Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

Asiu "ponad 200 storczyków" ;:111 padam przed Tobą na kolana ;:180 ;:180 i czekam na resztę zdjęć z fascynującej kolekcji.
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Miltonia bardzo ładna taką samą widziałam w storczykarni w Łańcucie, gratuluję kwitnienia ;:138
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asieńko dziękuję za dedykację łososiowej Masdevalli ;:196 Doskonale wiesz jak mnie zachwyciła dawno temu i muszę Ci powiedzieć, że ta miłość nadal trwa.... :oops: :oops:
Miltonię widziałam w Palmiarni w Poznaniu i wtedy byłam nią zauroczona. Zdjęcie nie oddaje jej prawdziwego uroku - wiem ,bo widziałam na żywo. Jest prześliczna... czy pachnie? :)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znalazłam chwilkę czasu aby odpisać i wstawić kilka fotek.
Wszystkim odwiedzającym serdecznie dziękuję. ;:196
Jeszcze ten miesiąc będę mało tu się pokazywać, ale już na czas obfitych kwitnień będę regularnie.

Adamie i Piotrze ja jak zaczynałam przygodę ze storczykami to długo trwało, aż kolekcja zaczęła się powiększać. Pierwszego storczyka dostałam na wiosnę 2003 a drugi na jesień 2005 i tak jesienią 2008 miałam aż 7 storczyków. Ale najpierw zdobywałam wiedzę, przeczytałam mnóstwo książek aż jesienią 2009 trafiłam na to forum.
A więc wszystko przed Wami.

Arlet dziękuję w imieniu Pleurothallis. Co do sabotków ostatnio zmieniłam im całkowicie warunki i to obfituje w kwitnienia.

Iwonko ;:196 zdjęcie sabotka już niedługo.

Halinko miło mi, że zajrzełaś do mnie. Czyżbyś i ty mażyła o P. H. Kopowitz.

Kasiu (kasia74) gdybym musiała je pojedyńczo moczyć to na pewno by było dobre pół etatu. Jednak ze względu na to, że moja kolekcja jest bardzo ujednolicona i większość potrzebuje tych samych warunków opracowałam system, który pozwala mi w szybki i spawny sposób opiekować się moimi podopiecznymi. No i to deszczowe lato dużo pracy mi oszczędziło.

nina1611 :wit :wit i dziękuję za miły komentarz.

rysia13, _Ewcik_ ;:196

Uni57 bardzo się cieszę, że moja sugestia Ci pomogła. Oby jak najdłużej kwitł.

Justus27 to Pleurothalis rzeczywiście ma bujne kwitnienie ale śmierdzi niesamowicie. Musiałam wsytawić na balkon bo w mieszkaniu nie dało się wytrzymać. no i zleciały się czarne mini żuczki i obsiadły go. Ten zapach ich zwabił. Nie myślałam, że takie maleńkie kwiatki mogą tak śmierdzieć.
Sabotki rosną w szybkim tempie.

Petra Miltonia kwitnie już trzema kwiatkami i czwarty się otwiera.

Marku cieszę się, że mogłam zrobić Wam taką wycieczkę. U mnie tylko takie egzotyczne chcą rosnąć i kwitnąć. Ja zawsze marzyłam o pięknych Vandach, Katlejach i Phalaenopsis. Jednak ta grupa u mnie słabo rośnie i po dwóch latach pada. Więc pokochałam to co mało znane ale u mnie czuje się bardzo dobrze.
Ja nie zwiększam kolekcji. U mnie oststnie zakupy były w czerwcu. Teraz pokazuję to co zakwita. Moja kolekcja rosła systematycznie, ale nie zawsze pokazywałam nowości. Obecnie koncentruję się na doprowadzeniu do kwitnienia tych wszystkich młodych roślinek, które są u mnie już długi czas.

Julitko jeszcze z miesiąc a zasypię Was fotkami sabotków.

justysp26 To Dendrobium jest naprawdę cudne. Myślę, że niedługo znów zakwitnie. Na pewno niedługo dorobisz się pięknej kolekcji. Ja bym chciała mieć tyle Stanhopei co ty masz.

kinga_232 moja kolekcja to poława są Masdevallie 1/4 sabotki a reszta to mieszanina. Jak tylko będą kwitły to przedstawię je. A zapowiada się mnóstwo kwitnień, ale jak pisałam na początku to w tym miesiącu czasu nie mam. Ale obiecuję nadrobić jesienią.

kasialb1 Ta Miltonia jest taka sama. Jak ja byłam w Łańcucie to akurat była w pąkach.

