Klon zwyczajny Golden Globe- problem z okresleniem choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Najprawdopodobniej niewłaściwy rodzaj gleby :roll: Może były w tym miejscu prowadzone jakieś prace budowlane, przemieszane warstwy ziemi etc. Czasem klonom ogólnie nie odpowiada rodzaj gleby na danej działce, one nie lubią przyciężkawych i mokrych :?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Berberysy to rośliny bardziej 'pionierskie' niewybredne pod względem rodzaju gleby i na ogół szybko rosnące, więc krótko trzymane w pojemnikach, więc się przyjęły.
Klony są bardziej wymagające, a szczepione długo uprawiane w pojemnikach( najpierw musi urosnąć podkładka, potem jest szczepiony, a potem jeszcze musi urosnąć korona) co niestety nie służy systemowi korzeniowemu.Taka roślina potrzebuje czasem dwóch sezonów na należyte ukorzenienie się w nowym miejscu.To ma też wpływ na wygląd.
Skoro wypuszcza nowe gałązki to trzeba mu dać czas, choć niewiadomo jak będzie na dłuższą metę, gdyby gleba mu nie pasowała, jak zniesie zimę itd..Niektóre rośliny mają czerwonawy kolor młodych listków :)
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

mój golden globe też tak ma, a był sadzony odpowiednio. wygląda mi to na stres po posadzeniu. nowe złote przyrosty popaliło mi słońce, mimo, że stanowisko nie jest 100 % słoneczne. ale już odbija i myślę że się poprawi. najwyraźniej ten typ tak ma po posadzeniu :)
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”