Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1483
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km od Kołobrzegu
Aniu chlebusie wyglądają bardzo smakowicie. Czy tylko pieczesz na zakwasie , bo wiem że to pracochłonne, już od jakiegoś czasu chodzi za mną to aby upiec po raz pierwszy chlebek u mnie nie jada się białego pieczywa,
mogę prosić o przepis
mogę prosić o przepis
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Hej Mirka
cieszę się,że moje chlebki Ci się podobają. Są też smaczne - tak nieskromnie dodam
Piekę na zakwasie żytnim i pszennym, jeżeli chcę przyspieszyć wyrastanie chleba, dodaję trochę drożdży. Chleby na zakwasie są pracochłonne, to fakt, ale warto, bo naprawdę wiesz, co jesz
Jeżeli nigdy nie piekłaś na zakwasie, to proponuję zacząć najpierw od jego wyprodukowania, potem wspomagania się drożdżami, a na końcu na samym zakwasie.
Chodzi Ci o przepis na zakwas?
cieszę się,że moje chlebki Ci się podobają. Są też smaczne - tak nieskromnie dodam
Piekę na zakwasie żytnim i pszennym, jeżeli chcę przyspieszyć wyrastanie chleba, dodaję trochę drożdży. Chleby na zakwasie są pracochłonne, to fakt, ale warto, bo naprawdę wiesz, co jesz
Jeżeli nigdy nie piekłaś na zakwasie, to proponuję zacząć najpierw od jego wyprodukowania, potem wspomagania się drożdżami, a na końcu na samym zakwasie.
Chodzi Ci o przepis na zakwas?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Dodam wczorajsze wypieki. Proces produkcji chleba i bagietek na zakwasie trwa dwa dni, ale efekt końcowy i walory smakowe są najlepszą nagrodą dla domowego piekarza
bagietka pszenna z orkiszem i amarantusem
bagietki pszenne
chleb żytni pełnoziarnisty z otrębami i kminkiem
A tak się prezentowały moje wypieki na dzisiejszym śniadaniu
;:2
bagietka pszenna z orkiszem i amarantusem
bagietki pszenne
chleb żytni pełnoziarnisty z otrębami i kminkiem
A tak się prezentowały moje wypieki na dzisiejszym śniadaniu
;:2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1483
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km od Kołobrzegu
Witaj Aniu
Twoje chlebki to nie tylko że mi się podobają , ja bym je zjadła oczami.
Ja nigdy jak dotąd nie piekłam chleba , a więc jestem zielona w tym temacie.
Proszę o przepis na wszystko, na zakwas i na upieczenie tego pysznego chlebka. Najsmakowiciej wyglądają:
żytni z siemieniem, słonecznikiem i płatkami
oraz pszenny graham
Tylko czy ja sobie poradzę.
Przepisy opisz jak dla kompletnego laika.
Twoje chlebki to nie tylko że mi się podobają , ja bym je zjadła oczami.
Ja nigdy jak dotąd nie piekłam chleba , a więc jestem zielona w tym temacie.
Proszę o przepis na wszystko, na zakwas i na upieczenie tego pysznego chlebka. Najsmakowiciej wyglądają:
żytni z siemieniem, słonecznikiem i płatkami
oraz pszenny graham
Tylko czy ja sobie poradzę.
Przepisy opisz jak dla kompletnego laika.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Mirka.na pewno sobie poradzisz. Ja tez tak na początku myślałam...
Wszystko wymaga cierpliwości i trochę wprawy. No i prób.Jeżeli za pierwszym razem Ci się nie uda. to nie zrażaj się - drugi raz będzie na pewno super
Ja nie tworzę jeszcze swoich przepisów. tylko nieznacznie modyfikuję te ze stron poświęconych chlebom. Zakwas robiłam wg. przepisu Tatter - blog: Tatter o chlebie.
Poza tym korzystam z przepisów o chlebie ze stron: http://www.chleb.info.pl i White Plate.
MUsisz zacząć od zakwasu żytniego. bo na tym zrobisz potem zakwas pszenny. Zakwas najlepszy jest z mąki żytniej pełnoziarnistej.ale z żytniej chlebowej 2000 też wyjdzie.
