Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
-
bebos
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
Twoje H. venosa ssp. tesselata ładnie wybarwione! Moje latem na balkonie mocno brązowieją, krateczka staje się słabo widoczna, za to jesienią i przez część zimy są najpiękniejsze. Jedną postanowiłam poprowadzić bez odrostów - ciekawa jestem czy bardzo się taka pojedyncza rozetka rozrośnie...
Podobnie postąpiłam z jedną z H. limifolia giant form - początkowo efekt był zgodny z oczekiwaniami, ale po roku takiego wielokrotnego usuwania odrostów zaczęła marnieć - może przyczyna była inna, albo gorzej takie odrywanie odrostów znosiła, bo większośc wyrasta u niej nie z rozłogów, ale spomiędzy liści.
Podobnie postąpiłam z jedną z H. limifolia giant form - początkowo efekt był zgodny z oczekiwaniami, ale po roku takiego wielokrotnego usuwania odrostów zaczęła marnieć - może przyczyna była inna, albo gorzej takie odrywanie odrostów znosiła, bo większośc wyrasta u niej nie z rozłogów, ale spomiędzy liści.
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje czteromiesięczne sadzonki Adenium obesum, które wysiewałem 24 lutego 2012 r i poprzycinałem stożki wzrostu 1. 04. 2012 r. nie rozkrzewiają się tak "książkowo" jakbym sobie tego życzył, pod tym względem mają inne "spojrzenie" na rozkrzewianie się. Fotki są robione dzisiaj, nie przestawiłem tylko daty przy opisywaniu poszczególnych fotek roślin:

Jest kilka sadzonek, które "dały" po trzy gałązki, ale większość tylko po dwie.
Sadzonki rosną w doniczkach o średnicy 5 cm. W tym tygodniu mam zamiar jeszcze raz pozbawić je stożków wzrostu, tylko zastanawiam się jak to wykonać, tz. na jakiej wysokości, tak żeby pobudzić rośliny do tworzenia z "uśpionych pączków" kilku bocznych gałązek, a nie pojedynczych.

Jest kilka sadzonek, które "dały" po trzy gałązki, ale większość tylko po dwie.
Sadzonki rosną w doniczkach o średnicy 5 cm. W tym tygodniu mam zamiar jeszcze raz pozbawić je stożków wzrostu, tylko zastanawiam się jak to wykonać, tz. na jakiej wysokości, tak żeby pobudzić rośliny do tworzenia z "uśpionych pączków" kilku bocznych gałązek, a nie pojedynczych.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Niezłą kronikę robisz, fajnie śledzić jak się rozwijają 
Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009

Za kilka dni będzie i wśród moich roślin kolorowy "bukiecik", ma zamiar pokazać swoje kwiaty - Gasteria bicolor v. liliputana:

Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009

Wczoraj zrobiłem cięcie "sanitarne i odmładzające" sadzonek Adenium otrzymanych z nasion wysianych w tym roku (tym na fotkach z 24 czerwca również), oraz dwuletnim sadzonkom Adenium obesum, które pozostawiłem dla siebie. Przycięte sadzonki nie wyglądają zbyt efektownie po przycięciu, dodatkowo rany "zasypane" są środkiem grzybobójczym, dlatego nie pokazuję ich fotek, pokażę natomiast "odpad" po przycięciu - trochę tego uzbierało się:

Będą i wśród moich roślinek kolorowe kwiaty, znacznie różniące się kolorem, wielkością i kształtem od kwiatów haworsji, które obecnie bardzo obficie kwitną, ale kwiaty nie są ozdobą haworsji, chociaż nie są brzydkie, jedynie "niepozorne", niezbyt barwne. Do kwitnienia szykują się trzy z czterech moich ulubionych roślinek z kaudexem. Czwarta najstarsza i największa w ubiegłym roku ładnie kwitł, a w tym jak do tej pory nie widzę żeby tworzyła pąki kwiatowe, ale to dopiero początek lata, może jeszcze zadecyduje o kwitnieniu:

Będą i wśród moich roślinek kolorowe kwiaty, znacznie różniące się kolorem, wielkością i kształtem od kwiatów haworsji, które obecnie bardzo obficie kwitną, ale kwiaty nie są ozdobą haworsji, chociaż nie są brzydkie, jedynie "niepozorne", niezbyt barwne. Do kwitnienia szykują się trzy z czterech moich ulubionych roślinek z kaudexem. Czwarta najstarsza i największa w ubiegłym roku ładnie kwitł, a w tym jak do tej pory nie widzę żeby tworzyła pąki kwiatowe, ale to dopiero początek lata, może jeszcze zadecyduje o kwitnieniu:

