A papirus Mamy....brak mi słów.....powiem tylko.....jaki z niego ogromny okaz
Domownicy Zgredo
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- anoli

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
O matko - i to dosłownie. Twoja mama to czarodziejka. Taki biały wilczomleczyk mi się marzy, mam czerwono kwitnące maleństwo, gasteria też śliczna. Miałam kiedyś, ale moja paskudna psinka wrąbała na balkonie 
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- Zgredo
- -Moderator Forum-.

- Od: 1 maja 2008, o 15:42
Służę wszelką zieleniną, która przeżyje moje zabiegi do czasu rozmnażania ;)
Pozazdrościłam Mamie okazu i w ramach pocieszania się po przygodach pocztowych (na mojej wsi nie ma nawet poczty... jest jakiś punkt nadawczy... takie mniej niż poczta. W związku z czym przesyłki przychodzą wg kaprysu pocztowców...
) wsadziłam sobie do wody odłamek innego przedstawiciela papiruska. Nigdy go jeszcze nie ukorzeniałam, z tego badylka wyrosną listeczki? Dziwna roślinka ;) Obok trawka, której nazwy nie znam, a której z kwiatków sypią się na potęgę nasionka. Zbieram ^^

Pozazdrościłam Mamie okazu i w ramach pocieszania się po przygodach pocztowych (na mojej wsi nie ma nawet poczty... jest jakiś punkt nadawczy... takie mniej niż poczta. W związku z czym przesyłki przychodzą wg kaprysu pocztowców...

"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
- anoli

Ta trawka całkiem fajniutka. Parasolce papiruska możesz skrócić listki, tak na długość 1cm. Pod nimi za jakiś czas wyrosną małe kiełki i ich korzonki. Trzeba poczekać aż się trochę wzmocnią, a potem dać do ziemi z tym patyczkiem z rośliny matecznej. Można go ściąć, gdy szczepka jest już silna. Tyle teorii :P 
- krzysiek86

- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- Zgredo
- -Moderator Forum-.

anoli, skróciłam, jak radziłaś i siedzi
Pobuszowałam po forum i znalazłam taki temat o paiprusach i zastanawiam się teraz, czy nie wsadzić go w piasek akwariowy (mam drobny, taki 2-3mm) i nie trzymać w wodzie... Nie wiem, czy akwariówka jest dobrym pomysłem, chyba będzie zbyt drobna. W uprawie Mamy Aguni i Aguni widzę chyba kermazyt, jako podstawę utrzymującą.
Co do papirusa dorodniejszego, to doniosłam Mamie wczoraj, że pozwoliłam sobie upublicznić zdjęcie i że zyskało sobie aprobatę oglądających, na co odrzekła mi ona że jej się już nie podoba, bo... za duży
i myślała oddać (do kościoła!
a o córce nie pomyślała!
) to zapisałam się, na wypadek, gdyby zdecydowała się zrealizować plan wymeldowywania roślinki ^^
Hyhyhy, już się cieszę ;:8
aledra7 Nie wiem, ile ma dokładnie, Mama mieszka w bloku, który ma zdaje się przeciętną, blokową wysokość, nie umiem jej określić, ale obstawiała bym coś w okolicy 2m
Dziękuję w imieniu Mamy, papirusa i swoim za wszelkie przychylne uwagi oraz pomocne instrukcje
Co do papirusa dorodniejszego, to doniosłam Mamie wczoraj, że pozwoliłam sobie upublicznić zdjęcie i że zyskało sobie aprobatę oglądających, na co odrzekła mi ona że jej się już nie podoba, bo... za duży
Hyhyhy, już się cieszę ;:8
aledra7 Nie wiem, ile ma dokładnie, Mama mieszka w bloku, który ma zdaje się przeciętną, blokową wysokość, nie umiem jej określić, ale obstawiała bym coś w okolicy 2m
Dziękuję w imieniu Mamy, papirusa i swoim za wszelkie przychylne uwagi oraz pomocne instrukcje
Moje... wszystko
Moje... wszystko
-
balbinka1772
- 200p

- Od: 29 lis 2008, o 18:59
Ten papirus to niezły okaz :o
:o mi niestety one zawsze przepadaja
czemu nie mam pojecia
Roślinki fajowe ...
Edyta
Moje roslinki;
Moje roslinki;
- Zgredo
- -Moderator Forum-.

Dziękuję
balbinko, faktycznie bardzo do soleiroli podobna
Jestem przekonana, że szczykałam roślinkę z kulkami na górze, ale kto to wie...
może mi pamięć figla spłatała ;) Są tak podobne, że staram się doszukać, czy to nie dwie nazwy jednej rośliny, ale niewiele jeszcze wygrzebałam. Będę szukać 
Edek, mamy w dziale z poradami duuuuuży temat o papirusie, może pomoże Ci znaleźć jakieś błędy i kolejne nie będą padały?
Dostałam dziś paczuszkę ;:26
Jestem wniebowzięta
Tak się naczekałam przez tę moją złą, wiejską pocztę
ale roślineczki były zabezpieczone i dotarły całe mimo, że pudełko przeszło chyba przez 2 fronty wojny
Wszystko już siedzi na swoim miejscu, nie-dziękuję anoli
Zdjęcia, zdjęcia ^^
wszystkie moje nowe słoneczka razem ^^

Żyworódka wąskolistna - mateczka i dzieciaczki siedzą już w jednej donicy. Mam nadzieję, że mamusia się przyjmie (co do maluszków, to nie ma obawy, twardzioszki z nich
)

Śliczna, cudowna (tfu, tfu), wyczekiwana hojka w której zakochałam się na zabój
i o której losy drżę, ale kawałeczek wygląda na mocny, więc jestem dobrej myśli 

To chyba gratisik, mam nadzieję, że nikt nie został poszkodowany, wygląda przesłodko, taki maluszek
ukorzenia się obok bluszczyków 

Oraz małe echinopsisy, jak na złość mój mężczyzna zabrał dziś pęsetkę do pracy i musiałam wsadzać je dwoma pędzelkami :x Miały już korzonki, a że nie planuję zabiegów morderczych, zapewne się zadomowią u mnie

Edek, mamy w dziale z poradami duuuuuży temat o papirusie, może pomoże Ci znaleźć jakieś błędy i kolejne nie będą padały?
Dostałam dziś paczuszkę ;:26
Zdjęcia, zdjęcia ^^
wszystkie moje nowe słoneczka razem ^^

Żyworódka wąskolistna - mateczka i dzieciaczki siedzą już w jednej donicy. Mam nadzieję, że mamusia się przyjmie (co do maluszków, to nie ma obawy, twardzioszki z nich

Śliczna, cudowna (tfu, tfu), wyczekiwana hojka w której zakochałam się na zabój

To chyba gratisik, mam nadzieję, że nikt nie został poszkodowany, wygląda przesłodko, taki maluszek

Oraz małe echinopsisy, jak na złość mój mężczyzna zabrał dziś pęsetkę do pracy i musiałam wsadzać je dwoma pędzelkami :x Miały już korzonki, a że nie planuję zabiegów morderczych, zapewne się zadomowią u mnie

Moje... wszystko
Moje... wszystko
- anoli

Gratisik to zielistka vittata (prawdopodobnie).
Niech rosną zdrowo.
Chciałbym się jeszcze dopytać o ukorzenianie nertery, może masz lepszy pomysł niż ja.
Chciałbym się jeszcze dopytać o ukorzenianie nertery, może masz lepszy pomysł niż ja.