Garden of my dreams :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Garden of my dreams :)

Post »

No ale jak się patrzeć chcesz na stodołę to raczej będzie trzeba tą ławkę obrócić...
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam wrażenie ze będzie za mało miejsca i za gęsto ;:108 :lol: Ale projekt ;:215 :!:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paweł jeśli mogę, to tego iglaczka z prawej włączyłabym do rabaty. Szmaragd byłby prawie w środku i byłaby bardziej symetryczna. ;:204
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Zgadzam się z przedmówcą - faktycznie tak będzie lepiej.
A ławeczka może być tam, gdzie zaznaczyłeś.
Wystarczy zrobić do niej ścieżkę z np. ładnych, dużych kamieni i mały placyk w odpowiednim miejscu.
W sumie to mógłbyś do rabaty włączyć także 2 drzewa rosnące po lewej stronie - zrobi się przestronniejsza.
Kiedyś też rozdrabniałam się w mniejsze rabaty.
Po pewnym czasie większość z nich i tak sama się połączyła.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Zgadzam się z Madzią ja też bym ogarnęła to wszystko co już rośnie w jedną rabatę.Tylko to ładnie wszystko spiąć .Zostawić miejsce na krzewy ozdobne , byliny pod drzewami,cebulowe.Na tym starym drzewie róża pnąca i pod nim ławeczka.Byłoby ;:215
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Mateuszu Nie chcę tam patrzeć , tam będzie inna ławka skierowana na oczko . :wink:

Mati Będzie dużo miejsca , tak się tylko na foto wydaje . :lol: Dzięki dzięki . :D

Soniu Hmmm ... fajnie to by wyglądało . :D Patrz poniżej . :wink:

Madziu Podoba mi się ta opcja o której mówicie .Muszę to przemyśleć . :D A sam placyk na ławkę ze starej cegły by pasował ? które drzewka po lewej ? te za tują ? czy tuję włączyć też w tą rabatę ? czy może chodzi Ci o te wierzby ? na nie i resztę po prawej planuję drugą rabatę .Chciałbym, żeby pomiedzy nimi była ścieżka z trawy - żeby taczką podjechać i mieć dostęp do wszystkiego . :lol: Po prawej będzie druga ogromna rabata na inne roślinki , rabatka oczywiście będzie bez agro. Na tej rabatce , którą będę teraz robił dam agro. i korę . :wink: Co o tym myślisz ? zaraz rzucę projektem .

Alicjo Nie ogarnę tak tego, ze względu na to, że nie będę miał do wszystkiego dostępu.Poza tym , na rabacie po lewej będą tylko iglaki i kilka drzewek liściastych - będzie agro. + kora.Po prawej na rabacie, za to będzie wszystko inne . :D

Wesołych Świąt życzę wam wszystkim . :D

Poniżej podaję dwie opcje .Podpowiedzcie coś . :lol: Która opcja i czy coś zmienić . :lol:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Jeśli mogę się wypowiedzieć to drugi projekt wydaje mi się bardziej praktyczny ze względu na łatwiejszy dostęp z każdej strony, co sprawdza się np. przy pieleniu, przycinaniu.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Lepsza ta pierwsza !
Roże moze posadz piętrowo od iglaków w pole, beda mialy zaciszniej ale nie zaduch :D
Jakieś masz typy ?
Ja teraz robie jeszcze inna rabate, bedzie tam 15 sztuk poza tym powojniki i cebulowe i byliny :wink:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zdecydowanie nr 1.
Zastanów się nad agrowłókniną.
Ja tego czegoś nigdzie nie mam - jakieś to takie mało naturalne.
Obawiam się także, że po latach może przynosić więcej szkody niż pożytku -prędzej czy później materiał zamuli się i przestanie przepuszczać powietrze.
U siebie robię tak: w bezwietrzny dzień trawę opryskuję rund-upem w taki sposób, aby nie poleciało na żadną roślinę.
Jak zżółknie - zasypuję ściółką - czasem jest to kora (jak akurat mam po jakimś korowaniu), czasem trociny od iglastych, a czasem słoma z gnojem (w pobliżu roślin należy rozrzucać jedynie zimą).
W przypadku nieprzekompostowanego materiału należy pamiętać o zwiększonym zużyciu azotu.
Taka metoda sprawdza się w 100%. Ziemia robi się bardzo żyzna - próchnicza, chwasty nie przerastają, a te które się pojawią łatwo usunąć.
Duża zawartość próchnicy działa jak regulator wilgotności - gleba nie przesycha nadmiernie.
Z pozdrowieniami, Magda
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ja też jestem za nr 1.
Agrowłókninę położyłam i po roku zdjęłam - więcej z nią problemów miałam niż pożytku. A skrzyp i perz i tak się przebił. Najlepiej połóż sobie na jakimś małym kawałku i zobacz czy u Ciebie się sprawdza.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Na tym starym drzewie ładnie by wyglądał bluszcz albo powojnik, posadź hortensje przy stodole :D pewnie po twoim strzyżeniu wyglądałabym jak drzewko bonsai :;230
jeśli mogę się wtrącić ja tą rabate widziałabym tak tam gdzie zaznaczyłam czerwonym ławka a tam gdzie pomarańcz kostka Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zapomniałam dodać - placyk na ławkę, a nawet ścieżki, także ta pomiędzy dwiema rabatami na projekcie nr 1, będą doskonale wyglądać ze starej cegły.
Ponadto będą trwałe - mam taki placyk pod stajnią i od kilku lat nawet konie i ciągnik nie dały rady zniszczyć, a błota nie mam.
Cegłę możesz kłaść na tak samo przygotowaną powierzchnię jak pod kostkę - będzie ładnie i równo.
Dodatkowo możesz pomyśleć o wybudowaniu jakiegoś małego fragmentu ,,tajemniczych ruin zamku". Małgosia - Pepsi ma coś takiego, poszukaj w jej wątku, może znajdziesz inspirację.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

witch Dzięki za głos .Także nie wiem , który robić .Fakty są takie , że to będzie już na zawsze - bo kostka będzie na fundamencie z cementu , także nie usunie jej się raczej . :lol:

Mati Dzięki za doradztwo .O różach lepiej nie gadajmy teraz . ;:191 Większość mi się podoba . :lol: W tym roku nie będę ich kupował na pewno . :wink: Powoli trzeba działać, a sam wiesz jak jest . :D Jak będę miał zamiar kupować to zgłoszę się do Ciebie , ale Twoje jak już wiesz mi się podobają i masz najfajniejsze . :lol: Wpadnę wpadnę do Ciebie niebawem, nie martw się . :lol:

Madziu Dzięki bardzo .Twoja pomoc jest nieoceniona . Zastanowię się jeszcze .Z tego co wiem to ona po kilku latach się rozkłada również . Muszę się doszkolić .Na pewno bym zostawiał miejsce wokół roślin i ścisło jakoś jej nie dawał . :wink: Zdania są podzielone .W wielu ogrodach dają ludzie nawet agrotkaninę jak wiesz , ona niczego nie przepuszcza . :? Także nie wiem jak to wszystko rośnie , nawadnianie mają pod nią , ale dostęp do powietrza też jest bardzo ważny jak już wspomniałaś . :wink: Ja mam nawóz gołębi . Też muszę to jakoś rozcieńczyć podobno - poszukam info na spokojnie .Dzięki , dużo wiedzy mi dajesz . Co do starej cegły to zrobię tak jak mówisz i tak też myślałem . :wink: Najpierw od tego zacznę, a potem dalej będę szedł .Tak widziałem u Małgosi go .Niestety Madziu, miejsce na tym środku jest ograniczone i te murek od Małgosi tam nie wejdzie .Marzy mi się on, oczywiście - ale chciałbym zrobić spory murek , jak rozbiorę stodołę to go wybuduję . :lol: Będzie nawet niezłą osłoną od wiatru . :wink:

Kasiu Dzięki za głos .To wszystko zależy pewnie - od wielu rzeczy .Agro. jest na pewno ciekawym rozwiązaniem .Miałem na małym kawałku ją i nadal mam , sprawdza się nawet - oczywiście coś tam nieraz przez nią przerośnie .Niektórzy ludzie mają agrotkaninę nawet ... wtedy to już instalacja nawadniania raczej , ale zielsko nie przejdzie , poza tym tragicznie to wygląda - jest bardzo śliskie i wygląda bardzo nienaturalnie .Dokształcę się jeszcze na ten temat , to dopiero plany . :lol:

Anitko Jaki projekt . Dzięki bardzo .A teraz wyjaśniam . Pomyślę o tym co dać na te drzewo . :D Stodoła wyleci i będzie duże oczko jak już mówiłem i tamtych okolic nie ruszam na razie bo wszystko i tak będę wyrównywał tak jak Ty zrobiłaś .Przy Twoich włoskach to mógłbym poszaleć nieźle bo długie są . :D Zapraszam na strzyżenie .Pierwsze 10 osób w promocji za zero złotych . :lol: Jest jedno ale ... po nim będziesz wyglądała tak pięknie , że rodzice Cię z domu wygonią . ;:191 Na pewno będziesz miała rzadko spotykany image . ;:306 Przemyślę wszystko .

Komisja konkursowa w składzie : Paweł Koleszko , Paweł Koleszko i Paweł Koleszko po zliczeniu głosów ogłasza wyniki . ;:190 Wygrywa oczywiście projekt numer 2 i taki też będzie dokładnie zrobiony .Dzięki Wam bardzo , bo bez Was bym zrobił mikro rabaty , które po jakimś czasie by się zapełniły ... a jak wiecie kostka na obrzeżach będzie solidnie kładziona na zaprawie cementowej i później nie idzie za bardzo tego usunąć, jak również przebudować .Pracę ruszą jeszcze w kwietniu , jeśli pogoda pozwoli na to .Najpierw będzie budowana ścieżka z cegły i placyk na ławkę , a potem reszta .

U mnie dzisiaj pogoda w miarę , nie pada i czasem słońce wychodziło .

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Fajne ujęcia gałązek, takie radosne :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Paweł super projekt. ;:138 Będziesz miał więcej miejsca na chciejstwa, choć teraz jeszcze nie wiesz, że z czasem będzie ich coraz więcej. :) Agro będzie w tym tylko przeszkadzać. Zazdroszczę słońca.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”