170 Idę komponować na podstawie Waszych pomysłów, a dostosowane do moich produktów! Będę zdawać relację z postępu prac! ;:196
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Melduję, że znalazłam ryż, mięso mielone i suszone grzyby oraz jajka. Rano było jeszcze sporo sera, a H zużył wszystko do tostów..
Ryż w woreczkach jak wiecie miała już ugotowany wcześniej, mięso miałam zamrożone, ale pomalutku rozmroziłam na patelni. Grzyby zalałam gorącą wodą i zostawiłam (miałam czas na odmrażanie mięsa).
Przesmażone i doprawione mięso przełożyłam do miseczki, w której rozdrobniłam wcześniej ryż. Namoczone grzyby (troszkę były gorące :evil: ) pokroiłam drobno i przesmażyłam z przyprawami na maśle (no dokładnie na masmixie, bo masła już nie mam :oops:). Nie miałam czasu c zekać, aż przestygną więc prosto z patelni wysypałam je do miseczki dodała kolejny raz przyprawy, jajka i wyrobiłam.
Smażyłam na oleju nakładane łyżką porcję (lekko dociskałam o brzeg miski) po obu stronach na ,,złoty kolor" (jaki on tam złoty - obsmażyłam tak, żeby się nie rozleciały, a nie były zbyt przysmażone ;:224 ).
Podałam z surówką z pekinki.

H zjadł z apetytem (wrócił głodny z pracy, więc nie jest to zbyt wiarygodny miernik mojego sukcesu kulinarnego).

Fotorelacja rano.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekamy....ale sie zabawnie złozyło, na widok ryzu myślimy o tym samym ;:4
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Dziewczyny ;:cm
Ale Was cudnie czytać przy kawce!
Wczoraj miałam małe przemeblowanie i kompa też mi przenosili (stacjonarny, bo lapek czeka na nowy zasilacz), zmieniał miejsce 3 razy i nie dali mi nic popisać :twisted:

Ulcia, uwielbiam całe pomidory takie w przecierze, dają zupełnie inny smak. A może by je tak zmiksować i takie puree dodać do mięsa?

Aniu, lasagne wzorcowa i zdjęcia super ;:196 Robione płaty szybciutko są gotowe i nawet grubsze się zdążą ugotować :)

Chudziaczku, robiłam podobnie z gotowymi płatami :D Tylko bez kostki, wodę soliłam, ale jak masz maszynkę, to koniecznie spróbuj, szybciej zrobisz niż trwa parzenie gotowych :D A co do maszynki, to jak Ci się sprawuje? Jesteś zadowolona? Myślę o zakupie i zastanawiam się jaką...

Ilonko, jak dobrze Cię widzieć ;:196 Gdzie mi tam do laseczki :twisted: Makowczyka by się do kawki zjadło (to tak w ramach odchudzania :lol: ) Poprosimy o przepisa w wolnej chwili ;:108 Skoro takie ciacho jak zawijaniec makowy Ci wychodzi, to znaczy, że jesteś zdolniacha ;:215 Ja nie wiem, co Panowie widzą w tym schabowym... Mój to samo. I Młody też co najgorsze. Mogliby jeść codziennie, a jak rozmrożę większy kawałek schabu i zrobię kotlety z nadzieją, że następnego dnia nie będę musiała, to potrafią wciągnąć na obiad, a potem resztę na kolację :lol: Ale jakbym im warzyw chciała do tego dać, to nie, w sumie to głodni nie są... Ale schabowych to lata nie jedli i muszą :lol:

Aniu Sweety canelloni mówisz... :D Oj, strasznie dawno nie robiłam ;:224

Renia, kotleciki w Twoim wykonaniu brzmią smakowicie, czekamy na foteczki ;:196
Judytko witaj :wit

Danusiu
, Kasiu i Aniu ;:196 pomysły na kotleciki z ryżem super, muszę koniecznie wypróbować.
Widzę, że ryż przywołał podobne skojarzenia przepisowe ;:138

Zaplanowane na wczoraj pierogi ruskie będą zdaje się dziś, bo przez to wczorajsze przemeblowanie zdążyłam tylko kuraka do piekarnika wrzucić ;:224
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo wyjściowe to nie są, ale jakie smaczne! :;230 Z tą surówką też bardzo pasują! Ba nawet na zimno smakują, o czym przekonałam się dziś rano... :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz jakie sliczne. Ubieram buty i ide sprawdzic czy zimne dobre. Zrób herbatki....piję bez cukru ;:306
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renia ślinka cieknie, rób więcej herbatki! Też idę ;:oj Z czego suróweczka? ;:152
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam! ;:138 Wyszło sporo! Herbatka wstawiona!

Surówka jest z pekinki. Ja pekinkę robię z sosem ze śmietany (może być jogurt), cukru i kwasku cytrynowego (taki lekko słodki i kwaśny).
To jest wersja podstawowa, bardzo szybka, taka surówka awaryjna, bo pekinka mało problematyczna jest.
W wersji bogatszej daję starte jabłko i marchewkę (ale marchewkę na drobniutko), tą wersję odrobinkę mocniej słodzę.
Marchewka daje nie tylko smak, ale i kolor, bo śmietana nabiera pięknej barwy. U mnie bardzo lubią tą surówkę wszystkie dzieci (i dorośli też).
Ja nie przepadam za majonezowymi surówkami (tak robi pekinkę moja mama) więc wymyśliłam inaczej!
Robię ją już kilkanaście lat i nadal rodzinka się cieszy... ;:306
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Reniu, muszę pekinkę w takim razie dorwać, jabłko i marchewkę mam :D
Ja do surówek też nie daję majonezu, jakoś bardziej w sałatkach mi on pasuje, często mieszam go z jogurtem naturalnym albo śmietaną 12%.
A wiecie co za mną dzisiaj łazi? Seler naciowy... Sałatka z selera naciowego z ananasem i gotowaną piersią z kuraka... Na jakieś świeże smaki mnie nachodzi, chyba to słońce za oknem ma z tym coś wspólnego, czuję się jakby Święta Wielkanocne się zbliżały ;:306 a tu luty dopiero się zaczął ;:202
Chyba kiełki nastawię :roll:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko! Może to już przesilenie wiosenne! ;:224
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech... Chciałoby się! Ja się nie opamiętałam w tym roku i wysiewy już zaczęłam :oops:
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”