Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 8

Post »

A ja uwielbiam żółte kwiaty. Świetnie wyglądają zestawione z białymi, niebieskimi i fioletowymi. Nie mam żółtych liliowców, ale chętnie widziałabym je w swoim ogrodzie :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zrobiła na mnie wrażenie ta pomarańczowa żurawka z krwawnikiem(?).
Widzisz! Wszystko mam, ale tak jak Ty skomponować nie potrafię. Oj, bedzie przesadzanie wiosną!!! :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sweety,na pewno żuraweczki będą u ciebie kwitły na wyścigi. One jak już zaczną, to do jesieni mają te swoje małe kwiatuszki. CZasem je ścinam, bo jest ich tak dużo, że zasłaniają rozetki żurawek. Zresztą w niektórych odmianach są nieładne te kwiatki i czasem się też brzydko wykładają.

Lulka, starsznie się zdziwiłam tym, co piszesz o ślimakach. Ja miałam baaardzo dużo ślimaków, ale liliowców mi nie tykały, chociaż hosty bywały wstrętnie obgryzione. Między innymi dlatego posadziłam tyle liliowców. A może ty masz mało host i te paskudztwa z głodu poszły właśnie liliowce?

Beata68, jak to dobrze Beatko, że mnie odwiedziłaś. Piszesz, że już także rozpoczęłaś zakupy. No niestety, jakoś nie możemy się przed tym powstrzymać. Nęcą nas zdjęcia, katalogi, a handlowcy tylko czekają, aż złamią naszą wolę. Ja jeszcze róż nie zamawiałam, bo stale zmieniam koncepcję. Na przykład chciałam kupić Giardinę, ale właśnie przeczytałam, że lubi wymarzać, a więc na jej miejsce sprawię sobie jednak terminatorkę Louis Odier. Dobrze, że człowiek ma czas do namysłu.

Magenta, chaberka dostałam wiosną od Agness i baaardzo się rozrósł. Zastanawiam się, czy nie za bardzo. Nie chciałabym, aby wrósł w inne rośliny. U ciebie Kasiu w wątku widziałam dzisiaj gdzieś kępę chabrów, bardzo ładnie wygląda. Ja bym na razie nie dzieliła na twoim miejscu. Biały wielosił jest rzeczywiście ładny i jakby obficiej kwitnie. Ciekawostka: zmutował się u mnie z niebieskiego ;:108

Ewamaj, istnieją faktycznie różowe liliowce i one mi się podobają najbardziej, ale jakoś zawsze znajdują się u mnie różne żółte, nie wiadomo skąd. NIe bardzo za nimi przepadam. Ale niech sobie będą.

Stasiu, te koty z sąsiedztwa już się u mnie tak zadomowiły, że bez problemu mogę m robić z bliska zdjęcia. Na szczęście zawsze kładą się tam, gdzie nic nie rośnie (z wyjątkiem kocimiętki ;:oj). Nie zdarzyło się, żeby kładły się na żurawkach czy
liliowcach. Czasem tylko, jak zaczną między sobą bójkę, to narobią szkód. Wtedy się wściekam. ;:223

Justi, właściwie tak naprawdę żółta róża to u mnie chyba tylko Freesia i Smooth Cup. Inne są bursztynowe, a to już zupełnie inna bajka :D . Gdy się je posadzi z białymi, jest ładnie.
Żółte liliowce lubię najmniej :wink: Ale mam... Na razie...

[Iza], otóż to, żółte trzeba sadzić z białym i niebieskim. Wtedy jest okej. Szczególnie jesienią, gdy reszta roślin smutnieje.

takasobie, faktycznie to sąsiedztwo jest udane. Żurawka to Cherry Cola, a krwawnik - wachlarzowaty. Czasem rośliny pięknie potrafią ze sobą współbrzmieć i dlatego Miłko ja także będę z wiosną co nieco przesadzać. :) Ale to lubię. :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jesienią zainwestowałam w żurawki i nawet teraz z wielką przyjemnością patrzę na ich kolorowe liście. A jak jeszcze zaczną kwitnąć ;:173 Tylko jedną żurawkę będę miałą już 3ci sezon i faktycznie cały czas kwitła - przeuroczymi czerwonymi kwiatuszkami. Nie mogę się już doczekać, by mieć tak pięknie jak Ty ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aniu, to była naprawdę świetna inwestycja. Co jak co, ale żurawki należą do najmniej kapryśnych roślin i o każdej porze roku można na nich zawiesić oko. Mam tylko nadzieję, Aneczko, że nie posadziłaś ich za gęsto. Ja niesty zrobiłam ten błąd. Posadziłam sobie dlugi szpalerek żurawek i wydawało mi się, że odległości zostawiam spore. Po dwóch latach rozrosły się w wielkie kępy i zaczęły mi nachodzić jedna na drugą. I właściwie te ciemne są jakby silniejsze i pozasłaniały mi jasne odmiany. Wiosną czeka mnie rozsadzanie.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandeczko z noworocznymi zyczeniami przychodzę i podziwiam Twoje udane kompozycje. U mnie zurawki jakieś już są, a posadzę je docelowo na płn stronie skalniaka, która jest przodem do tarasu. Skoro żurawki to takie skromne i dekoracyjne roślinki, to będę miała z ich widoku pociechę przez cały rok.
U mnie po wietrznej nocy spokojny dzień, ale tym mrozem -16 to mnie przeraziłaś
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żurawki są od Igi i jej pokazałam (oczywiście na zdjęciach) jak je posadziłam. Dostałam pochwałę, że dobrze to zrobiłam, więc chyba nie za gęsto... Kto, jak kto ale Iga się na tym świetnie zna :D Dopiero na forum doceniłam żurawki, bo w okolicznych ogrodniczych nie ma ich za wiele, choć przyznam, że oststno coś drgnęło w moim ulubionym. Kupiłam tam piękną limonkową, ale niestety bez nazwy odmiany. To jednak jest kwestia wtórna.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

W takim razie życzę wam powodzenia w uprawie. Będzie pani zadowolona. :D I nie za gęsto, nie za gęsto...

O, tutaj na przykład, bordowa Blackberry Jam zagłuszyła swoje limonkowe sąsiadki, które z natury są słabsze. (zdjęcie z sierpnia 2012).
Obrazek

A to jest zdjęcie z lutego 2011. Po roku pobytu u mnie jeszcze każda z nich miała swoje miejsce, nawet nie stykały się liśćmi. Ta obłożona białymi kamykami to właśnie Blackberry Jam z pierwszej fotki.
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj to ja mam rzadziej posadzone :wit Ale taki busz także mi się podoba :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aniu, dziękuję ;:196 Busz mam faktycznie u siebie, bo już mało miejsca się robi. A tak mi się czasem podobają większe i luźniejsze przestrzenie. Ale cóż, mam tyle ogródka, ile mam, i na więcej się niestety nie zanosi. Zresztą, bo ja wiem? Czy dałabym radę to obrobić? Chyba jednak nie. Dlatego dobrze jest tak, jak jest.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja również jestem posiadaczką żurawki Blackberry Jam. Nawet nie przypuszczałam, że ona może osiągnąć takie rozmiary. Moja, w porównaniu do Twojej, to jeszcze maluszek.

Wandziu bardzo mi się podobają szklane osłonki dla fiołeczków. Jestem ciekawa, gdzie można takie nabyć?
wanda7 pisze: Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie wypisz wymaluj takie sadzenie, jak u Ciebie :;230 Na razie jeszcze wszystko siedzi na miejscu, ale ładnie przyrasta. Na szczęście mam jeszcze miejsce na żurawkowe rabatki :wink:
Żółte liliowce wyrzuć do mnie :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Wtaj Wandeczko :)
Serdeczności w Nowym Roku !

Pieknie się porozrastały żurawki u Ciebie ! Moje teraz niestety walczą w deszczu o przetrwanie :? nie wiem co mi z nich zostanie do wiosny ;:131
Awatar użytkownika
olimpia331
50p
50p
Od: 4 sty 2013, o 21:24

Post »

Witam Wando, masz przepiękne rośliny, róże są cudowne, ja dopiero zaczynam nieśmiało przygodę z nimi

za to liliowców też miałam sporo w tym roku, ich piękno jest nie do pobicia :D
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Wróciłam kilka stron wstecz do Twoich liliowców, faktycznie dorodne i piękne...wyobraź sobie, ze ja swoje pierwsze posadziłam dopiero jesienią, jestem bardzo ciekawa, jak się będą sprawować.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”