Ogród Andzi
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Andzi
Ale piękna ta Twoja przestrzeń
Wielkie kępy floksów i bajeczna sasanka
Też mam peonię krzewiastą , ale dopiero ma rok, pewnie jeszcze nie zakwitnie
Aniu a może koło iglaka posadż wierzbę mandżurską
Mogłabym Ci przysłać patyczki 
-
evluk

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Masz bardzo bujne hosty i orliki Aniu-pozazdrościć
U mnie plaga ślimaków-czasami mam wrażenie czasami, że to walka z wiatrakami
U mnie plaga ślimaków-czasami mam wrażenie czasami, że to walka z wiatrakami
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu czy mogę prosić o nazbieranie nasion orlików , u mnie namiętnie rozsiały się granatowe jeżeli chcesz to chętnie Ci ukopię.
Grażynko po listkach widać że to chyba jednak jest kuklik, też nigdzie w innym kolorze nie widziałam...nasionka na pewno zbiorę jak dojrzeją, o ile nic się nie stanie. W tamtym roku wszystko sparciało przez ciągłe opady deszczu
W tym roku wyglądają na zdrowe niczym nie zarażone.
Aga
floks kanaryjski jest podwójny, pięknie się rozrasta...na jesieni podzielę i posadzę obok jeszcze trzy kępki będzie lepiej widać. W tym samym czasie kwitnie coś żółtego o podobnych rozmiarach to dosadzę. Na tle żółtego, niebieski powinien być z daleka dobrze widoczny. Orlików kilka najładniejszych padło i to te z największymi kwiatami
Romko
wierzbę mam, jest posadzona bardzo blisko tego iglaka. Iglak posadziłam jak jeszcze nie było żadnych roślin, teraz rozrasta się niemiłosiernie w wszystkie strony. Na jesieni troszkę podcięłam ale niewiele to dało. W tym roku posadziłam blisko trzy rodzaje liliowców i jeszcze posadzę chyba dwa klony szczepione na pniu. Zrobię takie przejcie oddzielające mały zakątek z hostami, wrzosami, laurowiśnią, żurawkami, magnolią. Dosadzę też więcej karłowych iglaków, tylko muszę wykombinować jakiś kawałek i przesadzić wszystkie lilie i drobne cebulki.
Ewciu współczuję, ślimaki uwielbiają liście host. Też zaglądam pod kamienie czy nie siedzą pochowane, zrobiłam też pułapki. Położyłam talerze odwrócone do góry dnem, chowają się pod spodem...można je usunąć. Teraz mam inwazję mrówek jeszcze nigdy ich tyle nie było, są dosłownie wszędzie. Niszczą korzenie mniejszym roślinom, kupiłam też jakiś preparat i chyba skutkuje. Posypałam troszkę przy skalniaku, mrówki zniszczyły mi prawie wszystkie rojniki rozetkowe.
Jolka poszukam młodych sadzonek, wysiewają się i wrastają w rośliny...nasiona też zbiorę :P

Aga
Romko
Ewciu współczuję, ślimaki uwielbiają liście host. Też zaglądam pod kamienie czy nie siedzą pochowane, zrobiłam też pułapki. Położyłam talerze odwrócone do góry dnem, chowają się pod spodem...można je usunąć. Teraz mam inwazję mrówek jeszcze nigdy ich tyle nie było, są dosłownie wszędzie. Niszczą korzenie mniejszym roślinom, kupiłam też jakiś preparat i chyba skutkuje. Posypałam troszkę przy skalniaku, mrówki zniszczyły mi prawie wszystkie rojniki rozetkowe.
Jolka poszukam młodych sadzonek, wysiewają się i wrastają w rośliny...nasiona też zbiorę :P

-
morellette
- 100p

- Od: 5 mar 2010, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
maryla73ab
- 1000p

- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Aniu orliki jak co roku u Ciebie piękne,zaraziłaś mnie nimi i już zgromadziłam sporą ich ilość,teraz pięknie kwitną a ja się nimi zachwycam... 
morellette evluk maryla73ab
przeglądałam stare fotki, część orlików przepadła...te co zostały kwitną na całego. Planuję odnowić kolekcję, odmianę z dużymi kwiatami. Zostało mi tylko trzy kolory.
Niektóre są posadzone na nowe miejsce, kwiatów mają mniej...zawsze się tak dzieje, dopiero na przyszły rok kwitnienie będzie bardziej obfite.
Dziewczyny czy liści Wam nic nie zjada...u mnie pod koniec dnia wychodzą jakieś gąsienice i zaczynają zjadać liście
Kwiaty są w odcieniu lekko niebieskim...tylko tyle kolorów mi zostało

Odmiana o pełnych kwiatach.

Niektóre są posadzone na nowe miejsce, kwiatów mają mniej...zawsze się tak dzieje, dopiero na przyszły rok kwitnienie będzie bardziej obfite.
Dziewczyny czy liści Wam nic nie zjada...u mnie pod koniec dnia wychodzą jakieś gąsienice i zaczynają zjadać liście
Kwiaty są w odcieniu lekko niebieskim...tylko tyle kolorów mi zostało

Odmiana o pełnych kwiatach.

- evikc
- 500p

- Od: 18 lis 2010, o 00:22
Jak ślicznie i kolorowo śliczne orliki, ja mam ich tylko kilka ale patrząc na twoje zdjęcia myślę, że muszę poszerzyć kolekcję. pozdrawiam
Aniu, jak bujnie wszystko u Ciebie wygląda.. zrobiło się pięknie... a te kamienie... dodały rabatom ogromnego uroku, tylko nie wydałaś na nie majątku?
evikc polecam dosadzenie orlików...naprawdę warto
snowflake na kamienie nie wydałam nic, kamienie służyły jako podmurówka starego, drewnianego domu. W tym tygodniu przywiozłam do kompletu korzenie starych drzew. Nikt nie chciał wziąć więc wpadłam na pomysł, zrobienia podwyższonej rabaty. W połączeniu z kamieniem powinien być fajny efekt.
Jolka orliki Masz zaklepane...nawet jest kilka samosiejek tylko nie wiem w jakich są kolorach
Tak wyglądają korzenie, bardzo mi się podobają podwyższone rabaty z takiego materiału.
Czeka mnie tylko usunięcie darni i wysypanie środka ziemią...jakie rośliny posadzę to na razie nie wiem

Jakaś odmiana dzielżanu, pierwszy raz ma tyle pędów kwiatowych, zawsze był tylko jeden.

snowflake na kamienie nie wydałam nic, kamienie służyły jako podmurówka starego, drewnianego domu. W tym tygodniu przywiozłam do kompletu korzenie starych drzew. Nikt nie chciał wziąć więc wpadłam na pomysł, zrobienia podwyższonej rabaty. W połączeniu z kamieniem powinien być fajny efekt.
Jolka orliki Masz zaklepane...nawet jest kilka samosiejek tylko nie wiem w jakich są kolorach
Tak wyglądają korzenie, bardzo mi się podobają podwyższone rabaty z takiego materiału.
Czeka mnie tylko usunięcie darni i wysypanie środka ziemią...jakie rośliny posadzę to na razie nie wiem

Jakaś odmiana dzielżanu, pierwszy raz ma tyle pędów kwiatowych, zawsze był tylko jeden.

- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Aniu, super wyglądają kłody jako obrzeża rabatek- ślicznie będzie
Ale i tak masz ślicznie, bardzo Ci się zagęściło
Orliki piękne, może będzie więcej nasionek
Kępy floksów wspaniale wyglądają 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu cudne masz iryski, śliczne kolorki i widzę wspaniale rozrośnięte kępy.....wtedy jest najwspanialszy efekt. Hosta śliczności 
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Aniu śliczne kolory irysów i piękne hosty.
Ciekawa jestem nowej rabaty.
Jakie roślinki tam posadzisz?
Ciekawa jestem nowej rabaty.
Jakie roślinki tam posadzisz?