Mieczysław
Mieczysław
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne nawet bez kwiatów. To bardzo "szlachetne" w wyglądzie rośliny. A Twoje zadbane i po prostu piękne. 
- Akwelan_2009

Henryku - dziękuję za odwiedziny i wpis (odpisałem na pw).
Wklejam fotki haworsji zakupionej w "zbiorówce" w ubiegłym roku, której warunki klimatyczne w Radomiu bardzo odpowiadają. Bez żadnego problemu przezimowała, teraz rośnie i "daje potomstwo":

- Jest to bardzo "masywna" roślina. Liście ma bardzo szorstkie - stąd chyba jej nazwa, grube, mięsiste, bardzo ściśle przylegające do siebie.
Wklejam fotki haworsji zakupionej w "zbiorówce" w ubiegłym roku, której warunki klimatyczne w Radomiu bardzo odpowiadają. Bez żadnego problemu przezimowała, teraz rośnie i "daje potomstwo":

- Jest to bardzo "masywna" roślina. Liście ma bardzo szorstkie - stąd chyba jej nazwa, grube, mięsiste, bardzo ściśle przylegające do siebie.
Mieczysław
Mieczysław
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Bardzo ładna i ciekawa, taka "wypasiona" pod każdym względem 
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Ładnie rosną Ci te Twoje sukulenty Mieczysławie,
a Adenium coraz bardziej " wypasione ".Widać,że dobrze im u Ciebie.
a Adenium coraz bardziej " wypasione ".Widać,że dobrze im u Ciebie.
Fajne rośliny, ciekawy wątek. Bardzo często zaglądam do Ciebie i podziwiam Twoje piekne adenia i hawortie.
Interesujące (dla mnie) byłoby wklejenie w jednym poście kilku chronologicznie ułożonych zdjęć jednej z sadzonek, tak aby był widoczny proces wzrostu.
pozdrawiam
tomek
Interesujące (dla mnie) byłoby wklejenie w jednym poście kilku chronologicznie ułożonych zdjęć jednej z sadzonek, tak aby był widoczny proces wzrostu.
pozdrawiam
tomek
- Akwelan_2009

Dziękuję za podpowiedź, może uda mi się ułożyć takie "zestawienie", muszę przeszukać kilka - 100 fotek, ale spróbuję wstawić chociaż kilka fotek charakterystycznych do rozpoznania sadzonek, jak się uda wkleję, a jak nie to dobra lekcja systematyczności na przyszłość, przy tych sadzonkach, które zostają u mnie "na stałe".Interesujące (dla mnie) byłoby wklejenie w jednym poście kilku chronologicznie ułożonych zdjęć jednej z sadzonek, tak aby był widoczny proces wzrostu.
Bardzo dobry pomysł. Wykorzystam go teraz, bo 90 % sadzonek Adenium, które mam poprzycinałem żeby "budowały" korony. Zależy mi na ładnym wyglądzie rośliny, a dopiero w późniejszym terminie na kwiatach.
Mieczysław
Mieczysław
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Hawortia ...piękna 
- Akwelan_2009

Tomek (tomboj0) - udało mi się skompletować fotki jednej sadzonki Adenium obesum SUKUOM - pokazujące jak wzrasta od wschodu z nasiona, wysianego 24. 02. 2012 r do dnia dzisiejszego:Interesujące (dla mnie) byłoby wklejenie w jednym poście kilku chronologicznie ułożonych zdjęć jednej z sadzonek, tak aby był widoczny proces wzrostu.

- większość sadzonek została przycięta w celu rozkrzewienia się, rany po cięciu maja posypane środkiem dezynfekującym. Sadzonka w doniczce nr. 13 - samoczynnie rozkrzewiła się początkowo na dwa pędy, później wyrosła jeszcze jedna gałązka, dlatego nie była przycięta.

- sadzonka na ostatniej fotce samoczynnie się rozkrzewiła na dwa pędy. 28. 06. 2012 r została po raz pierwszy przycięta w celu lepszego rozkrzewienia.
Mieczysław
Mieczysław
- Nadzieja

- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Twoje Adenium piękne. Śledze i podpatruje Twój wątek regularnie, zwłaszcza wzmianki o Adenium.
Moje jeszcze nie zostały przycięte. Ciągle mam wrażenie, że są za małe na taką "operacje"
Moje jeszcze nie zostały przycięte. Ciągle mam wrażenie, że są za małe na taką "operacje"
Ładnie widać szybkie tempo wzrostu, niewątpliwa zasługa Opiekuna.
Kto by pomyślał, że z takiego krzywolka na pierwszym zdjęciu wyrośnie porządne drzewo.
pozdrawiam
tomek
Kto by pomyślał, że z takiego krzywolka na pierwszym zdjęciu wyrośnie porządne drzewo.
pozdrawiam
tomek