Ciasta Bogusi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

Aniu jak najbardziej polecam ,korzystaj z przepisów ,
będę się cieszyła jak będą Ci smakowały :P
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

38.Ciasto ucierane z truskawkami

składniki
11/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 kg truskawek
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Przyrządzanie


Jajka ubić z cukrem do tego wsypać mąkę z proszkiem -przesianą i wymieszać
Wlać olej i ucierać .Gdy masa jest jednolita wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą małą blaszkę ,a ciasto wyłożyć truskawki .
Ciasto wkładam do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 min zmniejszam temperaturę na 180 st ...piekę 40 min i po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem .fotka póżniej :P
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Bogusiu mamy podobne przepisy na ciasta.Różnica taka,że ja daję masło a Ty olej lub margarynę.Sprobuję tak jak Ty polecasz.(czyli olej).Jutro będę piekła i powiem Ci jak wyszło.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4094
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Strefa 6a

Post »

No! wiedziałam, że znajdę tu przepis na ciasto z truskawkami. ;:109
Dzięki Bogusiu.
aha! a masz może jakiś przepis na sernik na zimno z owocami i galaretką?
Miałam taki sprawdzony, no ale zeszyt na amen wcięło i tyle.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 448
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Post »

Wisienko, nie wiem, czy mogę się tu rządzić w królestwie Bogusi, :)
ale własnie wczoraj robiłam na urodziny swój sprawdzony sernik na zimno z truskawkami, który co roku w mojej rodzinie robi furorę.
Ucieram 1 kostkę margaryny z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Jak masa jest puszysta dodaję po trochę na przemian 6 żółtek i 1 kg białego serka śmietankowego (zwykły biały ser trzeba zmielić). Ważne: temperatura margaryny i sera musi być taka sama, bo inaczej masa może się zważyć. Następnie wlać do masy 2 galaretki rozpuszczone w minimalnej ilości wody (jak jest bardzo gorąco, to nawet 3 galaretki) . Ja na końcu dodaję jeszcze do tego białka ubite na sztywno. Potem po zastygnięciu wychodzi taki sernik - pianka.
Dużą tortownicę wykładam herbatnikami (typu Petitki). Na wylaną masę w tortownicy układam owoce i całość wkładam do lodówki. Jak masa zastygnie, na owoce wylewam galaretkę.
Potem jeszcze trzeba poczekać aż galaretka zastygnie. :) Pyszne! Polecam!
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4094
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Strefa 6a

Post »

Aniu - dziękuję za przepis. :D
A co masz na myśli pisząc o serku śmietankowym?
O taki homogenizowany Ci chodzi?
Kurcze - trochę obawiam się tego zważenia, bo zależy mi, żeby jak najlepiej
wypaść (jutro wizyta ważnych gości, a wiadomo, że jak człowiekowi bardzo
zależy to akurat coś mu nie wychodzi :lol: ).
Znalazłam już na forum przepis bez jajek i teraz mam dylemat, który robić. :wink:
Zwłaszcza, że nie mam czasu na próby.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Taki ten placek wyszedł ,teraz stygnie.Na pewno będzie równie smakowity.

Obrazek
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 448
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Post »

W sprzedaży dostępny jest biały "ser śmietankowy". Nie pamiętam firmy, ja kupuję taki w białej folii z czerwonym napisem. To jest biały ser zmielony; łatwiej jest taki użyć w przepisie, bo nie musisz go już mielić i masa jest bardzo gładka. Jak nie ma takiego to homogenizowany też będzie dobry.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 448
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Post »

Miałam zrobić zdjęcie mojego sernika, ale nie zdążyłam, bo już go nie ma :)
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

Dziewczyny możecie się rządzić ,bardzo mi miło ,fajny ten przepis Aneczko ,skorzystam z niego :P
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

CIASTO MAJONEZOWE


SKŁADNIKI:

5 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja(całe),cukier
majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez pierwsze 30 min pieczenia.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

Beatko ,jadłaś już to ciasto :?: jest dobre :?: a majonez jest wyczuwalny :?:
Proszę określ smak ,może się zdecyduję na upieczenie :P
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Ciasto majonezowe jest bardzo smaczne puszyste i wilgotne. Smak majonezu jest zupełnie nie wyczuwalny to ciasto przypomina w smaku babkę piaskową tyle że nie jest takie suche. Robi się je szybko i zawsze się udaje. Ja używam zawsze firmowego tłustego majonezu (nie odtłuszczonego ).
Można zrobić wersję kokosową należy wtedy dodać o jedno jajo więcej i do masy wsypać 0.5 szkl wiórek kokosowych.
Można zrobić wersję piegus i podobnie dodać o jedno jajo więcej i 0.5 szkl suchego maku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”