Pomidory z nasion od Kozuli
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
Dla tych, którzy się nie załapali na Zielone Zebry od Kozuli, umieszczam zdjęcię oryginalnej Green Zebra Toma Wagnera, to jest chyba to samo, co Smonika proponowała w akcji:

pozdrawiam, Gunnar
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, kiedy znowu będę mógł się nacieszyć takimi pomidorowymi widokami:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/HT ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/HT ... directlink
Pamiętajcie o ogrodach...
- GunnarSK
Jeśli następne lato będzie dobre, tj. ciepłe i nie takie deszczowe, to wtedy powinna być kolejna udana akcja, i też przyłożę nasiona pomidorów i ziemniaków.
pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
GunnarSK dołożysz nasiona ziemniaków
to co my z nimi będziemy mieli zrobić - co prawda ziemniaki miałam ze dwa razy dosłownie kilka rządków ale zawsze sadziłam sadzeniaki .
A co do zielonych pomidorów to jakoś nie mogę się do nich przekonać bo mi ciągle chodzi po głowie szkodliwość tomatyny.

A co do zielonych pomidorów to jakoś nie mogę się do nich przekonać bo mi ciągle chodzi po głowie szkodliwość tomatyny.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Myślę chudziak, że zainteresowani będą. 

A ja zamówiłam jedną odmianę z zielonych z nadzieją, że nie ukradną , bo niedojrzałe
.

Pozdrawiam serdecznie,
- GunnarSK
Jak się uprawia ziemniaki z nasion, wychodzą bardzo małe bulwy, które najlepiej się nadają na sadzeniaki w kolejnym roku, ale jest to jedyny sposób uzyskania nowych odmian, używany przez hodowców.chudziak pisze:GunnarSK dołożysz nasiona ziemniakówto co my z nimi będziemy mieli zrobić - co prawda ziemniaki miałam ze dwa razy dosłownie kilka rządków ale zawsze sadziłam sadzeniaki .
Zielone pomidory warto próbować, jak nie 139, to np. 132 od Kozuli bez pasków.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Kozulo, skoro używałaś slowa "zielepucha" o zielonych pomidorach (chyba na str. 52) ciekawi mnie, czy to jest to samo co "zielona ropucha" czy potoczna nazwa każdego zielonego zielska, i czy możemy używać nazwy "Zielona Ropucha" (w angielskim tłumaczeniu "Green Toad"), jeśli się uda ustalić zieloną odmianę? Dla mnie to jest bardziej sugestywne niż inne możliwości, ale inni mogą mieć inne zdanie.
pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Brzmi super:)) Zielona Ropucha.. Zachęcające;D Po kontakcie z ustami zamienia się w księcia;D Ostatnio próbowałam sobie wymyślić jak byłby Megagroniasty po angielsku i wychodzi mi, że najbardziej sugestywne byłoby chyba Megabuncher. Co prawda grono to byłoby cluster, ale jakoś Megacluster nie ma jak dla mnie odpowiedniego brzmienia.
[to były rozważania z kolegą jak niektóre nazwy sa wymyślane..twórcza zabawa:)]
Jeszcze była kandydatura Megacropper, że niby taki plon mega:))

Jeszcze była kandydatura Megacropper, że niby taki plon mega:))
- GunnarSK
Nie wiem, jak będzie z Megagroniastym, bo ja to tylko orientacyjnie przetłumaczyłem na megatrusses, a nie miałem konkretnej propozycji.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
Pytanie za 100pkt... Jeśli gruntowego pomidora posadzę w szklarni to co z niego wyrośnie?
No i jeszcze prośba odnośnie odmiany megagroniasty, w jakich odstępach go sadzić? Bo zdjęć niewiele tej odmiany znalazłem,
ale z tego co widzę to krzak bardzo wysoki i na boki też niczego sobie:) I jeszcze odnośnie tej odmiany, sadzić ją w szklarni czy w gruncie?
_________
Lucas
No i jeszcze prośba odnośnie odmiany megagroniasty, w jakich odstępach go sadzić? Bo zdjęć niewiele tej odmiany znalazłem,
ale z tego co widzę to krzak bardzo wysoki i na boki też niczego sobie:) I jeszcze odnośnie tej odmiany, sadzić ją w szklarni czy w gruncie?
_________
Lucas
Uuf 80 stron oczy mnie pieką ale warto było .Trafiłam na to forum szukając informacji o nasionach pomidora i na pewno będę tu częstym gosciem ,czekam na luty mam wiele pytań ale najpierw muszę poczytac odpowiedzi które juz tu są ,ale to już nie dziś.WITAM WSZYSTKICH -Kaśka 

- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mniej więcej tydzeń będę bardzo zajęta, ale zaraz potem zrobię remament w nasionach i odpowiem lucasowi84.
Pozdrowienia, kozula.
Pozdrowienia, kozula.
Pomidor.lucas84 pisze:Pytanie za 100pkt... Jeśli gruntowego pomidora posadzę w szklarni to co z niego wyrośnie?
_________
Lucas

wodnik
Jeszcze głosować nie mogę (muszę więcej pisać)ale w przerwach w np. szyciu sukienki na studniówkę dla córki czytam i czytam ,nawet trochę drukuję żeby jeszcze raz to przetrawić .Nadal mam wiele pytań np. mało wiem o nawożeniu od siewek i.t.d..Nadal mam mętlik kiedy można zbierać nasiona ( F1 nie ),a skąd wiemy że to F1 jak go nie kupiliśmy w sklepie albo nie w polskim sklepie( a języki znamy mizernie.)Tylko się nie śmiejcie proszę -czytam dalej i ciesze się że kozula mieszka całkiem niedaleko.