Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Na rabatach od kilku dni królują floksy :D Bardzo je lubię, zwłaszcza, że są już rozrośnięte, bo przesadzone w sporych kępach spod obecnego domu, ze starego ogrodu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie chwasty mam piękne przed budynkiem, gdzie pełno gruzu z budowy:
Obrazek

Obrazek

Nie wiem co za jedne, ale są śliczne o pełno ich na pobliskich łąkach.

W ogrodzie poza tym wciąż kwitną róże ;:3
Charles Austin
Obrazek

Obrazek

Claude Monet
Obrazek

Barock - to dopiero jej pierwsze kwiaty w tym sezonie, bo była tak zmarznięta, że w zasadzie nie dawałam jej szans na przeżycie. Teraz ładnie się wzięła za siebie i kwitnie, pokazując coraz to więcej pąków.
Obrazek

Emotion - nie jestem pewna czy to ta odmiana, bo na HMF wygląda inaczej, ale jest coraz piękniejsza ;:63
Obrazek
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MOniko te twoje chwasty na gruzach to moje ulubione kwiaty łąki kwietnej i na równi są śliczne jak te szlachetne róże ..te zaś nie ma co ,królują u ciebie

ogród u stop klasztoru
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Moniu, cieszę się że ta dokupiona Concerto ładnie się przyjęła :D
Czyli one dopiero urosną, u mnie takie malutkie krzaczki ale ładnie kwitną :wink:
Za to kupowane razem Flora Romantica sporo urosły, ale dopiero rozwija się pierwszy pączek :D
Rumba rzeczywiście nie jest za piękna,też myślę o wymianie jej na inną :wink: Tylko kto ją zechce ;:224
Cisy są piękne, osobiście nie posiadam ponieważ z tego co się dowiadywałam lubią dobrą ziemię , oraz raczej zacienione stanowisko , a tego u mnie brakuje :wink:
Jednak widzę że u ciebie rosną na słonku i dobrze się mają, wszystkie zimozielone pięknoty rosną pomału, ale w końcu osiągną docelowy rozmiar :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko - mnie też zachwycają ze względu na kształt kwiatów i tę niezwykłą barwę :uszy

Kasiu, cisy (konkretnie odmiana Wojtek - takie same ja kupiłam na żywopłot) mamy od lat w starym ogrodzie, w pełnym słońcu i są pięęęękne - aż żal je bedzie zostawić jak się przeprowadzimy. Cisy lubią ziemię wapienną - u nas na działce właśnie taka jest i wszystkie cisy ładnie rosną, a w sumie mam ich już wsadzonych około 60szt., bo jest też kolejny żywopłocik, który widać na zdjęciu z poprzedniej strony i jeszcze spory, 20-metrowy zywopłot na końcu działki, okalający sad od tyłu, no i pojedynczo wsadzonych jest trochę (tu już różne odmiany - i wojtek i elegantissima i jeszcze jakiś jeden pstrokaty), bo lubię cisy. Nie zauważyłam, żeby któryś miał kłopoty ze wzrostem. Jeśli Ci się podobają to sadź śmiało - naprawdę nie są wymagające, a bardzo piękne ze względu na swoją ciemną zieleń :uszy
Jedną Florę Romantica (Meichavrin) wczoraj przesadziłam :oops: Przesadziłam też kilka innych róż, wrzosów i wrzośców :oops: :oops: , bo mnie wkurzało, ze rosły nie tam, gdzie powinny. Wykorzystałam fakt, że ziemia namoknięta po deszczach, więc większe szanse na małe odchorowanie. Lecę je właśnie podlać :wink:
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ten piękny chwast to cykoria podróżnik.
Ilerż ja się nabiegałam po okolicy, żeby go wykopac i przesadzić do ogrodu :;230
Ale jakoś tak nie chce u mnie rosnąć.... :?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam do Ciebie pytanie - jak sobie radzisz z mrówkami? U mnie niestety wprowadziły się do róż i nie chcą się wynieść, szukam od jakiegoś czasu skutecznej metody na nie.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oliwka pisze:Ten piękny chwast to cykoria podróżnik.
Ilerż ja się nabiegałam po okolicy, żeby go wykopac i przesadzić do ogrodu :;230
Ale jakoś tak nie chce u mnie rosnąć.... :?
A u mnie całe łąki pełne tych cudeniek ;:63 Są też jakieś inne, fioletowe dzwonki - robię to samo - co roku przesadzam na rabatkę, ale nie chcą rosnąć. Spróbuję też z tą cykorią, bo niesamowicie ładna.
Deirde pisze:Mam do Ciebie pytanie - jak sobie radzisz z mrówkami? U mnie niestety wprowadziły się do róż i nie chcą się wynieść, szukam od jakiegoś czasu skutecznej metody na nie.
Gosiu, do tego sezonu odpuszczałam mrówkom, bo jest ich tak dużo (w zasadzie wszędzie, gdzie nie poruszę łopatą, że już się przyzwyczaiłam. Zrobiły też sobie 3 lata temu domek pod jednym szmaragdem i biedna tuja do wys.40cm miała gałęzie w wielkim kopcu. Próbowałam zalewać wodą, sypałam fusy i guzik, robiły jeszcze większy kopiec na drugi dzień. Dałam spokój i w tym roku kopiec jest ledwie widoczny - nie wiem, czy zakopały się głębiej, czy co, ale tuja od razu lepiej urosła. Najgorsze jest to, że kolejne mrówki zrobiły kopiec pod moją ukochaną Sharifą Asma. Biedna choruje przez to, bo jest mocno osłabiona i prawie nie rośnie. Muszę się tym zająć. Są jakieś preparaty na mrówki, ale naprawdę blizej się tym tematem nie zajmowałam dotychczas. U mnie w ogrodzie są chyba wszystkie rodzaje mrówek: czarne małe, czarne większe, żółte (ohydne), czerwone, brązowe i skrzydlaste. No i gryzą potwornie, gdy plewię i nie zauważę, ze jakaś na mnie wlazła, co się zdarza przy tych czynnościach non stop. Trochę uciążliwe te mrówki.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwaga!!!

