Odmiana Ananas Noire i moje spostrzeżenia dotyczące ankiety pomidorowej.
Otóż przeglądając ankietę pomidorową (TOP 10 - POMIDORY Wielkoowocowe) zauważyłam, że odmiana Ananas Noire ma wysoką pozycję. Niestety ankieta nie jest łatwa do odczytania, ponieważ wcale nie pokazuje top 10, ale calą listę odmian z liczbą głosów, więc wymaga to trochę wysiłku, żeby wyciągną jakieś konstruktywne wnioski. Ale to już dyskusja na inny temat. Wracając do Ananas Noir przejrzałam forum i znalazłam zdjęcia, na których owoce były bardziej żółe (co sugeruje nazwa), podczas gdy moje owoce były bardziej brązowo-zielone. I teraz zastanawiam się, czy to jakieś rozszczepienie? Choć w necie znalazłam też zdjęcia Ananas Noire identyczne jak moje. Teraz to już nie jestem pewna jak ta odmiana powinna wyglądać. Oto mój Ananas Noire:
Jeden krzaczek w tunelu, kompletny niewypał, a drugi w gruncie dużo lepiej. W smaku bardzo dobry, lekko kwaskowaty, natomiast ten kolor w ogóle mie nie przekonywał. Wręcz zastanawiałam się, czy to nie jest jakaś choroba. Ani to czarny, ani zielony, wyglądem nie zachwyca. Może powtórzę go za rok, bo jednak bardzo mi smakował. Ale wiele innych pomidorów mi smakowało i chyba wszystkie pozostałe wyglądały o wiele lepiej. Tak więc zastanawiam się skąd tak wysoka pozycja w rankingu? Może wiele osób uprawia tę odmianę? Ale jednak czytając forum niezbyt często ta odmiana się przewija. Więc może problem w tym, jak ankieta jest skonstruowana? Chyba lepiej byłoby mieć taką ankietę co roku, bo może w kolejnym roku inne odmiany będą dominować? Ciekawe byłoby prześledzić jak to wszystko się zmienia, które odmiany przemijają, a które się utrzymują w top 10? Ja sama nie głosowałam, bo póki co miałam może 30 odmian pomidorów, więc niewiele jeszcze mogę powiedzieć, a podejrzewam, że jak już zagłosuję teraz to w przyszłym roku nie będę mogła tego zmienić. A chciałabym jeszcze wiele innych odmian przetestować. Więc pewnie za parę lat będę mogła się wypowiedzieć

edit: literówka