Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

To poranne zdjęcie sadu zrobiło na mnie ogromne wrażenie...może dlatego, że te korony drzew są tak ładnie ukształtowane i takie bujne...chyba poświęcimy z M. kolejną zimę na edukację w zakresie przycinania drzew owocowych. Kiedyś musi sie udać :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiko, wracam z urlopu i sukcesywnie nadrabiam zaległości forumowe. Zrobiłaś pięknie przy froncie działki i post o drzewkach to skarb. Bardzo chcę mieć drzewka owocowe, ale póki co moje próby zpełzają na usychaniu i chorowaniu drzewek. Muszę się dokszztałcić w tym temacie i widzę już znalazłam swojego guru ;:180
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Marysiu, chyba przepis był ok, bo później piłam (znaczy próbowałam pić :lol: ) nalewkę u znajomych i jednak ten specyficzny posmak... nie lubię i już :|

Jolu, masz zamiar 10-15 lat urządzać ogród :lol: Podzieliłam (znaczy pourywałam te krótkopędy) Cherry Cola i Root Beer.

Stokrociu, moje drzewa nie są jakoś ładnie uformowane, niektóre jakoś wyrosły inaczej, niż chciałam. To duże to brzoskwinia, tutaj faktycznie trochę zadziałałam i wymodziłam jej koronę półprzewodnikową (nie pamiętam, czy tak to dokładnie się nazywa, ale chodzi o to, że ma przewodnik przez jakiś czas i od tego taka jakby kotłowa korona - tylko muszę ten przewodnik jej uciąć całkiem).

Marzenko, widzisz, owocowe to moja korba, bo lubię sobie dogadzać :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dominiko,na ogród nigdy za wiele czasu.
Ja raczej przez parę lat będę się musiała odkuwać po wydatkach ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja już urządzam ogród ponad 10 lat. I jakoś końca nie widać :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie wiem, jak patrzę na poczynania Joli, to jakoś szybko jej to idzie ;:224 Chyba, że będzie później wycinać las i tam sadzić :;230

Powróćmy do upraw warzywniczych :)

W tym roku testowałam buraka liściowego:

Obrazek

Jest piękny, ale niestety jakoś mi nie podpasował. Próbowałam jeść gotowane ogonki liściowe, ale są takie nijakie. Jednak jest ktoś, komu smakują - mieszkańcom tego domku:

Obrazek

A właściwie mieszkankom :)

Obrazek

Obrazek

2 zielononóżki i 2 leghornki, bardzo się starają:

Obrazek

Ale jedna ciągle zwiewa :lol: Wiosną planujemy zmienić im ogrodzenie, które musiało być postawione szybko, wytniemy też dużą bezproduktywną morelę i wtedy będzie można całość dokładnie przykryć siatką na ptaki.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bo buraka liściowego najlepiej posiekać i wrzucić na rozgrzane masełko z czosneczkiem i poddusić.
Potem troszkę posolić i zajadać. Ja osobiście uwielbiam białą odmianę "Lukullus" ale nie jestem pewna czy nie przekręciłam nazwy.
Gratuluję kurzej rodzinki, nie ma to jak własne jajca :D .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Masz 4 kurki a znoszą Ci 5 jajek jak to jest? A zwiewa pewnie zielononóżka? Czy będą zimowały w tym domku?, bo ja mam też kurnik drewniany i zastanawiam się czy przeżyją w nim zimę?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, hmmm... w takim razie jutro spróbuję z masłem i czosnkiem. Oj masz rację, nie ma to jak własne jajca, są pyszne. I nie pamiętam, kiedy ostatnio kupowaliśmy jajka. Zaopatrujemy też moją mamę i brata. Kurki były klute "własnoręcznie" :D Mieliśmy też przepiórki, 4 sztuki, ale jedna okazała się psychopatką i 2 razy oskalpowała współlokatorkę, więc wypuściłam ją na pole, potem jedną coś wyciągnęło z klatki (nie wiem, jak, bo klatka była zamknięta), kolejna nam zwiała (nie wiem, czy sobie otworzyła klatkę), przyniósł ją nasz kot po jakimś tygodniu, ale niestety nie przeżyła tego, a ostatnia padła kilka dni po tym zdarzeniu :( Córki mnie namawiają na kolejną próbę, bo jajka są wspaniałe, ale jednak nie.

Marysiu, jedno jajko widocznie było z poprzedniego dnia. Zwiewa leghornka :) Kurniczek będziemy ocieplać styropianem. Kurnik jest na ziemi, stosujemy metodę grubej ściółki - czyli dosypujemy materii organicznej, głównie trocin, a na jesieni suchych liści, przez cały rok i wybieramy dopiero na wiosnę. Ma to trzy zalety - nie trzeba co chwila sprzątać, a mimo to nie śmierdzi, poza tym taki kompost grzeje trochę zimą. No i na wiosnę taka przekompostowana mieszanka to skarb. Nigdy w życiu nie miałam takich cukinii :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja swoje trzymam w słomie. Na Wolierze wyczytałam, że siano powoduje rozwój wszy u kur. A liście jakie dajesz? czyli już masz zimę za sobą?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm... moje kury nie mają wszy i są zdrowe, bo mając takie obsesje, klułam je samodzielnie - nie chciałam kupować "gotowych" kurczaków/kurek, właśnie ze względu na ryzyko przywleczenia czegoś. Zrobiłam więc inkubator i kupiłam jajka.

Liście bylejakie, zagrabione, opadłe liście. Kury bardzo lubią w nich grzebać.

Pierwszą zimę mam za sobą, poniekąd :lol: Tzn. kury spędziły 2 czy 3 tygodnie w garażu, w klatce. Przenieśliśmy je, jak nastały te najgorsze mrozy. Przy mniejszych mrozach, typu -10, -15 w nocy, były jeszcze w kurniku, ale niechętnie wtedy wychodziły, siedząc głównie na grzędzie (mają szeroką deskę, która pozwala im na dokładne okrycie paluszków piórami - to bardzo ważne). Jak mrozy zelżały, wróciły z powrotem do kurnika. Ale nie chciałabym tego powtarzać.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Podobno wystarczy w kurniku powiesić kilka pęczków żarnowca i kury nie mają żadnych pasożytów skóry.
Podpowiedział mi tak pewien hodowca drobiu i stosuję tą metodę. Na pewno nie zaszkodzi spróbować.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przede pierwsza zima, właściwie nawet miałam stadko zlikwidować, ale dziewczyny namawiają mnie że kurki przetrwają. Piszesz szeroka deska, a informacje mówią że musi być taki o przekroju kwadratu patyk ,żeby trzymała się pazurami. Ja mam kurnik kupiony i złożony gotowy. A najgorsze że nie mam garażu tylko altankę drewnianą która nie różni się od kurnika, tylko jest większa.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dominis, od kiedy Ty masz kury?? Ja mam slabosc do kur... Moge kiedys do nich przyjechac? Please... :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak tak dalej pójdzie to niedługo wszyscy na forum będa kury hodować :;230
Ja miałam warzyw żadnych nie uprawiać, coraz bardziej mnie kręcą, boję się, że te kury niedługo tez będą
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”