Moje roślinki... apus.
- apus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajeleka pisze:Uważam, że rzeźba terenu u Ciebie jest wprost wymarzona.Większość osób musi usypywać sobie górki i pogórki.W dodatku kamień masz pod ręką.Z czasem apetyt na piękne rośliny rośnie, więc nie będziesz miała problemu "nierozciągliwej działki".Roślinki na razie małe, ale gdy się rozrosną stworzą piękną kompozycję.
Zauważyłam, że wsadziłaś na skalniak Trzykrotkę.Lubi ona raczej mokro, więc jeśli u Ciebie nie zacznie jej przybywać to postaraj sie o inne , dogodniejsze miejsce.Ponieważ w Twoich planach jest oczko, to myślę że byłoby jej takm akuracik.Jeśli się mylę, to na pewno zostanę poprawiona.Powodzenia i dużo
....chyba brakuję mi podstawowej cechy ogrodnika - cierpliwości....
Ja chce by mój ogród już tonął w kwiatach! ;)
Ukształtowanie terenu + materiał (kamień wapienny) Wszytsko ma swoje plusy i minusy... :)jest fajne do skalniaczków, ale sama gleba jest fatalna... żeby cokolwiek zasadzić w takiej ziemi to... trzeba się przeprosić z kilofem ;)
Masz rację co do trzykrotki! Muszę ją jak najszybciej przesadzić.
Pozdrawiam
Basia.
Basieńko nawet sie nie obejrzysz jak nowo przesadzone roślinki Ciebie przerosną .Moje jak sadziłam miały po 50-60 cm. ,myślałam kiedy one urosną A one z roku na rok rosły jak na drożdzach [ szczególnie te przycinane rosną jak szalone ]A teraz latam jak głupia i je przesadzam bo poszły i do góry i wszerz.Trzeba uzbroić się w cierpliwość .Powodzenia

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
Życzę dużo ;:2Kocham moje Kochane Robaczki-tak słodko mówię o mojej kochanej rodzince!
Zapraszam do mnie
Zapraszam do mnie
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Skalniak zrobiłaś super!!!!!
Gratuluję !!!!
Jeśli mogę wtrącę,a Ty nie musisz uwzględniać tego ale - nie sadź tak blisko siebie tych skalniakowych roślinek,pozwól dominować Twoim kamieniom- pięknie to wygląda kiedy gdzie niegdzie pokazuje się jakaś roślina.
Dosadzisz kiedyś... jak bedziesz potrzebowała tego, ale teraz jest super...
Może powinnaś wejść w kontakt z producentem pieczarek w okolicy ?Miałabyś ziemie do roślin po bardzo przystępnej cenie- bo producent musi ja wymieniać - chce czy nie chce- musi.
Rozejrzyj się po okolicy - nie musiałabyć biegać z tym kilofem zbyt często.
Pozdrawiam Basiu i życzę dużo siły fizycznej.
Gratuluję !!!!
Jeśli mogę wtrącę,a Ty nie musisz uwzględniać tego ale - nie sadź tak blisko siebie tych skalniakowych roślinek,pozwól dominować Twoim kamieniom- pięknie to wygląda kiedy gdzie niegdzie pokazuje się jakaś roślina.
Dosadzisz kiedyś... jak bedziesz potrzebowała tego, ale teraz jest super...
Może powinnaś wejść w kontakt z producentem pieczarek w okolicy ?Miałabyś ziemie do roślin po bardzo przystępnej cenie- bo producent musi ja wymieniać - chce czy nie chce- musi.
Rozejrzyj się po okolicy - nie musiałabyć biegać z tym kilofem zbyt często.
Pozdrawiam Basiu i życzę dużo siły fizycznej.
- apus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
dziękuję za rady. Skorzystam z nich na pewno.KaRo pisze:Skalniak zrobiłaś super!!!!!
Gratuluję !!!!
Mój skalniak w przyszłości ma mieć dlugość ok. 25 metrów (bok podjazdu do domku jest podstawą mojego skalniaka)
Na razie brakło mi sił na ręczną walkę z perzem, powojnikiem i dziką śliwką
Jestem zmuszona przestawić się na środki chemiczne...
Co do ziemi "pieczarkowej"...
Ciekawi mnie czy Ktoś z was stosował ją u siebie? Jakie efekty?
Pozdrawiam.
Basia.
Kocham moje Kochane Robaczki-tak słodko mówię o mojej kochanej rodzince!
Zapraszam do mnie
Zapraszam do mnie
Witaj Basiu. Jestem u Ciebie w ogrodzie po raz pierwszy i muszę przyznać, że jest bardzo ładnie i malowniczo. Skalniaczek super! :P Mieszkam w małej miejscowości tuż pod Krakowem i jescze 15 lat temu przypominała otoczeniem twoje tereny - lasy i pagórki - fantastyczna sprawa! Teraz niestety jest zabudowana, ale są "kawałki" z lasami i też zdaża mi się oglądać sarny i zające. Niestety nie tak często, jakbym tego chciała. Pozdrawiam cieplutko!!! Powodzenia w organizowaniu ogrodu :P :P :P