Znalazłam chwilkę czasu aby odpisać i wstawić kilka fotek.
Wszystkim odwiedzającym serdecznie dziękuję.
Jeszcze ten miesiąc będę mało tu się pokazywać, ale już na czas obfitych kwitnień będę regularnie.
Adamie i Piotrze ja jak zaczynałam przygodę ze storczykami to długo trwało, aż kolekcja zaczęła się powiększać. Pierwszego storczyka dostałam na wiosnę 2003 a drugi na jesień 2005 i tak jesienią 2008 miałam aż 7 storczyków. Ale najpierw zdobywałam wiedzę, przeczytałam mnóstwo książek aż jesienią 2009 trafiłam na to forum.
A więc wszystko przed Wami.
Arlet dziękuję w imieniu Pleurothallis. Co do sabotków ostatnio zmieniłam im całkowicie warunki i to obfituje w kwitnienia.
Iwonko 
zdjęcie sabotka już niedługo.
Halinko miło mi, że zajrzełaś do mnie. Czyżbyś i ty mażyła o P. H. Kopowitz.
Kasiu (kasia74) gdybym musiała je pojedyńczo moczyć to na pewno by było dobre pół etatu. Jednak ze względu na to, że moja kolekcja jest bardzo ujednolicona i większość potrzebuje tych samych warunków opracowałam system, który pozwala mi w szybki i spawny sposób opiekować się moimi podopiecznymi. No i to deszczowe lato dużo pracy mi oszczędziło.
nina1611

i dziękuję za miły komentarz.
rysia13, _Ewcik_
Uni57 bardzo się cieszę, że moja sugestia Ci pomogła. Oby jak najdłużej kwitł.
Justus27 to Pleurothalis rzeczywiście ma bujne kwitnienie ale śmierdzi niesamowicie. Musiałam wsytawić na balkon bo w mieszkaniu nie dało się wytrzymać. no i zleciały się czarne mini żuczki i obsiadły go. Ten zapach ich zwabił. Nie myślałam, że takie maleńkie kwiatki mogą tak śmierdzieć.
Sabotki rosną w szybkim tempie.
Petra Miltonia kwitnie już trzema kwiatkami i czwarty się otwiera.
Marku cieszę się, że mogłam zrobić Wam taką wycieczkę. U mnie tylko takie egzotyczne chcą rosnąć i kwitnąć. Ja zawsze marzyłam o pięknych Vandach, Katlejach i Phalaenopsis. Jednak ta grupa u mnie słabo rośnie i po dwóch latach pada. Więc pokochałam to co mało znane ale u mnie czuje się bardzo dobrze.
Ja nie zwiększam kolekcji. U mnie oststnie zakupy były w czerwcu. Teraz pokazuję to co zakwita. Moja kolekcja rosła systematycznie, ale nie zawsze pokazywałam nowości. Obecnie koncentruję się na doprowadzeniu do kwitnienia tych wszystkich młodych roślinek, które są u mnie już długi czas.
Julitko jeszcze z miesiąc a zasypię Was fotkami sabotków.
justysp26 To Dendrobium jest naprawdę cudne. Myślę, że niedługo znów zakwitnie. Na pewno niedługo dorobisz się pięknej kolekcji. Ja bym chciała mieć tyle Stanhopei co ty masz.
kinga_232 moja kolekcja to poława są Masdevallie 1/4 sabotki a reszta to mieszanina. Jak tylko będą kwitły to przedstawię je. A zapowiada się mnóstwo kwitnień, ale jak pisałam na początku to w tym miesiącu czasu nie mam. Ale obiecuję nadrobić jesienią.
kasialb1 Ta Miltonia jest taka sama. Jak ja byłam w Łańcucie to akurat była w pąkach.
Moniko wiem, że Ci się strasznie podoba i jak tylko się rozrośnie to jedna jest dla Ciebie.
Co do Miltoni to też uważam, że żadne zdjęcie nie odda jej piękna. Ale to dotyczy większości roślin.
Uzbierało się tego.
Obiecuję być na bieżąco, ale nie zawsze idzie. Mam nadzieję, że tym razem nikogo nie pominęłam.
Kilka kwitnień.
Symphoglossum sanguinea w pełni rozkwitu.
Masdevallia peristeria x Golden Tieger
Restrepia muscifera tworzy kwiatki nieustannie. Tym razem dwa na jednym listku.
Reszta fotek już w następnym wątku.