to bardzo ważna wskazowka, przynajmniej dla mnie,
Ogródek AGNESS cz.2
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Izuś
masz rację, że bratki to wdzięczne roślinki
Ja mam kilka doniczek z zeszłego roku, ale to niesamowite bidulki, które stały zapomniane gdzieś w kąciku całą zimę i wiosnę, ale też już mają pączuszki, muszę wysadzić je do ogrodu, bo te kupione poszły na paraprty
Irenko dziękuję
teraz faktycznie zacznie się pojawiać coraz więcej pięknych kwiaciorków i przejście przez targ będzie prawdziwym wyzwaniem
Liduś,
dziękuję bardzo
Edytko
mnie brateczki ujęły tym, że tak wcześnie mogą zdobić donice i skrzynki. Zanim jeszcze pojawią się pelargonie, surfinie i inne letnie piękności one już czarują swoim urokiem
Ewuś masz rację, że sasanki nie lubią przesadzania, ze względu na palowe korzenie, z tym, że ja wiele razy przesadzałam i dzieliłam kępy, ale z zachowaniem ostrożności, aby nie uszkodzić korzenia, i naprawdę wszystkie wspaniale to zniosły i pięknie rosną
Teraz też czeka mnie przesadzenie kilku kęp, ponieważ jedna mi już od dwóch lat nie kwitnie, a jest piękna i rozrośnięta, więc ją podzielę, na 3-4 mniejsze i przesadzę, uważam, że bardzo często przesadzenie rośliny jest idealnym lekarstwem na niektóre problemy. Myślę, że można też spróbować to zastosować przy zamieraniu roślin, jako po prostu odmłodzenie kępy przez podział. Nie wiem, czy to pomoże, ale myślę, że warto spróbować, bo tak jak Cynthia napisała są one genetycznie słabsze, może to będzie jakaś metoda
Witaj Onko
bardzo mi miło, że odwiedziłaś mój ogródek, i że Ci się podoba
Już biegnę do Ciebie
Witaj Cyntuś kupiłam sobie właśnie bladoróżową sasankę, , bo strasznie mi się podoba
a jeszcze poluję na białą i strzępiaste, bo one takie śliczne, zmartwiłaś mnie troszkę tą ich krótką żywotnością, ale mam nadzieję, że trochę porosną u mnie 
Irenko dziękuję
Liduś,
Edytko
Ewuś masz rację, że sasanki nie lubią przesadzania, ze względu na palowe korzenie, z tym, że ja wiele razy przesadzałam i dzieliłam kępy, ale z zachowaniem ostrożności, aby nie uszkodzić korzenia, i naprawdę wszystkie wspaniale to zniosły i pięknie rosną
Witaj Onko
Witaj Cyntuś kupiłam sobie właśnie bladoróżową sasankę, , bo strasznie mi się podoba
- LILA 51
- 1000p

- Od: 14 maja 2008, o 21:48
Witaj Agnieszko, nie było mnie kilka dni u Ciebie i widzę że same cudności pokazujesz.
Sasanki urocze i tyle zakupów zrobiłaś.
Ja bratki siałam w ubiegłym roku , to teraz mam swoje, zaczynają pojedynczo rozkwitać.
Sasanki urocze i tyle zakupów zrobiłaś.
Ja bratki siałam w ubiegłym roku , to teraz mam swoje, zaczynają pojedynczo rozkwitać.
pozdrawiam Lila
Zapraszam
Zapraszam
- AGNESS

Witaj Lilu
ja swoje zeszłoroczne brateczki bardzo zaniedbałam
u mnie ciągle urwanie głowy z remontami i po prostu o nich zapomniałam, i stały sobie biedulki całą zimę i wiosnę na tarasie bez podlewania, zarzucone klamotami wyniesionymi z domu przez remont
Teraz je odkryłam podlałam i już mają pączyszki, dziś wysadzę je do ogródka
Marysiu
za mną też chodzą te orliki, ten Pan ma normalnej wielkości i miniaturki, dziś odwiozę skrzynki i doniczki po bratkach i wiem, że bez orlików nie wrócę

Marysiu
- AGNESS

Witaj Jadziu
ja bylinek dużo nie kupiłam , większość brateczki- siedzą sobie już w skrzynkach na parapetach i w misie na studziennym stole
, a bylinki już w ogródku, ale jeszcze niestety nie mają wyglądu, ponieważ sadziłam je na powiększeniu rabaty, i jeszcze jest to nieopracowane miejsce, nie mam jeszcze kamieni żeby to obłożyć i pokomponować , i jeszcze zostało trochę pustego miejsca na nowe roślinki. Więc wygląda pustawo i nieciekawie jeszcze. Ale mimo to cyknę fotki i pokażę.
Cyntuś
to polujemy razem
bo ja też nie odpuszczę, strasznie podobają mi się sasanki i nie zrezygnuję ze strzępiastych- abym tylko trafiła
Witaj Moniś
dziękuję Kochanie
jeszcze wiele wiosennych roślinek mi nie kwitnie, ale już jest kolorowo i to najważniejsze 
Cyntuś
Witaj Moniś
- ada.kj

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aguniu. Kilka dni nie zaglądałam, gdyż były kłopoty z forum, a przy tym więcej na działce. Z powodu suszy jeżdżę po południu, żeby dobrze polać posadzone roslinki, a powrót wieczorem juz mnie nie nastraja do zaglądania na forum, tym bardziej że z reguły jest cos do zrobienia w domu. Widzę nasadziłaś ogromną ilość bratków. Ale one sa śliczne i bardzo dekorują ogród, gdy nie dużo roślin kwitnie. A jak tam przymrozki. Mam nadzieję, że obyło się bez strat. Dobrze, że u Was dopiero zacznie się kwitnienie narcyzów i tulipanów to dłużej będą cieszyć oko.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Danio

- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Agnieszko, a kiedy najlepiej przesadzać sasanki? Mam taką kępę, która została zasłonięta przez rozrastająca się lawendą i muszę ją gdzieś przesadzić.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2