Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny
Aniu, te "maluchy" z Twego skalnego ogródka są śliczne. Lubię bardzo skalne rośliny a Ty masz dużo ciekawych więc trzymam kciuki za rozbudowe skalniaka
Będzie co oglądać.

-
- 50p
- Od: 1 wrz 2009, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj!
Aniu dziekuje za piękne zdjęcia roślin skalnych.
Też będę czekać na powstanie nowego skalniaka.
Oczywiście na zdjęcia!
Oczywiście na zdjęcia!

Pa Kasia
- mirdem
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne maluszki.Mnie zachwycają goryczki z tym ich lazurem(u mnie te wiosenne nie rosną, coś knocę przy nich- miały lekko kwaśną ziemię, nie za sucho,półcieniste stanowisko,a kwitły tylko jeden sezon.Jesienią liście się poskręcały zimy pewnie nie przetrwają)Za to te zakwitające w sierpniu mają się doskonale(ale ich kwiatki są mniejsze i nie tak lazurowe)
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Krysiu - ten bodziszek nie jest ekspansywny ale należy do dużych roslin
Kasiu, Zenku - skalniak z pewnością zostanie rozbudowany ale niestety sukcesywnie bo mam kłopoty ze zgromadzeniem kamieni
Mirko - goryczki wiosenne ( G.verna) należą do jednych z najbardziej kapryśnych roślin. Nawet znawcy ogrodów skalnych mają z nimi kłopot i wciąż szukają recepty na sukces w uprawie tej rośliny. Chyba tylko naszej forumowej koleżance, Krysi-goryczce, udało się zakochać w tej gencjanie z wzajemnością
. Dlatego ja postawiłam na G. acaulis ( też kwitnie wiosną ale wymaga raczej zasadowego odczynu gleby ) i G. septemfida ( kwitnie latem), które też mają przecudne, gencjanowe kwiaty

Kasiu, Zenku - skalniak z pewnością zostanie rozbudowany ale niestety sukcesywnie bo mam kłopoty ze zgromadzeniem kamieni

Mirko - goryczki wiosenne ( G.verna) należą do jednych z najbardziej kapryśnych roślin. Nawet znawcy ogrodów skalnych mają z nimi kłopot i wciąż szukają recepty na sukces w uprawie tej rośliny. Chyba tylko naszej forumowej koleżance, Krysi-goryczce, udało się zakochać w tej gencjanie z wzajemnością

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Witaj Aniu!
Weszłam i zakochałam się. Peonie, lilie i przede wszystkim liliowce!
Chyba "ukradnę" teściowej troszkę warzywniaka, bo nie mam pomysłu gdzie mogłabym zmieścić wszystkie te zaplanowane do zakupu
.
Pozdrawiam i będę cię jeszcze odwiedzać jeśli pozwolisz
Chyba "ukradnę" teściowej troszkę warzywniaka, bo nie mam pomysłu gdzie mogłabym zmieścić wszystkie te zaplanowane do zakupu

- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Aniu, oglądam Twój ogród od początku i ciągle jestem zachwycona roślinami, jakie kolekcjonujesz. (Chciałam napisać uprawiasz, ale to skojarzyła mi się z marchewką
)
Czy znasz może nazwę tej róży? Kolor jest cudowny

Czy znasz może nazwę tej róży? Kolor jest cudowny

-
- 50p
- Od: 1 wrz 2009, o 18:10
Witaj!
Aniu czy możesz mi coś napisać więcej o tej roślinie o naz.Sympyandra zanzeguna jaka wysoka rośnie i czy jest cięzka w hodowli?
Gdzie ją nabyłaś?
A druga roślina to sedum pilosum czy to prawda ,że po kwitnienu
zamiera?
Aniu chyba się nie obrazisz ,że pytam się na twoim poście.
A druga roślina to sedum pilosum czy to prawda ,że po kwitnienu
zamiera?
Aniu chyba się nie obrazisz ,że pytam się na twoim poście.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Aniu!
Piękne maluchy. Ja umiem docenić bo też je lubię. Sedum pilosum nie miałam.
Czy kiedy zanika wysiewa się?
Piękne maluchy. Ja umiem docenić bo też je lubię. Sedum pilosum nie miałam.
Czy kiedy zanika wysiewa się?
- andowan
Witaj Doroto. Pewnie, że wpadaj- zapraszam serdecznie. U mnie już na warzywa prawie nie ma miejsca. Z reguły sadzę dziesięć porów, dziesięć selerów i grządkę (małą ) pietruszki naciowej a koper sam się wysiewa tu i ówdziedodad pisze:Witaj Aniu!
Chyba "ukradnę" teściowej troszkę warzywniaka, bo nie mam pomysłu gdzie mogłabym zmieścić wszystkie te zaplanowane do zakupu.