Moniko wiem, że Ci się strasznie podoba i jak tylko się rozrośnie to jedna jest dla Ciebie.
Co do Miltoni to też uważam, że żadne zdjęcie nie odda jej piękna. Ale to dotyczy większości roślin.

Uzbierało się tego. ;:55

Obiecuję być na bieżąco, ale nie zawsze idzie. Mam nadzieję, że tym razem nikogo nie pominęłam.
Kilka kwitnień.
Symphoglossum sanguinea w pełni rozkwitu.
Obrazek

Obrazek

Masdevallia peristeria x Golden Tieger
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Restrepia muscifera tworzy kwiatki nieustannie. Tym razem dwa na jednym listku.
Obrazek

Reszta fotek już w następnym wątku. :heja
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Cudne ;:108

Moje miltoniopsisy popadały, jak wcześniej się z nimi dogadywałam tak teraz nie potrafię ale nie rezygnuję, kupiłam ostatnio żółtego, postawiłam w innym pokoju i zmieniłam podejście do podlewania, zobaczymy może się uda a na razie te cuda będę podziwiać u Ciebie ;:108

Ja strasznie panikuję jak się tak naczytam o wymaganiach niektórych storczyków i później przesadzam z opieką, tak było z coryantes, przelałam go i padł, do drugiego podeszłam już troszkę bardziej lekceważąco i jak na razie żyje,
jakbym przeczytała tyle książek co Ty Joasiu to pewnie zamordowałabym wszystkie storczyki jakie posiadam :;230
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Asiu, faktycznie trzeba zakładać trzecią część ;:224 Na pewno będzie równie piękna jak dwie pierwsze ;:180
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, bardzo długo mnie u Ciebie nie było, i bardzo się cieszę że wreszcie zaglądnęłam ponieważ jest co oglądać, Twoje storczyki jak widać nie próżnują, kwitnienia masz piękne i oby tak dalej.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Zawsze u Ciebie można oglądać same rarytasy storczykowe ;:138
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

cudowne storczyki :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Petra ja sama jestem ciekawa jak pójdzie mi uprawa z Miltonią. Mam też jednego Miltonopsisa ale na razie rośnie w zielone. Osoba od której mam tą Miltonię zapewniała, że uprawa ich jest łatwiejsza niż Miltonopsisy. Mam obecnie dwie Miltonie i jeden Miltonopsis. Będziemy się wymieniać spostrzeżeniami.

Co do przeczytanych książek, jak je przeczytałam to uznałam, że uprawa w mieszkaniu jest niemożliwa i dlatego tak powoli się rozrastała na początku moja kolekcja.
A jak kupię coś nowego to też czytałam jak się nim opiekować, a potem podobnie jak Ty chuchałam, skakałam koło niego i zawsze były problemy. Teraz czytam ogólny zarys a potem intuicja i obserwacja rośliny. I to działa, efektem jest więcej kwitnień.

Lucynko faktycznie, trzeba się za to powoli wziąść. U Ciebie to już czas. ;:224

Renatko bardzo się cieszę, że odwiedziłaś mnie po tak długim czasie. :tan Dziękuję w imieniu moich roślinek.

Kasiu, Małgosiu dziękuję za odwiedzimy i miłe słowa.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Joasiu ja mam Miltonię sunset i faktycznie z miltoniami jest łatwiej, ma już prawie roczek i jeszcze nie padła i chyba nie zamierza a o miltoniopsisach już tylko wspomnienie zostało, mam nadzieję że z tym żółtym się jednak dogadam

a na taką miltonię jak Ty masz będę polować, jest niesamowita ;:108
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

ale cuda pokazujesz ;:138
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

jestem pod wrażeniem ;:111 ;:111 ;:111
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Joane, mam nadzieję, że te słowa Wprowadzisz w czyn:

"jeszcze z miesiąc a zasypię Was fotkami sabotków"...

A ja kocham, te Twoje egzotyki. Są tak rzadko spotykane w kolekcjach, a przecież równie piękne ;:108
Piękan masdevallia i ciekawa krzyżówka ;)

A jak tam się mają Twoje oncidia?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Asiu, znów pokazujesz cudeńka ale mnie zaciekawiło to w jaki sposób zmieniłaś warunki paphiopedilum i jak to wszystko podlewasz? Czyżbyś stawiła wszystko na jakiś dużych tacach/miedniczkach?
Mam też prośbę :oops: W moim wątku pokazałam rozkwitniętą Masdevalię 'Sugar Baby' i tam też głowię się na tym czy ona to jest ona czy to coś innego a jest to podyktowane tym,że niektóre pędy kwiatowe mają po dwa kwiaty. Czy to jest normalne?

A inne pytanie to już zadam na PW :roll:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”