Ja mąki kupuję na allegro. w sklepach ze zdrową żywnością lub na wiejskim targu. jak mam okazję
Nie wiem. gdzie mieszkasz. bo mam sporo zakwasu żytniego. Mogłabym Ci podrzucić... :P
Wszystko wymaga cierpliwości i trochę wprawy. No i prób.Jeżeli za pierwszym razem Ci się nie uda. to nie zrażaj się - drugi raz będzie na pewno super
Ja nie tworzę jeszcze swoich przepisów. tylko nieznacznie modyfikuję te ze stron poświęconych chlebom. Zakwas robiłam wg. przepisu Tatter - blog: Tatter o chlebie.
Poza tym korzystam z przepisów o chlebie ze stron: http://www.chleb.info.pl i White Plate.
MUsisz zacząć od zakwasu żytniego. bo na tym zrobisz potem zakwas pszenny. Zakwas najlepszy jest z mąki żytniej pełnoziarnistej.ale z żytniej chlebowej 2000 też wyjdzie.
Ja mąki kupuję na allegro. w sklepach ze zdrową żywnością lub na wiejskim targu. jak mam okazję
Nie wiem. gdzie mieszkasz. bo mam sporo zakwasu żytniego. Mogłabym Ci podrzucić... :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Ups! Teraz zobaczyłam.ze mieszkasz w zachodniopomorskim. To trochę daleko
Ale pierwszy zakwas powinnaś zrobić sama. To trzeba przejść.
W razie niejasności pytaj
Jak wyprodukujesz zakwas. to mogę podać Ci przepis na łatwy chleb. Jeżeli oczywiście nie wybierzesz sobie czegoś sama.
No i czekam na zdjęcia Twojego pierwszego chleba
Ale pierwszy zakwas powinnaś zrobić sama. To trzeba przejść.
W razie niejasności pytaj
Jak wyprodukujesz zakwas. to mogę podać Ci przepis na łatwy chleb. Jeżeli oczywiście nie wybierzesz sobie czegoś sama.
No i czekam na zdjęcia Twojego pierwszego chleba
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1483
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km od Kołobrzegu
Aniu tyle się naczytałam o zakwasach że mam głowę kwadratowa, ślinka mi cieknie na myśl o chlebku.To dla mnie trudna decyzja , muszę do niej dojrzeć. Będzie za mną chodziła aż ulegnę.
Przeraża mnie codzienne odkładanie i dokładanie składników. Może to i proste, ale nie na pierwszy raz.
Przeraża mnie codzienne odkładanie i dokładanie składników. Może to i proste, ale nie na pierwszy raz.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Z dedykacją dla Mirki S. - bułki z włoskiego ciasta Ciabatta.
Są na drożdżach z mąki pszennej chlebowej dokładnie wg.przepisu z blogu Doroty - http.mojewypieki.blox.pl
Są na drożdżach z mąki pszennej chlebowej dokładnie wg.przepisu z blogu Doroty - http.mojewypieki.blox.pl
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Ale pyszności pokazałaś. Od razu głodna jestem Muszę poczytać stronkę o przepisach co podałaś
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Marzenko, koniecznie tam zajrzyj. Zobacz też blog - Tatter o chlebie i www.chleb.info.pl.
Ja czerpię stamtąd mnóstwo nauki
Czekam na zdjęcia Twoich następnych piekarniczych osiągnięć I służę pomocą
Ja czerpię stamtąd mnóstwo nauki
Czekam na zdjęcia Twoich następnych piekarniczych osiągnięć I służę pomocą
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Aniu
dzisiaj upiekłam chlebek z cebulką Nie ostygł dokładnie i już go nie było A jaki był dobry ;:8 Nawet zdjęć nie zdążyłam zrobić Jutro chyba upiekę z ziarnami słonecznika i dyni :P Nie mogę się doczekać kiedy zakwas będzie już gotowy.
dzisiaj upiekłam chlebek z cebulką Nie ostygł dokładnie i już go nie było A jaki był dobry ;:8 Nawet zdjęć nie zdążyłam zrobić Jutro chyba upiekę z ziarnami słonecznika i dyni :P Nie mogę się doczekać kiedy zakwas będzie już gotowy.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków