Dostałam sadzonkę z opisem 537. Wstępnie zidentyfikowaliśmy jako Hapet Jevel, ale to nie ona:

Proszę o identyfikację! Dopiero rozkwita...

I ja mam taką dalie z podpisem Praha 2karolamba pisze:Moje dwa krzaczki odmiany Praha
1)odmiana którą dostałam od LadyK przepiękny duży krzak,zdrowy o kwiatach wielkości ok 14 cm i sztywnych łodygach
2)odmiana którą otrzymałam od Floriana krzak dość duży,zdrowy o bardzo sztywnych łodygach i kwiatach wielkości ok 20 cm
Odmiany zapewne pośrednio pochodzą z kolekcji Pana Stanisława może to coś pomoże w ustaleniu odmiany.Ja zbytniej różnicy nie widzę po za wielkością kwiatów
Karolamba Te dwa złączone pąki to raczej wina genetyki. Miałam w tym roku takiego "syjamskiego bliźniaka"karolamba pisze:Na jednej dali też miałam takie dziwactwo (na odmianie Arabia-Praha), ale to było ze dwa tygodnie temu gdy były upały więc pomyślałam, że pąki dlatego nie rozwijają się do końcaDziś obrywając dalie zauważyłam,że na tej samej odmianie były pąki podzielone tak jakby na dwa osobne złączone ze sobą. Oberwałam je, następnym razem zrobię zdjęcie, Szkoda, że wcześniej nie przeczytałam postu Basi o szkodniku
![]()
Czekam na zdjęcia z wystawy z Pragi
Co za cudoNarine pisze:
Karolamba Te dwa złączone pąki to raczej wina genetyki. Miałam w tym roku takiego "syjamskiego bliźniaka"![]()
Tak 23 cm i kwiat ma tendencję do obwisania.BarbaraR pisze:Może być AC Dark Horse ... albo jeszcze coś innego - jakiej średnicy jest kwiat?
Podobnego robala dorwałam dziś na Karma Choc. Oczywiście rozgniotłam z satysfakcją. Wiecie jaki kolor ma Karma Choc? Jak rozgniotłam robala, ręce miałam poplamione na bordowo!BarbaraR pisze: Owadem, który zaatakował moje dalie jest Tarnished Plant Bug łac. Lygus lineolaris. To przybysz z Ameryki Północnej, niezwykle trudny do wytępienia. Czy ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem? Może jakiś doświadczony ogrodnik podpowie mi czym i kiedy zwalczać szkodnika, bo jestem całkowicie bezradna...