Papryka do gruntu. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu.

Post »

Pytanie: czy paprykom należy usuwać "wilki"? Aby uniknąć bezcelowej dyskusji na temat "co to są wilki" od razu objaśniam, że chodzi mi o te pędy które wyrastają nad liściem.
Pytanie Numer Dwa - czy warto usuwać pierwszy kwiatek?

Pozdrawiam.
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj KASIU, "wilków u papryki nie ma i nic się nie usuwa za wyjątkiem -.

Z "pnia" papryki rozwidlają się "konary" i właśnie nad tymi pierwszymi konarami- rozwidleniem pojawia się pierwszy ( czasami dwa) kwiaty. Te kwiaty nad tym pierwszym rozwidleniem winno się usunąć, bo z powodu tego kwiatu ( czasami dwóch) papryka zatrzymuje rozrost, całą energię kierując na wytworzenie z tego jednego kwiatu ( czasami dwu) owocu.

Po usunięciu tego kwiatu, roślina rozrasta się ,tworząc" konary" ( trzy, cztery) i na tych konarach pojawiają się następne kwiaty, tych kwiatów wtedy na raz jest więcej i je należy już pozostawić , by z nich wytworzyły się wiele owoców jednocześnie.

Poza usunięciem tego pierwszego kwiatu ( umiejscowionego nad pierwszym rozwidleniem), innych ingerencji w roślinie nie dokonujemy.
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p

Post »

Dzięki Tadeuszu za odpowiedź. Moje papryki wytwarzają pąki kwiatowe na samym wierzchołku, natomiast z "pnia" nad każdym liściem wyrastają malutkie listki, coś jakby "wilk" u pomidora. Poczekam aż podrosną i zobaczę co z tego będzie, potraktuję zgodnie z zaleceniami;)
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Kasiu, a jaki to gatunek papryki, bo to może to ma zasadnicze znaczenie, dostałam od znajomego sadzonki papryki ostrej o jakimś dziwnym kształcie podobno, nazwy nie znam i ona też wypuszcza takie "wilki", jest to prawidłowe dla tego gatunku, ona tak się krzewi i nie obrywa się też pierwszego kwiatka, mam jej kilka sadzonek to na jednej uskubię, będę miała wtedy porównanie.
Obejrzałam ją teraz i ona sama na wierzchołku rozgałęzia się na kilka odnóżek, zobaczę co to za cudo wyrośnie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Wanilia
50p
50p
Od: 15 mar 2011, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś/któraś z was hodował/a słodką paprykę na balkonie w donicy?Ja z racji tego, że na działce mam słabą glebę i silne wiatry (mieszkam na Podlasiu) postanowiłam posadzić 3 sadzonki do sporych donic.Mam balkon od południowej strony,dużo słońca i ciepła.Myślicie, że papryka ma szansę wydać owoce?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

Oczywiście, że będą owoce :). Sam nie hodowałem w ten sposób papryki, ale na którymś z for widziałem zdjęcia słodkiej papryki owocującej w domu. Doniczka wcale nie była duża. Na balkonie będą się czuły jeszcze lepiej.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p

Post »

Elik, moje papryki to: w kolejności od najstarszych do najmłodszych: Yellow Sweet Banana - jeszcze nie ma pąków, Chilli ze sklepowej ostrej papryczki: wytwarza "wilczki", pąki za chwilę, Roberta - na razie wygląda normalnie, zamiast wilków ma takie jakby "oczka", oraz Rokita, wilczki i pąki w największej ilości. Zastanawiają mnie te niby-wilki, ale póki co czekam aż urosną większe. A co do rozgałęziania, to dwie z papryk chilli rozgałęziły się same na dwa wierzchołki.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Kasiu, no więc właśnie , sam nasuwa się wniosek że tworzenie się "wilków" tak jak przypuszczałam zależy od gatunku papryki, z wymienionych przez Ciebie mam tez chilli i też ma wilki, rozkrzewia się na górze, więc na pewno żadnych zabiegów nie potrzebuje, Roberta miałam w ubiegłym roku i w tym roku również, usuwałam tylko pierwsze kwiatki, rosła mi bardzo ładnie. Odnośnie Rokity może ktoś wypowie się, kto ją uprawiał bądź ma rozsadę z tego gatunku.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Wanilia
50p
50p
Od: 15 mar 2011, o 16:43

Post »

Czy kwiaty papryki należy zapylać np. pędzelkiem?Jaki będzie dobry podstawowy nawóz do papryki?Można zasilać zwykłym biohumusem?
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p

Post »

Wanilia, podobno najlepszy nawóz do papryki to ten sam co do pomidorów;)
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

hutkow pisze:Obrazek

Do tej papryki użyłem nasion wybranych z papryki kupionej w supermarkecie owoc był duży i jędrny nazwy nie znam.Zawsze tak robię,papryka się udaje. :D
A czy papryki z marketów nie mają gorzkiego smaku? Bo ja kupiłam siew fioletowej, a resztę siewu miałam z kupnej papryki. Ale na forum wyczytałam, że ta papryka z siewu z kupnej jest nie dobra w smaku. Wysadzasz ją w gruncie? Ja część w tunelu, ale wszystkiej nie zmieszczę, czy w gruncie też powinna owocować?
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

A ja mam pytanie techniczne , jako,że mam swój pierwszy ogródek w życiu to nie ze wszystkim wysiewaniem dałam radę i tak np. zapomniałam wysiać ostrej papryczki...
Czy gdybym wysiała ją jutro to siewki nadadzą się do wsadzenia do ogródka w tym roku czy lepiej już sobie odpuścić i zostawić na przyszły rok?
Papryczka to Cyklon.
OLINKA
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 20:09

Post »

Kupiłam na rynku 4 sadzonki papryki. Na jednej z nich w miejscu w którym powinien pojawić się pąk kwiatka który należy oberwać mam trzy pąki czy mam oberwać wszystkie ? czy tylko jeden środkowy ?
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Wszystkie. Obrywa się po to, żeby nie wstrzymała wzrostu przy produkcji pierwszego/pierwszych owoców.
oloolosz
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 23:30

Post »

Witam
mam mało miejsca w folii,wiec czesc paryk chce dac do inspektów z okien,około 65 cm wysokosci.ale czy to niebedzie za niskie?
mam nastepujace odmiany-nigra,aleksander,rokita,cayenne,chili,
jakie wysokie rosna?jak gesto sadzic w inspektach?
pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”