Kiszone ogórki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 5
- Od: 16 mar 2008, o 17:59
Ja polecam dodać do słoika przełamany na pół liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego i półcentymetrowy plasterek papryki chili. Ogórki wychodzą bardzo pyszne, aromatyczne z delikatną pikantną nutką. W zeszłym roku tak zrobiłam i do wiosny nie został mi ani jeden słoik. W tym roku mam już tak zrobionych ponad 50 litrowych słoików. Polecam!!!
Problem z kiszeniem ogórków
Poproszę o fachową radę . wczoraj zakisiłam ogórki nakrętki zassały sie a dzisiaj czyli tak po ok 24 h usłyszałam pyknięcie i wieczko jest wybrzuszone. Ze słoika nie leje się ale co ja mam teraz z tym zrobić ? Zalewałąm gorącą wodą.
- Justynek
- 200p
- Posty: 396
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie, Zambrów
Re: Problem z kiszeniem ogórków
Gdy u mnie podobna sytuacja miała miejsce ( też zalewam ogórki gorącą wodą), to zostawiałam takie ogórki nic z nimi nie robiąc. Nawet jeśli się nie zawekowały to tak szybko się nie popsują. Najlepiej odstawić je w chłodne miejsce i jakoś oznaczyć. Żeby w pierwszej kolejności sięgać po te ogórki.
Chociaż ja z takimi ogóreczkami rozprawiam się szybko- uwielbiam kilkudniowe, nie do końca przekiszone. Więc jem z czym tylko mogę. Ale to oczywiście kwestia smaku.
Pozdrawiam
Chociaż ja z takimi ogóreczkami rozprawiam się szybko- uwielbiam kilkudniowe, nie do końca przekiszone. Więc jem z czym tylko mogę. Ale to oczywiście kwestia smaku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3612
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opole
Re: Problem z kiszeniem ogórków
W moim przepisie jest,żeby po 2-3 dniach stania w domu, przed wyniesieniem do piwnicy, zagotować 10 minut.
Waleria
-
- 200p
- Posty: 310
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Stalowa Wola - podkarpacie
- Kontakt:
Re: Problem z kiszeniem ogórków
Mój dziadek robi co roku ogórki kiszone, zalewa roztworem 2 łyżki soli na 1l wody i normalnie zakręca, stoją jeden dzień na zewnątrz a potem je chowamy do piwnicy. Słoiki pięknie stoją i ogórki są w nich dobre do następnej wiosny.
Moim zdaniem musisz je odkręcić i jeszcze raz zakręcić, zostawić troche czasu na zewnątrz i wstawić z powrotem na swoje miejsce.
Moim zdaniem musisz je odkręcić i jeszcze raz zakręcić, zostawić troche czasu na zewnątrz i wstawić z powrotem na swoje miejsce.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- aśka2006
- 500p
- Posty: 556
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury
ogórki+liście dębu
Czy można do ogórków kiszonych dodawać liście dębu czerwonego?
Zawsze dodawałam liście wiśni i czarnej porzeczki ale w tym roku dziura na dziurze i grzyby szaleją. Wiem, że można dodawać liście dębu zwykłego ale na tym z kolei mączniak szaleje. Czyste i ładne liście ma dąb czerwony...stąd moje pytanie.
Zawsze dodawałam liście wiśni i czarnej porzeczki ale w tym roku dziura na dziurze i grzyby szaleją. Wiem, że można dodawać liście dębu zwykłego ale na tym z kolei mączniak szaleje. Czyste i ładne liście ma dąb czerwony...stąd moje pytanie.
Aśka
Re: ogórki+liście dębu
Chodzi o dużą zawartość garbników, więc myślę że można.
Można też wcale liści nie dodawać. To nie jest konieczny składnik zalewy do ogórków kiszonych.
Można też wcale liści nie dodawać. To nie jest konieczny składnik zalewy do ogórków kiszonych.
Re: ogórki+liście dębu
Ogórki z liścmi są bardziej "cierpkie". Liście też zapobiegają mięknięciu ogórków, ale mi się udaje unikać tej wady bez stosowania liści. Ogórki muszą mieć : wodę, sól do smaku, koper, czosnek i chrzan. Reszta to tzw. wodotryski potrzebne jak telewizor w samochodzie osobowym.aśka2006 pisze:Robiłeś ogórki bez liści? Jak to wpływa na smak?
Poza tym wymienione przeze mnie przyprawy trudno przedawkować. Spróbuj przesadzić z ilością liści, to język Ci zesztywnieje przy jedzeniu takich ogórów.
Re: ogórki+liście dębu
Ja osobiście tez nie lubię liści w ogórkach.W małosolnych na szybką degustacje czasem dodaję ,ale do słoików nigdy.Mam wrażenie ,ze te liście gniją Żeby ogórki były twarde dodaję kilka ziaren gorczycy,albo ziarna pieprzu czarnego.
Re: ogórki+liście dębu
U mnie żona kisi ogórki , ale nie dodaje liści ....
Aby ogórki były twarde warunkiem jest dodanie soli nie jodowanej , a do prztworów ...
aby ogórki w słoikach nie psuły się najlepiej zakręcać nowymi zakrętkami ....muszą dobrze trzymać
Aby ogórki były twarde warunkiem jest dodanie soli nie jodowanej , a do prztworów ...
aby ogórki w słoikach nie psuły się najlepiej zakręcać nowymi zakrętkami ....muszą dobrze trzymać
Re: ogórki+liście dębu
moj tata dodaje liscie debu do kiszonych ogorkow... mowi ze sa wtedy twardsze:) a ja powiem tylko ze sa przepyszne:)