Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aniu powiedz co robisz że irysy ensta tak ładnie ci kwitną ja mam chyba z 5 już 2 lata i nie kwitną ,coś chyba robię źle .
Cudnie zakwitły Ci jeżówki ja kupiłam kilka ale wyszły tylko 2 nie wiem jakie kolory bo są jeszcze pąki .
Nasionka orlików wyśle już po niedzieli .
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Izo- przecież na pewno uda Ci się je zdobyć. Ilu ja roślin Tobie zazdroszczę.... ;:109

Piotrze- gdy ja czytam o Twoich zdobyczach florystycznych to też nie mogę spać po nocach. Zupełna floromania :D :D :D

Geniu- irysy ensata do kwitnięcia potrzebują bezwzględnie słońca. Czy Twoje nie są w cieniu?

Maju- dzisiaj spróbuję ratować syberiady. Mam nadzieję, że rady xipe znów okażą się skuteczne.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liliowce w natarciu. Taka ilość deszczu, która szkodliwie podziałała na lilie , jeżówki i inne rośliny, okazała się bardzo korzystna właśnie dla liliowców - wyrosły ponad miarę i kwitną ogromnymi kwiatami.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dalej kwitną irysy ensata i lilie

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I po co ja właziłam do ciebie ;:223 cudne liliowce,cudne irysy (pierwszy raz takie widzę) ech chyba na zakupy się wybiorę :roll:
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

A ja codziennie ogladam martagony :shock: :shock: . Cudne cuda :shock: :shock: Chyba się rozchoruję :? .
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu moje iryski ensta posadziłam w słońcu ,może moja ziemia jest zbyt gliniasta .Co robisz z nimi na zimę ?
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Piękne liliowce, już wiem jakich będę szukać. Ciekawe na co czekają moje, jeszcze nie kwitną.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu, irysy ensata wyglądają super. Mają w sobie dużo uroku i jak widać świetnie u Ciebie rosną. Dołączam się do pytania o to co robisz z nimi zimą bo ponoć trzeba je wykopać i przechowywać w piwnicy? Zaraziłem się też martagonami. U mnie rośnie tylko nasza krajowa złotogłów ale jesienią zaczne szukać też innych odmian.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko- witaj w moim ogrodzie :D A ja się cieszę, że tu "wlazłaś" :wink: Bardzo lubię gości zwiedzających mój ogród. Sama też trochę zaglądam do innych ogrodów w miarę możliwości czasowych i poznaję nowe rośliny. Podziwiam, podziwiam a potem na nie poluję :twisted:

Danusiu- życzę udanej uprawy martagonów ;:215

Geniu, Zenku- kiedy kupiłam moje pierwsze I. ensata nie miałam jeszcze książki E.R., który każe wykopywać te irysy na zimę. Wiedziałam, że lubią mokre i słoneczne stanowiska więc posadziłam je w płytkiej zatoczce oczka wodnego, gdzie głębokość wody wynosiła około 10 cm. Tam zimowały, pięknie rosły i kwitły. Dla moich obecnych irysów zbudowałam specjalne bagienko z ciągle wilgotną glebą i też tam zimują. Nie wykopuję ich , nie przenoszę do piwnicy. Jedyne, z czym borykam się, to rdza liści ( z tą chorobą grzybową walczy nawet Ogród Botaniczny PAN w Powsinie, gdzie zasięgałam rady co z tym fantem robić). Jedno wiem- jeśli nawet rdza zniszczy liście ( opryski nie pomagają wiele), to nie należy wyrzucać kłącza. Roślina zregeneruje w najbliższym sezonie a gdy już się "wyweźmie", rośnie i kwitnie jak szalona. Ja czekam na wykwitnięcie jeszcze trzech ensat - w tym dwóch odmian pełnych. Mam nadzieję, że wiatr nie połamie pędów ( znowu w nocy szalała burza) i będę mogła podziwiać kwiaty; oczywiście nie omieszkam zrobić zdjęć. :wink:
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mariasen pisze:Piękne liliowce, już wiem jakich będę szukać. Ciekawe na co czekają moje, jeszcze nie kwitną.
Maju- u mnie też sezon liliowcowy dopiero się zaczął.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu teraz już wiem ja mam plastikowe oczko wodne dlatego moje rosną na zwykłej rabacie ,więc na pewno brakuje im wilgoci .
Genia
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, nie mam zbyt dużo liliowców, jeszcze kilka mam zamiar dokupić ale nie za dużo, za szybko przekwitają.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko- przy takiej urodzie i przepychu kwiatów ta jedna wada nic nie znaczy ;:31

Moje następne liliowce : Lacy Dolly, który w ubiegłym roku udawał, że jest pojedynczy ( a ja psioczyłam na sprzedawcę ) i Elizabeth Salter - mój ulubiony

Obrazek Obrazek

Dalszy ciąg lilii; turbankowa William Rex ma około metra wysokości i jestem nią oczarowana ;:2

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rozwijają się następne jeżówki

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania ale ładne te jeżówki ale ensaty to mnie całkiem dobiły.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, masz rację, są wyjątkowo piękne. Lilie i jeżówki też :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków