Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

to nawożenie polega na dostarczeniu substancji odżywczych bezpośrednio do liści,a nie do gleby,skąd dostają się one do rośliny poprzez system korzeniowy.Jeśli chodzi o nawożenie dolistne to rozpuszczasz nawóz,np. SUBSTRAL DO POMIDORÓW w wodzie,a tym roztworem spryskujesz rośliny.Ja połknąłem bakcyla w zeszłym roku i tak chciałem mieć tony przepysznych pomidorów,że nawoziłem i nawoziłem..aż przenawoziłem..a oprócz tego przy zbyt dużym stężeniu nawozu można "popalić"liście,szczególnie te najmłodsze.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Nawożenie dolistne to chyba polega na spryskaniu roslin rozrobionym roztworem nawozu : :roll: :?:
Mialam taki nawóz do winogron,i można było nim nawozić podlewając roślinę ,albo spryskiwać ją
Czy to o to chodzi? :D :wink:
Asia
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p
Od: 11 lut 2011, o 20:28

Post »

Super, dziękuję. :D
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p
Od: 11 lut 2011, o 20:28

Post »

Ja w tamtym roku też przenawoziłam i zamiast ton pomidorów miałam tony liści... :)

A do osób, które już stosowały nawożenie dolistne: czy producenci podają na opakowaniach proporcje roztworu czy trzeba samemu próbować?

:D
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, wszystko jest podane jakie stosować stężenie, również jak często stosować takie nawożenie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Ja ze swoimi nasionami zrobię tak...każdą odmianę wysieję osobno do doniczki maksymalnie po 10 szt nasion, tylko do tych większych doniczek. A potem będe pikowała każdą siewką do osobnej doniczki (odpowiednio podpisaną :D ).
Tylko zastanawiam się czy siewki nie będą miały w doniczkach za ciasno? :roll:
Asia
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Asiu zastosuj 2cm odległość między nasionkami, jest ona wystarczająca dla siewek pomidora.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:) Dzięki Elu...tak zrobie ....jejku nie mogę się doczekać kiedy już posieje naionka :)
Pozdrawaim
Asia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Czy gdzieś na forum jest konkretnie opisana genetyka pomidora? Szukam i szukam, ale już wymiękam, bo i znaleźć nie mogę, i co chwilę trafiam na jakiś prawie 100 postowy wątek.. Moim zdaniem przydałoby się coś takiego, żeby nie było tego trzeba szukać, chciałabym założyć taki osobny wątek gdyby nie było, więc proszę, jeśli się ktoś orientuje niech mnie naprostuje - jest to gdzieś opisane czy nie ma?
Moja potrzeba bierze się stąd, że kupiłam nasiona pomidora w sklepie[firma Toraf], przeczytałam etykietę, i coś mnie tknęło, żeby poszukać informacji o nim w internecie, jako że odmiana nie była krajowa. Noo i się okazało, że informacje z sieci mają się nijak do tych z opakowania, więc albo opakowanie kłamie, albo to zwyczajnie nie jest ta odmiana. Chciałabym, żeby pojęcia tłumaczące podstawowe terminy w "pomidornictwie" były zdefiniowane w wątku o genetyce, podane do tego odpowiedniki tych nazw chociaż po angielsku, plus, żeby były tam informacje o genetyce - jako że mam ochotę pobawić się trochę w krzyżówki i selekcję.
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

To najlepiej skontaktuj się z Kozulą ona krzyżuje pomidory i wiedzę ma ogromną. Możesz napisać na pw. albo najlepiej tutaj lub założyć coś nowego ale tutaj poinformować ewentualnie linkiem, by było łatwiej was znaleść. Chętnie też bym się czegoś więcej dowiedziała! :wink: A czy taki wątek już istnieje - chyba nie!?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

