Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Różą malowany

Post »

Elwi, moja First Lady to dopiero dwuletnia młódka, ale już w tym sezonie zbudowała ładny krzaczek około 60 cm szerokości i wypuściła dwa pędy naokoło 1,4 -1,6 m. Kwitła też jak szalona do przymrozków. Muszę się jednak przyznać, że po pierwszym roku przycięłam ją naokoło 40 cm celem rozkrzewienia. Eksperyment można więc uznać za udany ;:108
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Elu, róże boskie. ;:433 Pokazywałam zdjęcia eM-owi :D O dziwo, kwiatów niby nie lubi, ale róże przy wejściu u innych mu się podobają ;:113 Zapytam nieśmiało, czy przycinając swoje różane okazy pozbywasz się patyczków? Niedawno czytałam na forum, ze próby ukorzenienia zakończyły się powodzeniem (oczywiście nie we wszystkich przypadkach) ;:31 Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Elwi, już nie mogę patrzeć na te wszystkie cudowności. I jak tu zamknąć listę?
Chyba wreszcie się wezmę żeby wyszukać szkółkę która skupi wszystkie moje panienki, zamówię, zapłacę i już. Inaczej ta lista nigdy się nie skończy...
Zdjęcia przepyszne ;:167 ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No niestety u mnie różyczki nie mają łatwo. Widocznie Lacre musi się najpierw porządnie ukorzenić, a potem pokaże kwiaty
Stwierdziłam, że jednak moje mają cięzki żywot ze mną, bo daję im zazwyczaj ekspansywne towarzystwo
Koniecznie muszę zainwestowac w separatory korzeni.
Te przy bukszpanie mają się bardzo źle.
Nie móiwę o tych przy tujach
Chciałam zapytać o Agnes Schillinger
Byla już w moim koszyczku, ale w ostatniej chwili zrezygnowałam. Co o niej powiesz?
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiecie, a ja przestałam się zamartwiać, że moje róże nie są tak genialne, jak te z tego wątku. Po prostu postanowiłam paśąć oczy gdzie się da, a w ogrodzie korzystam z tego, że stare krzaki damasceńskiej (chyba to ona, choć może nie, bo powtarza kwitnienie) pachną i kwitną upojnie i nalewka na niej wyszła przednia.

A teraz idę ogladać tu zaległe zdjęcia. Ci cieszyć się nimi.
helenask
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sty 2016, o 12:30

Post »

Z wielką uwagą przeczytałam Twoje opinie o różach
Będę dalej śledziła Twój wątek, bo są to dla mnie bardzo przydatne informacje
Helenka
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie ciepło w ten zimny wieczór!
Czas pędzi i wątek pędzi... Zorientowałam się, że pora już zamykać ;:oj Wydawało mi się, że jeszcze w tym wątku zakończę przedstawiać medalistki, ale raczej się to nie uda... Chyba, że przestaniecie mnie odwiedzać i do mnie pisać, a tego bym nie chciała ;:185
Dzisiaj odpowiedzi na Wasze posty i trochę słonecznych fotek. A na dalszą część podsumowań 2015 roku zapraszam do wątku "Ogród różą malowany-część II"... już wkrótce Obrazek

Dorotko - dorotka350 tak, myślałam o Harlow Carr, bo widziałam ją u Ani AnaAn i kwitła jej obłędnie.
Niestety, w tym roku nie ma jej w szkółkach... Obrazek
Moja rabata kremowo-purpurowa wyszła genialnie Obrazek. Dość powiedzieć, że nie przesadziłam ani jednej róży z tej rabaty. Zdjęć ogólnych robiłam mało, bo dużo jeszcze było pustych miejsc na rabacie - krzewy wciąż
bardzo młode. Skupiłam się na portretach poszczególnych odmian. Myślę, że w tym roku już będą tam istne fajerwerki kwitnienia, zarówno róż, jak i bylin towarzyszących: jeżówek i ostrogowca. Bardzo jestem zadowolona z obwódki rabaty z samych żurawek Purple Palace Obrazek. Wygląda świetnie przez cały rok, również w zimie. Polecam Obrazek.
Na tej rabacie rosną purpury: William Shakespeare2000, Falstaff, Munstead Wood (3 szt.), Astrid Graffin von Hardenberg, Graffin Diana. Kremowe i różowo-kremowe odmiany w składzie: Cream Abundance, Chandos Beauty, Honeymilk, Pashmina, Herzogin Christiana, Champagne Celebration, My girl, Kronprincesse Mary, Angie, Miss Fine, Lacre, Guernsey, Lady Romantica i Ambridge Rose.
Dla Ciebie Dorotko Jalitah:
Obrazek

Justynko - justi177 Harlow Carr nie ma w sprzedaży w tym roku... Obrazek
nie pojawię się z wątkiem.... zmiana opcji :wink: no chyba, że nastąpi kolejna zmiana opcji..
W takim razie będę zanosić modły o zmianę opcji Obrazek. Dla Ciebie Kosmos
Obrazek

