Przydomowa hodowla kur cz.1
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowa hodowla kur
W życiu bym tego nie zrobiła. Kury, które zdarzają się, że padną zakopuję, a że mieszkam pod lasem to przeważnie leżą tam jeden, dwa dni. Póżniej lisek się nimi zajmuje.
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje kury siedzą cały czas w zmknięciu, mają dodatnią temperaturę, natomiast kaczuszki call duck i mandarynki zostały w wolierze z małym kurniczkiem i w te największe mrozy -27, nie chowały się do środka. Pancerne kaczuchy 

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
super kurczaki 
Ostatnio mąż skonstruował elektroniczne zamykanie kurnika na czujnik zmierzchu. Działa świetnie. Drzwiczki same się otwierają rano i same zamykają po zmroku.Odpadł problem z niezabezpieczonymi kurkami gdy wracamy teraz zimą po zmierzchu do domu. A latem nie będzie trzeba wstawać w weekend o 5.00 rano żeby wypuścić kurki. Cudo
i bardzo polecam, może ktoś chętny? widzę, że mąż się rozochocił jeśli chodzi o konstruowanie elektronicznych urządzeń 

Ostatnio mąż skonstruował elektroniczne zamykanie kurnika na czujnik zmierzchu. Działa świetnie. Drzwiczki same się otwierają rano i same zamykają po zmroku.Odpadł problem z niezabezpieczonymi kurkami gdy wracamy teraz zimą po zmierzchu do domu. A latem nie będzie trzeba wstawać w weekend o 5.00 rano żeby wypuścić kurki. Cudo

pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja muszę i tak wykombinować nowe drzwiczki z litego drewna (te są ze sklejki i już się rozchodzi, a i w zimie gorzej się otwiera, przy tym dodatkowo niszczy), myślałam nad otwieranymi w dwa sposoby:
-normalne na oścież, aby móc wejść
-otwierane wyjście wmontowane w drzwiczki, aby tylko pociągnąć za sznurek i wypuścić ptaszory
Drzwiczki oczywiście z szybą (najlepiej dwoma jak jest teraz), a pomiędzy nimi gruba żyłka przymocowana do grubej przezroczystej pleksi poniżej szyb...wielkości A5 (kuraki spokojnie taką dziurką wyjdą, w lato będą mogły mieć otwarte małe wejście aby nie nagrzewać kurnika...taki schron przed skwarem
).
-normalne na oścież, aby móc wejść
-otwierane wyjście wmontowane w drzwiczki, aby tylko pociągnąć za sznurek i wypuścić ptaszory
Drzwiczki oczywiście z szybą (najlepiej dwoma jak jest teraz), a pomiędzy nimi gruba żyłka przymocowana do grubej przezroczystej pleksi poniżej szyb...wielkości A5 (kuraki spokojnie taką dziurką wyjdą, w lato będą mogły mieć otwarte małe wejście aby nie nagrzewać kurnika...taki schron przed skwarem

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
Asiu foto zapodaj - może coś odgapimy - chyba, że małżonek będzie projekt opatentowywał 

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
To ja co wieczór wyłapuję swoje dwie kaczuchy i ładuję do ocieplanego domku (przy wyraźnym proteście podopiecznych) a u Norberta na legalu siedzą przy -27 na dworze
Koniec z rozpieszczeniem- od dzisiaj śpią gdzie chcą 

Pozdrawiam
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Aquaforta a jakie masz kaczuchy
Ja swoje jednak wolę mieć ,,na oku" bo któregoś roku jak się wykąpała kaczucha to przymarzła do śniegu i musiałam ją delikatnie odkuć.Moje piżmówki same wchodzą do kurnika na noc ale w lecie łaziły by przez całą noc.

- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Kaczuchy ze sprezentowanych jajek, darczyńca nie wiedział. Nie kwaczą, delikatnie syczą, postawa klasyczna, kacza. Kaczucha po wykluciu była żółciutka, teraz biała z domieszką szarych piór, kaczorek był ciemny z prawie czarnymi łapkami, teraz "łaciaty" czarno- szaro- biały. Szyja jasna wyraźnie odcina się od ciemnego tułowia. Jak były malutkie to ładnie "świegotały" , mama długo rozglądała się za tym ładnie śpiewającym ptaszkiem, a tu kaczusie pod nogami trelowały.
Pozdrawiam
- Jolek
Może też masz kaczki pożmowe zwane też nieme bo nie chodzą po placu i nie kawczą tylko syczą choć kaczka jak się wystraszy to zakwacze
Jak masz możliwość to wklej fotkę 

- Ginka
Jak się wystraszy i jak jest głodna
, nie wiem co to za mieszankę miałam mulardową że darły dzioby że cho-cho, takie nieme jak w opisach to one nie są
.

- Jolek
- Ginka
O Boziu jaki bamber
, no nie wiem co oni tam w odchowalni wymieszali, ale na bank to nie było piżmówko-gęś
.

- Jolek
A ja przez ,,grzywę" na kaczory mówię Alfonsy