Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Marto mam dużo chryzantem zakupionych tej wiosny, wybierałam odmiany, które szybko zakwitają. Mam też takie co powinnam dać pod przykrycie na pewno wtedy wszystkie pokazałyby kwiaty.

Aniu cieszy mnie, że Wam się podobają moje kwiaty. Żal że już niedługo będziemy mogły na kolorowe widoki spojrzeć.

Ewo jeszcze niedawno na starej działce wszystkie marcinki wykopywałam i wyrzucałam. Przymrozki tam tak szybko przychodziły, że nie zdążyły zakwitnąć, a już były zwarzone. Po kilku latach do nich powróciłam, wiosną dokupiłam dwie nowe odmiany, a w zeszłym tygodniu od sąsiadki dostałam szczepkę tego co wcześniej upatrzyłam.
Dzisiaj cieszę się jesienią i pięknym dniem na całego, oby takich cudnych jesiennych dni było więcej.
W piątek dostałam długo wyczekiwaną pakę z cebulami lilii, już chciałoby się widzieć nowe kolorki na rabatkach.
Dziękuję za miłe życzenia, Tobie też one się należą, szkoda że zamknęłaś swój wątek tak szybko. I mój wątek niedługo to czeka, no bo co pokazywać w zimowy czas.

Grażynko czosnek posadziłam w środę, dostałam od męża kolegi taki piękny ogromny dla mnie to odmiana Harnaś, pewno na mojej marnej ziemi taki duży nie urośnie, ale ja po zeszłorocznym braku czosnku z każdej wielkości będę się cieszyła. Nie wyobrażam sobie pieczonych mięs, żuru, barszczu czerwonego bez czosnku. Chiński kupowany w sklepach nie ma tego aromatu.
Jesienią dzień krótki, a pracy mamy wiele w ogrodzie. Wczoraj wygrabiłam rankiem wszystkie liście, a po południu powinnam od nowa to samo robić ;:306

Reniu ja na nie tak długo już czekam, zaczyna mnie to trochę denerwować. Nie rozumiem dlaczego takie mini karpy sprzedają.
Traktorzysta ma przyjechać jutro, oj będzie się działo już w uszach słyszę komentarz :;230 On orze, a ja cały czas obserwuję jego pole jazdy i myślę gdzie jeszcze coś posadzić, aby dał radę za rok nakręcić traktorem.
Ogród bez względu na porę roku trzeba pilnować, bo i zimą ciężki nie strzepnięty śnieg może złamać nam gałązki.

Jagódko ja cały czas wiedziałam, że będzie dobrze, nawet nie dopuszczałam złej myśli. Janusz jest młody wyjdzie z tego, na pewno rehabilitacja potrwa jakiś czas, ale efekty już na wiosnę będą rewelacyjne. Najwyższy wie co robi :!: Każdy z nas ma dobrego Anioła Stróża, pamiętam jak byłam dzieckiem nad łóżeczkiem miałam powieszony obrazek przedstawiający Aniołka przeprowadzającego dzieci przez kładkę. Był piękny, obecnie są podobne w sprzedaży, ale to nie to samo co tamten wyjątkowy. Nie wiem co się z nim stało, myślę że chyba ramka się rozsypała ( miał rzeźbioną glinianą), albo tak wypłowiały kolory że nie nadawał się już na powieszenie, muszę zapytać mamy. Czy pamięta bo przecież tyle czasu....... upłynęło.
Pozdrów Janusza ;:168

Chryzantemy zakupione na wiosnę pięknie rozkwitają

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
a to moje staruszki
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chryzantemy masz super, ani jak wystawowe. ;:138
U mnie ślimaki je kasują tak błyskawicznie, że już zrezygnowałam z nich.
Mam tylko dwie w doniczkach.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Dorotko chryzantemy śliczne ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak,cudne. Nie mogę się połapać które mam a których nie mam,trochę z racji podobieństwa a trochę z powodu aparatu.Nigdy nie wiadomo cz on mówi całą prawdę o barwie kwiatu. U mnie jeszcze kilkanaście krzaczków nie kwitnie. Co do pomidorów to planowałam Aussie skrzyżować właśnie z Brutusem ale jak on podatny na choroby to na co mi takie potomstwo.
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Witaj Dorotko ;:196 i jak traktorzysta dał radę? ;:306
Bardzo małe sprzedają karpy a czasami to takie są że szkoda kupować trzeba kilka razy dobrze obejrzeć przed kupnem ;:108 ale pięknie Ci kwitną chryzantemy!!! Ja czekam na swoją białą lada chwila może zakwitnie :tan
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Dorotko,powaliłaś mnie tymi chryzantemami ,gdzie ty kupiłaś na wiosnę chryzantemki ,miłego dnia życzę :wit ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko jak ja się cieszę, że nie mam ślimaków :tan Wiem co to znaczy plaga nygusów na starej działce blisko rzeki było ich masa, nigdy nie zapomnę poranku z kikutkami na rabatkach, zeżarły pięknie kwitnące aksamitki.
Chryzantem mam kilka chyba nie doczekam się kwiatów tych przechowanych zimą w piwnicy, powinnam je wykopać i dać do ciepłego pomieszczenia.