Wandziu - wanda7 też myślałam kiedyś, że Sommersonne jest bardziej pomarańczowa Obrazek. Kolor trudno zdefiniować jednoznacznie - niby pomarańczowa, niby różowa... zobaczysz. Moim zdaniem to róża warta szerszego rozpropagowania, chociaż rozumiem, że nie w każdej kompozycji kolorystycznej się sprawdzi.
Novalisy mam dwie i oceniam je tak sobie. Prawdę mówiąc, to sama jestem winna, bo co sezon je przesadzam i pakuję w inne miejsce - teraz rosną na trzecim i mam nadzieję, że ostatnim. U mojej Teściowej rosną od początku na jednym stanowisku i w ubiegłym roku tak kwitły, że oczopląsu dostałam Obrazek. Warto poczekać. Dla Ciebie Wandziu Savoy Hotel
Obrazek

Martuś - koziorozec wiem o piwoniach, podglądam cały czas Obrazek. Wielkokwiatowe róże to wielkiej urody panny, moim zdaniem żadne inne nie są w stanie im sprostać, ale jak pisałam, wolę bujnie kwitnące kiście, girlany, klastry... jako podstawę, a tylko od czasu do czasu między nimi wielkokwiatowe (jak pisała kiedyś JagiS: "jak rodzynki w cieście"). Dla Ciebie jedna z wielkokwiatowych cudnie pachnących - Wedding Bells
Obrazek

Madziu - Pashmina2006
myślę, że dobrze pamiętasz - Pastella pod koniec sezonu ma intensywniejsze przebarwienia,
podobnie zresztą jak inne róże np. Bouquet Parfait. Avalon jest bardzo piękną różą, w stałej sprzedaży we Flori... :wink:
Heidi Klum w 2014 roku u mnie była zachwycająca, potem ją przesadziłam i niestety to odchorowała Obrazek. W efekcie w 2015 roku kwitła tak sobie, ale była zdrowa cały sezon. Natomiast mój Old Port stał łysy od lipca... Obrazek Tak to w różnych ogrodach te same odmiany inaczej się zachowują. Dla Ciebie Madziu Jasmina z powojnikiem :D
Obrazek

Rafale - rafik5678 Witaj w Ogrodziu Obrazek. Dziękuję za ciepłe słowa, muszę jednak sprostować: NIE korzystałam z usług projektanta! Nad czym ubolewam... Być może uchroniłabym się od części błędów... Obrazek Dla Ciebie Ascot
Obrazek

Majeczko - majka411 nie narzekam na Eden, w końcu ona dopiero ma 2 lata Obrazek. Stwierdzam tylko, że pokazuje pnącą naturę i nie chce u mnie robić za krzaczastą... Dla Ciebie Majeczko Andre la Notre
Obrazek

Joluś - Yollanda ja też lubię takie kolory jak ma Maria Antonina. Trudno ten kolor nazwać, to fakt ;:108 Na forum popularne jest "budyniowy", "waniliowy", "krem budyniowy" - te określenia mi się podobają, są takie "smakowite" Obrazek. Tymczasem z opisu w szkółce wynika, że Maria Antonina ma kolor ... kości słoniowej! ;:oj Albo ja mam inną różę, albo nie wiem jak wygląda kolor kości słoniowej Obrazek
Przyjemnie jest oglądać i podziwiać róże. Zawsze u kogoś wydaja się nam ładniejsze niż własne.
A wiesz, że coś w tym jest? Obrazek Nawet jest takie powiedzenie:
?Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu?. Spotkałam się z tym określeniem w zupełnie innej branży - w marketingu ;:oj
Dla Ciebie Joluś coś w tej ciepłej kolorystyce Chandos Beauty
Obrazek

Krysiu - Ignis05
PAoK ma rzeczywiście ogromne kwiaty, wyróżniające się. Jeżeli masz miejsce, to warto zaprosić do siebie tą różę. Nie spotkałam się jeszcze z żadną krytyczną opinią na jej temat ;:185
Rzeczywiście po zdjęciach nie widać, żeby sezon był kiepski. Inna sprawa, że w sierpniu przestałam robić zdjęcia. Tak więc nie mam dokumentacji fotograficznej suszu i pustek na rabacie Obrazek. Dla ciebie inna piękna księżniczka - Aleksandra Luksemburska
Obrazek

Sabinko - nifredil skoczyłam do Twojego wątku ( jestem niepocieszona, że zamknięty Obrazek) i obejrzałam sobie Twoją First Lady. Agitować nie musisz Obrazek. Jedyne co mnie powstrzymuje przed zakupem to to, że już jedną mam... jakoś bardziej mnie kręci coś nowego... Obrazek Dla Ciebie Borduree Nacre
Obrazek

