Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miałam przeczucie, że dużo wiesz o drzewkach owocowych, Grazynko :D To całkiem odwrotnie niż ja, dlatego mam do Ciebie jeszcze jedna prosbę? Mogę posadzić (rzczej będę mogła) najwyżej dwie jabłonki karłowe, ale, ze sie nie znam, nie wiem co wybrać, bo jest tego masa. Czy mogłabyś mi jakies polecić?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Poszukaj w szkółkach ogrodniczych w internecie. Tam znajdziesz opisy gatunków i walory smakowe. Ja radziłabym Ci wybrać jedo wczesne i jedno póżniejsze, bo zimowe nie zawsze dobrze się przechowują i trzeba mieć do tego warunki. Do wiosny masz czas i lepiej się przyjmują.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zapraszam wszystkich do nowego wątku w temacie "Bądżmy zdrowi i .........." pod tytułem

RATUNKU !!!! GRYPA.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8494

Znajdziecie tam przepisy i receptury antygrypowe, antyprzeziębieniowe i wszystko inne na anty........
Dołóżcie swoje sprawdzone sposoby i mikstury. Z pewnością przydadzą się wszystkim, których dopadnie ta jesienno - zimowa dolegliwość.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zaraz zajrzę - ale lepiej by nas mijała z daleka ta grypa

Izo - jak chcesz jabłoki karłowe to nie tylko musisz wybrać odpowiednią odmianę ale i również odpowiednią podkładkę - bo nie wszystkie podkładki wszędzie- na każdej ziemi dobrze rosną
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to musiałabym jeszcze opanować kawał wiedzy sadowniczej :(
Nie wiem, czy w szkółce niedaleko nas sprzedają tez drzewka owocowe. Jak tak, to chyba zdam się na sprzedawcę. Przez internet raczej nie kupię.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

JA mam drzewka szczepione przez mojego tatę ,wybrałam sobie jabłka które mi smakowały ,wiosenne i zimowe ,sprawdzone oczywiście Tato kazał mi posiać nasionka z dzikiej jabłonki posiałam do starego wiadra następnie jak już wyrosły to wsadziliśmy do przygotowanego gruntu -wiosną ,ukorzeniły sie i w następnym roku zostały zaszczepione A żeby nie wyrosły za wysokie to się je odpowiednio przycina ,my obcieliśmy pęd prowadzący gałązki się pochyla i przywiązuje do palików ----tak formujemy drzewko---- wiemy o jakim saku mamy jabłka :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Można i tak. Trudno jest doradzić odmianę bo każdy ma inny gust i smak. Najlepiej to kupić na targowisku konkretną odmianę, skosztować i jak smakuje to zamówić w szkółce na odpowiedniej podkładce.
Grażyna.
kogro-linki
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Zapraszam wszystkich do nowego wątku w temacie "Bądżmy zdrowi i .........." pod tytułem

RATUNKU !!!! GRYPA.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8494

Znajdziecie tam przepisy i receptury antygrypowe, antyprzeziębieniowe i wszystko inne na anty........
Dołóżcie swoje sprawdzone sposoby i mikstury. Z pewnością przydadzą się wszystkim, których dopadnie ta jesienno - zimowa dolegliwość.
Grażynko ,zajrzałam do Twojego nowego wątku i jestem pod wrażeniem :shock: :D
Sypiesz przepisami jak z rękawa ,skąd Ty je bierzesz :?:
Wodę z ogórków czasem popijam bo lubię a zupkę z grzankami na pewno ugotuję :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goniu - jeśli masz jakiś swój sprawdzony sposób na katar lub grypę to napisz.
Ja znam wiele sposobów i będę je systematycznie zamieszczać ale mam nadzieję że nie tylko ja będę tworzyć ten wątek.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No tak, to może ja bym sobie zaszczepiła na antypce :D Tylko skąd wziąć odpowiedni zraz?
Poza tym , choć mam brata ogrodnika, nigdy sama nie szczepiłam. Nie wiem, czy zrobiłabym to dobrze :?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Też chciałabym mieć takiego brata. Już ja bym wiedziała co ma dla mnie zrobić. :wink: :)
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

On mieszka w Lewinie Brzeskim, kawał drogi ode mnie i widujemy sie bardzo rzadko :(
Wprawdzie nie pracuje w swoim zawodzie, ale wiedzę i trochę praktyki ma.
Gdybym go miała pod ręką... ech! Też wiedziałabym, o co go poprosić ;)
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Ale się dzisiaj nabiegałam po Twoim ogrodzie i ile sie dowiedziałam. Najbardziej zaciekawiła mnie wiadomość o sadzeniu powojników przy drzewach owocowych. Dzisiaj właśnie przesadziłam swój powojnik Jan Paweł II, rosnący do tej pory przy tarasie. Posadziłam go przy świerku, nie wiem czy mu tam będzie dobrze ale w dotychczasowym miejscu za bardzo narażony był na wiatry. Do nowego wątku też zajrzałam i zaraz coś dodam.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Szczepienie nie jest takie trudne, bierzesz gałązkę np jabłoni,musi to być jednoroczna bez zawiązków kwiatów jednym ruchem ręki pociągasz nożem z obu stron patyczka na skos tzn z góry do dołu potem ucinasz górę patyczka wsadzonego w ziemię nacinasz środek wzdłuż do dołu wkładasz pierwszy naostrzony patyk w środek drugiego ,smarujesz maścią ogrodową i obwiązujesz ----gotowe .Teraz czekasz aż wyrośnie duże drzewo i zapraszasz mnie na dobre jabłka :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuniu - a od czego jest komputer, poczta, kurierzy ? Myślę że brat by się ucieszył, że darzysz go takim zaufaniem. :wink: :)U mnie rośnie Oliwka żółta / papierówka / , Delikates, Lobo i James Grive. Ale dobre są też Fantazja, Koksa pomarańczowa, Szampion i Priam / nie pomylcie z naszym forumowiczem :wink: /. Z zimowych odmian które mnie smakują to Delicius, Jonagold i Melrose. Ale ja taki mam gust a komuś mogą smakować inne odmiany.

Kryseczko - cieszę się że to bieganie przyniosło wymierny rezultat. Powojniki świetnie komponują się z iglakami i myślę że to dobry pomysł.

Bogusiu - widzę że masz praktykę i doświadczenie w tym temacie. Wiem ,że jest wiele sposobów na szczepienie. Może znasz jeszcze inny ?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”