Zbieramy chętnych na zamówienie w szkółce
http://www.rosenversand24.de/storefront ... Rosen.html

Mają piękne odmiany, jakie u nas są niedostępne (wzdycham właśnie do Meillandek i angielek ;:224 ). Kto chętny, to proszę o kontakt - najlepiej od razu z Gosią/ Deirde, która jest tak miła, że zechciała zająć się zamówieniem ;:196 ;:167 .
Beaty
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 09:40

Post »

Dziewczyny :wit
spróbujcie z proszkiem do pieczenia- posypać mrowisko trzeba
pzd
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Monia :) aleś rzuciła linkiem :)
matko same hity!
Tylko ta cena :)

pooglądam kilka razy i moze się skuszę :)

Monia gdzie kupowałaś Emotion?
bardzo mi się podoba ta burbonka
a czy Twoja ma zielony środek?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Hm.to nie tylko ja mam problem z mrówkami :( są wszędzie
Moni,kusisz :shock:
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Łaał, no to mam lekturę :D same cudności i moje wymarzone też :lol:
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beaty, dziękuję za podpowiedź - nie znałam takiego tricka :uszy

Lisko, ja już co najmniej 4 róże z tego wykazu bym chciała. Tzn. chciałabym więcej, ale wiem, ze to szaleńśtwo, więc postaram się ograniczyć do jak najmniejszej ilości, jednak skuszę się na jakieś, nie ma bata :oops: Emotion dostałam rok temu w prezencie. Wiem, że była kupiona w Warszawie, ale nie wiem dokładnie w jakim sklepie. Myślę, że Dominika mogłaby wiedzieć, gdzie w Warszawie są ładne róże, bo zna warszawskie sklepy ogrodnicze.

Olu, Grażynko - wiem, że kuszę, ale im nas więcej tym taniej wyjdzie przesyłka ;), a jest w czym wybierać ;:224 W razie czego piszcie do Gosi na p.w. Może i lepiej, że u nas nie ma aż takiego wyboru, bo dopiero by kusiło, a tak ... ma się ten bat finansowy i trzeba się ograniczyć.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Jak dobrze ,że wpadłam do Ciebie Moniko!

Ten link :shock: musze strawić przez dzisiejszą noc...o raju ... jestem juz prawie w raju :P
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Do kiedy zbieracie zamówienia ;:224 :;230
Moniś, ja mam kopce na różach :shock: , tak wielkie i trzęsące się od mrówek, że aż mi serce ściska :( i nie powiem co myślę :evil:
Jak nie mszyce, to inne paskudy :evil:
Wysypałam ostatnio końcówkę proszku na mrówki Expel (tak się chyba pisze) i póki co pomogło.
Nie wiem na jak długo :?

Coraz piękniej u Ciebie ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”