Wolusiu witam u mnie :wit Z eMami tak bywa, że kwiaty jako takie aż tak ich nie rajcują, jak kobiety. Mój np. mówi:"lepiej byś coś do jedzenia posadziła, z tych kwiatków to nie ma żadnego pożytku". Obrazek
Patyczki różane wyrzucam, jeżeli jesteś zainteresowana, to mogę Ci sprezentować. Ja nie mam cierpliwości do własnej hodowli ;:185 Dla Ciebie Herzogin Christiana
Obrazek

Zuziu - sweetdaisy jak dotąd nie udało mi się ograniczyć do zakupów w jednej szkółce, ale Tobie życzę powodzenia w tym zakresie ;:215 Nawet w tym roku, chociaż kupuję tylko kilka róż, to i tak zamawiam w 2 szkółkach. Pech, bo
wolałabym w jednej - przynajmniej oszczędność na wysyłce.
A niezależnie od tego, czy zrobisz zamówienie czy nie, to ....lista chciejstw i tak się nie skończy Obrazek Obrazek
Dla Ciebie Heidetraume
Obrazek

Gosiu - Margo2 Tak, towarzystwo bukszpanów, chociaż ładne, jest bardzo uciążliwe. Jak wiesz, mam 4 kule bukszpanowe - już 15 letnie i widzę, że w ich otoczeniu nawet chwasty nie chcą rosnąć ;:oj Dlatego mam zamiar zrobić odnowę tego zakątka - posadzić żurawki i wysypać całość białym żwirkiem. Może to zda egzamin?
Agnes u mnie w pierwszym roku wcale nie kwitła, w kolejnym wydała kilka kwiatów, ale oczywiście złapała plamistość gdzieś koło sierpnia Obrazek. Prawie nie powtarzała, może to wina suszy? Kwiat jest pięknie zbudowany i liczę, że jak Agnes się wzmocni, to jeszcze zachwyci. Dla Ciebie piękna, ale u mnie kapryśna Agnes:
Obrazek

akl62 nie mów? Zamartwiałaś się? Wierz mi, że u mnie też się trafiają "pasztety", co to albo kwitnąć nie chcą, albo stoją łyse od sierpnia... Obrazek. Gdzieś tak w połowie wątku jest nawet fotka z takim "łysolem". Nie pokazuję ich często, bo i podziwiać ich nikt nie chce. Na ogół daję im szansę na poprawę, a jak nie... to "adios" albo "hasta la vista baby" Obrazek
Dla Ciebie bezproblemowa i piękna Aphrodite
Obrazek

Helenko - helenask [/b] witaj ;:196 Gdybym ja kiedyś uważniej czytała różane opinie, to może bym się uchroniła od pomyłek... a może nie? Obrazek Człowiek jest taką bestyjką, co to lubi się na własnej skórze przekonać... Obrazek Zapraszam do II części wątku już za parę dni. Dla Ciebie w prezencie Heidi Klum
Obrazek

Dziękuję wszystkim, którzy raczyli zawitać do Ogrodzia. Do rychłego Obrazek
Obrazek

-- 18 sty 2016, o 00:45 --

Bardzo proszę Moderatora o zamknięcie wątku.
Dziękuję.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jeszcze zdążyłam ,uwielbiam Twój wątek Elwi :D
Do zobaczenia w nowym :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Elwi w takim razie czekamy na nowy wątek. Tylko proszę, nie każ nam zbyt długo czekać na siebie.
Już się nie mogę doczekać, bo jak nowy wątek, to i może nowa balladka..? ;:65
;:168
Ciekawa jestem co u mnie pokaże Wedding Bells. ;:215
;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Czekam i ja z niecierpliwością ;:65 A o Harlow Carr zapytaj telefonicznie w F. Może Pan Tomek coś zaradzi?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Póki wrota jeszcze otwarte, to odpowiem na Twoją odpowiedź :). Avalon zamówiłam jak tylko to zdjęcie u Ciebie zobaczyłam. A gdybym tego nie zrobiła to i tak pewnie po Twoim poście bym tam pobiegła :lol: .Na Jalitah mam ochotę od roku. Ciągle zmieniam o niej zdanie. Raz mi się strasznie podoba, innym razem nie na tyle by ją kupić. Z żadną różą aż takich emocji nie miałam. Póki co, jeszcze nie zamówiłam jej.

Czekam niecierpliwie na nową odsłonę różanego raju :).
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Dodam na biegu, że to ostatnie zdjęcie jest jak z najfajniejszego katalogu różanego.
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

Jak fajnie, że bedzie kontynuacja. :tan Do zobaczenia w Nowym zatem!!!!
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Elwi napatrzyłam się na twoje różane panny aż mi w oczy poszło.
Nabrałam ochoty na już na wiosenne cięcie, ale jeszcze trochę muszę poczekać. :uszy
Nowy wątek.....obym tylko nie przegapiła. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dziękuję Dziewczyny ;:196

Ponownie zwracam się do Moderatorów z prośbą o zamknięcie wątku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”