loeb pisze:Czy gdzieś na forum jest konkretnie opisana genetyka pomidora? Szukam i szukam, ale już wymiękam, bo i znaleźć nie mogę, i co chwilę trafiam na jakiś prawie 100 postowy wątek.. Moim zdaniem przydałoby się coś takiego, żeby nie było tego trzeba szukać, chciałabym założyć taki osobny wątek gdyby nie było, więc proszę, jeśli się ktoś orientuje niech mnie naprostuje - jest to gdzieś opisane czy nie ma?
Moja potrzeba bierze się stąd, że kupiłam nasiona pomidora w sklepie[firma Toraf], przeczytałam etykietę, i coś mnie tknęło, żeby poszukać informacji o nim w internecie, jako że odmiana nie była krajowa. Noo i się okazało, że informacje z sieci mają się nijak do tych z opakowania, więc albo opakowanie kłamie, albo to zwyczajnie nie jest ta odmiana. Chciałabym, żeby pojęcia tłumaczące podstawowe terminy w "pomidornictwie" były zdefiniowane w wątku o genetyce, podane do tego odpowiedniki tych nazw chociaż po angielsku, plus, żeby były tam informacje o genetyce - jako że mam ochotę pobawić się trochę w krzyżówki i selekcję.

Skorzystaj z wujka google, może tam coś znajdziesz interesującego cię. A kto miałby się zająć prowadzeniem takiego wątku? Jak ciebie to tak interesuje, zbieraj informacje w sieci, odwiedź księgarnie i czas wolny na maxa wypełniony masz.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

elik_49 : wiesz wątek przydaje się większej ilości osób niż jednej. Zbierać informacje we własnym zakresie umiem, planować czas wolny również, dziękuję za sugestię:}

PKasia : zapamiętam, że Cię to również interesuje i w razie czego podrzucę link:)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

loeb pisze: mam ochotę pobawić się trochę w krzyżówki i selekcję.
Ciekawe to zajęcie ale niestety żmudne no i trwające latami. Przede wszystkim , na pierwszy rzut , spotkasz się z problemem technicznym. Pomidor jest rośliną samopylną ponieważ budowa kwiatu jest taka, że słupek i pręciki, czyli organy płciowe kwiatu pomidora są osłonięte. Chcąc prowadzić prace nad krzyżówkami należy najpierw nauczyć się usuwać tą osłonkę. Proponuję, w czasie kwitnienia pomidorów zerwać kilka kwiatów, przyjrzeć im się pod powiększeniem i próbować usunąć osłonę zalążni. Jak sie to opanuje można zacząć eksperymentować na żywych kwiatach. Po sztucznym zapyleniu kwiat musi być izolowany aż do momentu zawiązania owocu.
Kogoś może zdziwić informacja o tym , że pomidor jest samopylny a w hodowlach pod osłonami używa się do zapylania trzmieli. Tak, ale rola trzmieli nie polega na przenoszeniu pyłku lecz na potrząsaniu kwiatem/ wibracje od ruchu skrzydeł/. Nie maja bowiem dostępu do dna kwiatowego właśnie ze względu na specyficzną budowę kwiatu.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w hodowli selekcyjnej.

PS. Są jeszcze inne problemy w tym temacie. Nie chcę Cię zniechęcać więc ich nie podaję. Jeżeli baaardzo by Cie to jednak interesowało to jeszcze możemy na ten temat pogwarzyć.
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Loeb wielkie dzięki!!!
A chyba to forum po to jest by pytać i dzielić się informacjami, co nie,.......?

forumowicz a możesz mi coś więcej powiedzieć o moich odmianach pomidorów? Wiem na necie dużo informacji ale to gąszcz, kiedy ja się przez niego przedrę będzie już za póżno. Chodzi mi o odmiany pomidorów z moich, które będę mogła posadzić w gruncie a które koniecznie muszą iść do foli?!
Malinowy retro
Bawole Serce
Słonika F1
Adam
Persimon
Costolute Genovese
PolisH Gigant
Brandywine Soudut s
Chocolate stripes
Brad s black heart (Czarne bawole serce)
Nepal
Opałka (bycze rogi)
San Marzano
Fioletowa zebra
White wonder
Copia x żółty strawbeery

Za mało wiem o pomidorach by sobie sama dać radę, więc proszę o pomoc!!!!
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

@ PKasia.

Przepraszam, ale w tej chwili muszę wyjechac pilnie więc teraz Ci nie odpowiem Ale postaram sie to zrobic dzisiaj

:wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”