Renatko dziękuję ;:180 mam nadzieję ,że zimą mi nie wymarzną. Już mam plany co do przyszłego roku jak i gdzie je ponasadzać, chciałabym utworzyć kolorystyczne plamy.

Wando te niskie o drobnych kwiatach mam od tej wiosny, fioletowe wysokie to staruszki. Zdjęcia często przekłamują prawdziwą barwę kwiatu, zależy to dużo od klasy aparatu fotograficznego i od naświetlenia. Wydaje mi się, że na zdjęciach, które pokazałam jest kolor kwiatu oddany prawdziwy.
Krzyżówki próbuj, a nóż będzie owoc przez Ciebie wyhodowany mało kapryśny.

Reniu traktorzysta był w poniedziałek, przyjechał stanął na środku trawnika i tylko spoglądał, a ja cała struchlałam, myślałam że znowu coś o moich wyczynach usłyszę, ale tym razem nie, myślał jak orać, aby nie cały czas w tym samym kierunku. Udało się ;:303 pole zaorane pięknie, tam gdzie nie dojechał mąż przekopał łopatą. Teraz ziemia czeka tylko na wapnowanie.
Karpy masz rację są coraz mniejsze, a za to coraz droższe. Ja już nie kupuję będę dzieliła te co mam.
Jak tylko Twoja biała chryzantema się rozwinie to nam ją pokaż.

Marto sadzonki chryzantem kupowałam od naszej forumowej Jatry, ma wątek sprzedażowy a w nim same cuda.

Dzisiaj deszczowy dzień, liści pod jabłonkami wiele trawnik w tych miejscach żółty, ślicznie wygląda. A ja pokażę moje jesiennie pięknie wybarwione krzewy, trawy....

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cudne. ;:215
Tez mam klonika w takim kolorze od Marysi.
Wprawdzie maluch, ale kolorek extra.
A co za roślina ma takie fajne nasionka, ta z 1 zdjęcia ?
Wygląda znajomo, ale nie mogę zaskoczyć. ;:14
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Roślina na pierwszym zdjęciu wygląda mi na trojeść bulwiastą. :D
Ja natomiast zastanawiam się co jest na drugim zdjęciu?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko Ania ma rację to trojeść bulwiasta, kwitnąca na pomarańczowo.

Aniu to trzmielina oskrzydlona, tegoroczny zakup.

To na dobranoc moje marcinki

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki dziewczyny. ;:4
No właśnie.......ciekawie wyglądają te nasionka a i zdjęcie bardzo udane. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Dorota,czyli ta trzmielina jeszcze u ciebie nie kwitła i nie owocowała?
Moja coś nie wybarwia się aż tak na czerwono,ale w tym roku cudnie wygląda z owocami. :D
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,jaki ty masz porządek na rabatach,chyba na bieżąco zbierasz z nich wszystkie opadłe liście.Ja skosiłam trawnik,bo już naprzykrzyło mi się grabic te utrapione liście z brzóz nie moich.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko zachwyca mnie jesień w Twoim ogródku ....kolorowo, kwieciście i pięknie.... Mnóstwo masz drzewek i krzewów, które tak pięknie się przebarwiają..... no i cudne marcinki i chryzantemki, bez których nie wyobrażam sobie jesiennego ogrodu.... po prostu ślicznie ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko dziś te nasionka już wiatr rozsypał, zobaczę czy w przyszłym sezonie będą jakieś siewki.

Aniu ta trzmielina którą pokazałam to tegoroczny wiosenny zakup. Mam też drugą trzmielinę od Ciebie, ale ona ma zupełnie inne liście, też mi się tak pięknie nie wybarwia. My chyba mamy "trzmielinę pospolitą". Moja jeszcze nie owocowała.
Aniu a czy przycinasz oliwnik, mój- Twój tak się rozrósł, że wiosną muszę go ciachnąć, teraz główkuję czy mu nie zaszkodzę.

Małgosiu praktycznie codziennie grabię, dziś miałam 4 duże worki liści. Rano pod drzewkami było tak pięknie czyściutko, a teraz szkoda gadać znowu liści leży dużo. Za płotem sąsiadka ma dęba ten jest utrapieniem, jak wiatr wieje w moją stronę to mi je nawiewa, muszę osobno grabić i je palić, bo one na kompost nie nadają się.

Agnieszko tego roku jesień jest naprawdę bardzo kolorowa, starałam się tak dobrać krzaczki aby było ładnie. Wybieram się może jutro po róże. Kilka wrzosów mi podczas suszy padło i na te miejsca planuję je posadzić.

To jeszcze powtórka chryzantem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany