Ogród pod wierzbą 2
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród pod wierzbą 2
Cudne martagonki takich nie mam wcale i dobrze, bo co bym u Ciebie Martusiu podziwiała
Moje róże nie ucierpiały po deszczu no może minimalnie .Najgorzej wygląda Doktorek nadaje sie do cięcia bo najpierw słońce go podpaliło a deszcz wykończył. Moje floksy też powoli się budzą ciekawe czy Fruczak się pokaże, bo na razie go nie widziałam to samo skąpo w tym roku z motylami
Zawsze przylatywał Fruczak do Ostrogowca a tu nic 
- lojka 63

- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Cześć Martuś jak zwykle kwiaty zachwycające u mnie po deszczach wszystkie delikatne róże zepsuło i od razu łapie taka pleśń jak obrywałam to aż kurz idzie tak szybko się nasiada grzyb.Teraz koniecznie jakieś pogodne normalne temperatury by się przydały bo z jednej strony rośliny aż kipią do kwitnienia a z drugiej aura niszczy.tak że udanej pogody.

- marta64

- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Maryniu, u mnie martagony pierwsze pchają się na świat i to nic dobrego, bo niby przymrozki liściom nie szkodzą, ale chyba mają wpływ na kwitnienie, albo one nie zechcą u mnie być. Zamiast być coraz większe, maleją i mają coraz mniej kwiatków
.
Chyba im zmienię miejsce, bo nie chciałabym ich stracić
.
W powojnikach jeszcze nie zauważyłam żadnych stworków, ale za to z liliowców zrywam nadęte pąki, a miałam je opryskać wiosną na tę paciornicę
Po jednym pogodnym dniu, dzisiaj znowu deszcz! To lato, ogrodowo zaczyna się zdecydowanie pod wozem
, ale obiecują piękną jesień
Jadziu,
. Martagony mają urocze kwiatuszki
.
U Ciebie susza i słońce pali kwiatki, a u mnie deszcz się zadomowił i co rozkwitnie, dostaje wodą po głowie
i tylko ślimakom raj
.
Floksy rozkwitają, ale fruczaków ani śladu
, one lubią ciepłe, słoneczne dni, a tu wczoraj 30, a dzisiaj 16 stopni
.
Już myślałam, że robaczków świętojańskich nie zobaczę w tym roku, a jednak wczorajszy ciepły wieczór, namówił je do zapalania latarenek
.
Jolu, coś ta pogoda nie chce być piękna dla naszych kwiatuszków
. W tym roku wysyp szkodników i częste deszcze nie pozwalają w pełni cieszyć się ogrodem, ale lato dopiero się zaczęło, to może jeszcze będzie przepięknie

Kielichowiec chiński

Lilie zmasakrowane przymrozkami i pogryzione przez ślimaki
jednak zaczynają rozkwitać.

Jeszcze dokwitają czosnki

Iryski

Floksy

Od wielu lat, jedyna ostróżka.

Chyba im zmienię miejsce, bo nie chciałabym ich stracić
W powojnikach jeszcze nie zauważyłam żadnych stworków, ale za to z liliowców zrywam nadęte pąki, a miałam je opryskać wiosną na tę paciornicę
Po jednym pogodnym dniu, dzisiaj znowu deszcz! To lato, ogrodowo zaczyna się zdecydowanie pod wozem
Jadziu,
U Ciebie susza i słońce pali kwiatki, a u mnie deszcz się zadomowił i co rozkwitnie, dostaje wodą po głowie
Floksy rozkwitają, ale fruczaków ani śladu
Już myślałam, że robaczków świętojańskich nie zobaczę w tym roku, a jednak wczorajszy ciepły wieczór, namówił je do zapalania latarenek
Jolu, coś ta pogoda nie chce być piękna dla naszych kwiatuszków

Kielichowiec chiński

Lilie zmasakrowane przymrozkami i pogryzione przez ślimaki

Jeszcze dokwitają czosnki

Iryski

Floksy

Od wielu lat, jedyna ostróżka.

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- jarha

- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Witaj Marciu,
Czy martagony mają jakieś specjalne wymagania? Wiosną kupiłam na próbę pierwszy raz cebulkę martagona. Była duża i zdrowo wyglądała jednak nie wyszła z ziemi do tej pory. Zaglądałam do niej i siedzi tak jak ja wsadziłam, może powinno się je sadzić jesienią
Na jednym liliowcu też mam takie napuchnięte pąki, zresztą nie pierwszy raz (tylko na tym jednym). Kiedy trzeba zrobić oprysk? Można mospilanem?
Cudne kwitnienia
ostróżka ma przedziwny kolor
a na ostatniej fotce to hortensja?
Fajny miałaś pomysł z kolażami zdjęć
Milego dnia i dużo słoneczka
Czy martagony mają jakieś specjalne wymagania? Wiosną kupiłam na próbę pierwszy raz cebulkę martagona. Była duża i zdrowo wyglądała jednak nie wyszła z ziemi do tej pory. Zaglądałam do niej i siedzi tak jak ja wsadziłam, może powinno się je sadzić jesienią
Na jednym liliowcu też mam takie napuchnięte pąki, zresztą nie pierwszy raz (tylko na tym jednym). Kiedy trzeba zrobić oprysk? Można mospilanem?
Cudne kwitnienia
Fajny miałaś pomysł z kolażami zdjęć
Milego dnia i dużo słoneczka
- marta64

Halszko, martagony potrzebują żyznej ziemi zasadowej w przeciwieństwie do lilii drzewiastych, a i przepuszczalnej, jak wszystkie cebule.
Osobiście wolę sadzić lilie jesienią, bo wiosną różnie bywa z pogodą, a pędy wyrastają i potem muszą trochę odchorować, ale sadziłam i wiosną, a nawet końcem lipca i jeszcze zdążyły zakwitnąć. Martagony też wsadzałam na wiosnę, kiedy mąż mi je przywiózł w grudniu, ale czekały do wiosny w piwnicy. Twoja cebula może zbytnio schłodzona, dlatego nie wyrosła? Nie martw się, jak jest, to myślę, że kiedyś wyrośnie
. Czasem liliom zdarza się przelegiwać rok bez wypuszczania.
Liliowce teraz już za późno opryskiwać, trzeba by użyć czegoś systemicznego, żeby ubić larwy w tych pąkach, najlepiej oberwać wszystkie nieforemne i dokładnie zutylizować, a najlepiej spalić. Opryskiwać wczesną wiosną wyrastające pędy, żeby ta muchówka nie złożyła jaj w pąkach i to może być Mospilan czy Decis, albo Biochicol, bardziej eco.
Tyle dowiedziałam się z internetu, kiedy na moich liliowcach pojawiły się takie dziwne pąki, ale oczywiście, zachwycona kwiatuszkami wiosennymi, nie myślałam o liliowcach
, to teraz obrywam pąki
.
Z mnóstwa ostróżek, jakie kiedyś miałam, uchowała się ta jedna, jakaś zbędna sadzonka, posadzona w byle jakim miejscu pod jabłonką
.
Na ostatnim zdjęciu jest moja Anabelle
, a przynajmniej tak o niej myślałam
, ale to jakaś dzikuska. Mocno przycięta, nie kwitnie wcale, a jak zostawię jej dłuższe pędy, kwitnie mnóstwem baldaszków, ale wtedy nie trzyma pionu
. Nie radzę sobie z nią i pójdzie do kąta
Kolaże wstawiam z czystego lenistwa
, bo nadal nie dogaduję się z fotosikiemi, a ciągle nie kupiłam sobie komputera, żeby zmienić hosting.
Trudno będzie dzisiaj u mnie o słoneczko
, bo od rana pada, nawet chwilami rzęsiście, ale bardzo liczę na spełnienie Twoich życzeń 
Osobiście wolę sadzić lilie jesienią, bo wiosną różnie bywa z pogodą, a pędy wyrastają i potem muszą trochę odchorować, ale sadziłam i wiosną, a nawet końcem lipca i jeszcze zdążyły zakwitnąć. Martagony też wsadzałam na wiosnę, kiedy mąż mi je przywiózł w grudniu, ale czekały do wiosny w piwnicy. Twoja cebula może zbytnio schłodzona, dlatego nie wyrosła? Nie martw się, jak jest, to myślę, że kiedyś wyrośnie
Liliowce teraz już za późno opryskiwać, trzeba by użyć czegoś systemicznego, żeby ubić larwy w tych pąkach, najlepiej oberwać wszystkie nieforemne i dokładnie zutylizować, a najlepiej spalić. Opryskiwać wczesną wiosną wyrastające pędy, żeby ta muchówka nie złożyła jaj w pąkach i to może być Mospilan czy Decis, albo Biochicol, bardziej eco.
Tyle dowiedziałam się z internetu, kiedy na moich liliowcach pojawiły się takie dziwne pąki, ale oczywiście, zachwycona kwiatuszkami wiosennymi, nie myślałam o liliowcach
Z mnóstwa ostróżek, jakie kiedyś miałam, uchowała się ta jedna, jakaś zbędna sadzonka, posadzona w byle jakim miejscu pod jabłonką
Na ostatnim zdjęciu jest moja Anabelle
Kolaże wstawiam z czystego lenistwa
Trudno będzie dzisiaj u mnie o słoneczko
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
Witaj Marta.U Ciebie jak w ogrodzie botanicznym.Dzwonki i dzwoneczki .Pięknie.
Lilie już kwitną,u mnie jeszcze nie.
Pozdrawiam.
Lilie już kwitną,u mnie jeszcze nie.
Pozdrawiam.
- JAKUCH

Witaj Martusiu u mnie nocą podlewało no i po co wczoraj biegałam z wężem i to tak dosyć spadło tego deszczu .Bardzo sie z tego cieszę .Teraz świeci słonko i jest ciepełko.Poczytałam wykład a propos Martagonów może kiedyś się skuszę na parę sztuk. Oooo nawet hosty zaczęły już kwitnąć wszystko idzie u Ciebie szybciej .Nic to u mnie też zakwitną jestem dobrej myśli
wysyłam
- lojka 63

- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Dziewczyny kolarze to nazywacie to skupienie kilku zdjęć jak to się robi fajnie wygląda i oszczędza miejsce na stronie,a czasem lepiej oglądać jak to jeden rodzaj dla porównań,o matko jaka ja zielona jestem ani wiosenna zieleń mi nie dorówna.
pogodnych nie zbyt gorących dni. 
- JAKUCH

Joluś super określenie tej zieloności
Nie każdy wszystko musi wiedzieć także sie nie przejmuj
.Dobrze myślisz ,więc spoko .Kiedyś też robiłam kolaże teraz zrezygnowałam z nich
- marta64

Miło Cię znowu widzieć
Dzięki za nazwanie mojego buszu ogrodem botanicznym
Lilie zaczynają kwitnąć, żeby tylko pogodnie było
Jadziu martagony, poza ceną cebul, niczym się nie różnią od innych lilii
Jolu, ja mam funkcję tworzenia kolażu maksymalnie z sześciu zdjęć, w narzędziach zdjęć w telefonie, a że mogę wstawiać tylko po jednym zdjęciu, to sobie tak ułatwiam sprawę
Jak taki kolaż zrobić w komputerze, ze zdjęć zrzucanych z aparatu, to nie wiem. Musisz poprosić o lekcje Jadzię
Właśnie przyszło mi na myśl, że mogę zrobić kolaż kolaży

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- JAKUCH

Ja takie kolaże Martusiu robiłam na Photo Scape, ale denerwowało mnie to że potem musiałam każde zdjęcie osobno zapisywać ,więc zaprzestałam ich robić .Fajny ten kolaż kolaży
Wiesz może kiedyś skuszę sie na Martagony ale najpierw trzeba mieć miejsce
Spokojnej nocki Martusiu 
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Martuś a ja poproszę o kilka słów odnośnie tych oprysków wiosennych lilii. Żyłam w nieświadomości, że liliom zagraża tylko poskrzypka.
Kolaż z kolaży
Kolaż z kolaży
- marta64

Jadziu, na cebulę lilii nie trzeba dużo miejsca, wystarczy tyle, żeby dało się wykopać dołek jej szerokości
.
Spało mi się doskonale
, a o poranku przywitało mnie piękne słońce
, jakiego i Tobie życzę na cały dzień
.
Beatko, rozmawiamy o liliowcach i wiosennym pryskaniu ich przeciwko paciornicy liliowcowej, której larwy żerują w pąkach liliowców, a poczwarki zimują w ich korzeniach
.
Nie obiło mi się o oczy, czy ta muchówka może żerować też na liliach? Wprawdzie na nich mam też sporo zdeformowanych pąków, ale to chyba sprawka przymrozków.
Miłego dnia, Beatko
Spało mi się doskonale
Beatko, rozmawiamy o liliowcach i wiosennym pryskaniu ich przeciwko paciornicy liliowcowej, której larwy żerują w pąkach liliowców, a poczwarki zimują w ich korzeniach
Nie obiło mi się o oczy, czy ta muchówka może żerować też na liliach? Wprawdzie na nich mam też sporo zdeformowanych pąków, ale to chyba sprawka przymrozków.
Miłego dnia, Beatko
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Kolażowy przegląd Twoich ogrodowych śliczności Martusiu
Ja jednak preferuję zdjęcia i wklejam je zawsze pojedynczo
choć kiedyś także bawiły mnie kolaże
...
Wczoraj jednak nie udało mi się wybyć z domu na dłużej.
Może dzisiaj 
Dobrej pogody!

Ja jednak preferuję zdjęcia i wklejam je zawsze pojedynczo
Wczoraj jednak nie udało mi się wybyć z domu na dłużej.
Dobrej pogody!
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Martuś i ja przywędrowała do Twojego bajecznego ogrodu. Też nigdy nie słyszałam o tej muchówce w liliowcach i też myślałam że tylko poskrzypka jej zagraża. Póki co chyba nie miałam tego robala u siebie.
U mnie dziś chłodno ale przyda się odpocząć po tych męczących upałach, od jutra znów w pogodzie ciepło się zapowiada.
A ja z utęsknieniem czekam na te łany floksów u Ciebie.
U mnie dziś chłodno ale przyda się odpocząć po tych męczących upałach, od jutra znów w pogodzie ciepło się zapowiada.
A ja z utęsknieniem czekam na te łany floksów u Ciebie.