Kasiu - Sympyandra zanzegura jest niską rośliną - 15cm z kwiatami. Nie jest trudna w uprawie. Kupiłam ją w szkółce w Łodzi.
Sedum pilosum jest rzeczywiście rośliną monokarpiczną ale dość dobrze się sieje a kwitnie ślicznie.
Krysiu - wysiewa się. Było kilka rozetek i jestem bardzo ciekawa, czy przeżyją pod śniegiem.
Beatko - kupiłam tę różę bez nazwy odmianowej a kiedy się jej domagałam powiedziano mi, że sprzedawana z nazwą byłaby dwukrotnie droższa ( pewnie nie wykupiono licencji na jej rozmnażanie i tyle)

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Piękna ta Veronica. Bardzo lubię przetaczniki.
Skalniak w tym roku do przebudowy - kilka maluchów musze upolować, ale bliżej lata.
Pozdrawiam
A grządki niestety to królestwo teściowej i broni i ich jak niepodległości
Skalniak w tym roku do przebudowy - kilka maluchów musze upolować, ale bliżej lata.
Pozdrawiam

A grządki niestety to królestwo teściowej i broni i ich jak niepodległości

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj Aniu!
Kolejne piękne maluszki. Czy ten pięciornik ma takie duże kwiaty? Jest przepiękny.

Kolejne piękne maluszki. Czy ten pięciornik ma takie duże kwiaty? Jest przepiękny.

- Atka-a1
Aniu, możesz napisać jak ona rośnie? Czy jest wysoka, płożąca, czy powtarza kwitnienie itp.Beatko - kupiłam tę różę bez nazwy odmianowej a kiedy się jej domagałam powiedziano mi, że sprzedawana z nazwą byłaby dwukrotnie droższa ( pewnie nie wykupiono licencji na jej rozmnażanie i tyle)

- andowan
Dorotko - zdrowe warzywka tez się przydają a z teściową nie ma co zadzierać
Moja też z dezaprobatą patrzyła na połacie mojej pierwszej działki zajęte na "bezużyteczne" rośliny ozdobne ( choć miałam na tej działce i maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki, pomidory, oberżyny, poziomki itd). Dopiero jak usłyszała komentarze od przechodniów, że ta działka jest najpiekniejsza w całym ogrodzie, dała spokój.
Krzysiu - ten pięciornik ma dość spore kwiaty. Znajoma wprzywiozła mi z wyprawy do p. Rehaczka. Zabałaganila mi się etykieta
i nie mogę sobie tego darować.
Beatko - nie jest wysoka; pokrojem przypomina różę wielokwiatową. Powtarza kwitnienie. Kupiłam na Baletowej. W ubiegłym roku w lipcu też były.

Krzysiu - ten pięciornik ma dość spore kwiaty. Znajoma wprzywiozła mi z wyprawy do p. Rehaczka. Zabałaganila mi się etykieta

Beatko - nie jest wysoka; pokrojem przypomina różę wielokwiatową. Powtarza kwitnienie. Kupiłam na Baletowej. W ubiegłym roku w lipcu też były.
- Atka-a1
Dziękuję Aniu.
Może trafię na nią, chociaż do tego sklepu mam uprzedzenia

- andowan
Atko - nie tylko Ty nie przepadasz za tym salonem.Atka-a1 pisze:Dziękuję Aniu.![]()
Jednak wrócę do lilii. Mieszańce trąbkowe pana Mego zawojowały ostatnio moją sympatię i trochę ich kwitnie w moim ogrodzie.