a u mnie raz jest a raz nieCynthia pisze:U mnie przerwa była od wczoraj wieczór do dziś przed południem....a teraz już jest wszystko o.k.
Mój ogród moje spełniające się marzenie - iwonaxp cz.2
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- iwonaxp
- 1000p

- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
dyptam ( nie wiem jaki kolor),floks od Ani,1 glicynia jest z zeszłego roku 2,3,4 to kupione z pąkami kwiatowymi

hiacynty,hortensja różowa , i hosty

incarvilla,irysy, irysy+malwy pełne,ixia,JABŁOŃ RAJSKA,

jaśmin pełny, jaśminowiec wonny,jodła koreańska(niebieskie szyszki),juka,kalina koralowa

kalmia szerokolistna, kany,klon palmowy czerwony i zielony i żółty ( nie pamiętam nazw)

krzewuszka ( jedna z kilku),lilak pełny biały,lilie azjatyckie,liliowce,machonia

Magnolia, malwa, migdałek,azalia karłowa

naparstnica,niedźwiedzie futro,NN,NN, ogródek kwiatowy a na kratce - wiciokrzew

hiacynty,hortensja różowa , i hosty

incarvilla,irysy, irysy+malwy pełne,ixia,JABŁOŃ RAJSKA,

jaśmin pełny, jaśminowiec wonny,jodła koreańska(niebieskie szyszki),juka,kalina koralowa

kalmia szerokolistna, kany,klon palmowy czerwony i zielony i żółty ( nie pamiętam nazw)

krzewuszka ( jedna z kilku),lilak pełny biały,lilie azjatyckie,liliowce,machonia

Magnolia, malwa, migdałek,azalia karłowa

naparstnica,niedźwiedzie futro,NN,NN, ogródek kwiatowy a na kratce - wiciokrzew

- Ania Kropelka

- iwonaxp
- 1000p

Mam nadzieję że za kilka już nie długich lat będzie można naprawdę podziwiać te roślinki ,bo póki co to młodziutkie szkraby .Nie wiem np. jak będą wyglądać hosty bo w zeszłym roku je sadziłam i były takie ociupinkie , może w tym roku pokażą już swoje piękno? Malwę siałam dwa lata temu w zeszłym roku miała jedynie dwa czy trzy liski - mam nadzieję że w tym roku uraczy mnie kwiatami
Większość roślin jak pisałam wcześniej są dwu lub trzy latkami , jedynie tuje mają ok. 4 lat
Potem dodam resztę fotek ale póki co pomykam bo mam wyjazd w teren
jak wrócę to....
Potem dodam resztę fotek ale póki co pomykam bo mam wyjazd w teren
jak wrócę to....
- iwonaxp
- 1000p

ogródek kwiatowy , dwa gatunki pierisa japonskiego , piwonia , hortensja drzewiasta

porzeczki biała i czarna , przednia część ogrodu -prawa i lewa strona deptaka

rabata różana , robinia,rododendron z odzysku , rododendron mój,

rojniki , róża szklarniana (na kwiat cięty),róża pienna , róże pnące ( dziś już są na miejscu stałym )

róża rabatowa,tawułki, trzmielina szczepiona ( u mnie jest 2 lata)

wiśnia piłkowana

porzeczki biała i czarna , przednia część ogrodu -prawa i lewa strona deptaka

rabata różana , robinia,rododendron z odzysku , rododendron mój,

rojniki , róża szklarniana (na kwiat cięty),róża pienna , róże pnące ( dziś już są na miejscu stałym )

róża rabatowa,tawułki, trzmielina szczepiona ( u mnie jest 2 lata)

wiśnia piłkowana

- Ania Kropelka

- iwonaxp
- 1000p

Tak Aniu ale nie uważam by one były mizerneAnia Kropelka pisze:Śliczny Iwonko masz ten zakątek w cieniu na tle słomianej maty, uwielbiam takie klimaty. Spytam tak nieśmiało.... czy to ta mizerna gałązka hortensji, którą Ci wysłałam tak ładnie się przyjęła...![]()
- iwonaxp
- 1000p

A to tylna część ogrodu
to jest widok z okna dachowego zdjęcie robione z rana

fotka z południa - jeszcze bez zmian
fotka wczesnowieczorna ułożone kostki ( plan) po prawej ławeczka nad nią będzie pergola z różami pnącymi ( róże już posadzone , pergola kupiona tylko trzeba pomalować i postawić
niebieska kreska - w najbliższym czasie będzie to siatka Betafence i obłożone w przyszłości matami wiklinowymi.Wnętrza za kostką granitową ma być wyłożone agrowłókniną i wysypane drobnym kamieniem.Będą tam również obsadzenia tylko jeszcze mam dylemat czy azaliowo- rodendronowe czy różane. Skalniaczek w narożu ( dziś kiepski ma wygląd jak widać .Tuje będą niestety wykarczowane .W narożu skalniaka posadzony jest już jeden z dwóch tulipanowców , drugi jest po przeciwnej stronie ogrodu koło płyty betonowej. Pomiędzy płytą betonową a kostką , podobnie jak wcześniej będzie agrowłóknina + kamień + miejscami kwadraty ( płytki) drewniane w małych odstępach , lub kamień taki duży i płaski również w odstępach ( nie wiem czy jasno to opisałam ) Na każdym rogu płyty są wsadzone róże pnące, pełne herbaciane - zastanawiam się jakie zastosować im podpory bo kiedyś na tej płycie będzie altanka , teraz w okresie letnim stoi na całej płycie basen ,

to jest widok z okna dachowego zdjęcie robione z rana

fotka z południa - jeszcze bez zmian
fotka wczesnowieczorna ułożone kostki ( plan) po prawej ławeczka nad nią będzie pergola z różami pnącymi ( róże już posadzone , pergola kupiona tylko trzeba pomalować i postawić
niebieska kreska - w najbliższym czasie będzie to siatka Betafence i obłożone w przyszłości matami wiklinowymi.Wnętrza za kostką granitową ma być wyłożone agrowłókniną i wysypane drobnym kamieniem.Będą tam również obsadzenia tylko jeszcze mam dylemat czy azaliowo- rodendronowe czy różane. Skalniaczek w narożu ( dziś kiepski ma wygląd jak widać .Tuje będą niestety wykarczowane .W narożu skalniaka posadzony jest już jeden z dwóch tulipanowców , drugi jest po przeciwnej stronie ogrodu koło płyty betonowej. Pomiędzy płytą betonową a kostką , podobnie jak wcześniej będzie agrowłóknina + kamień + miejscami kwadraty ( płytki) drewniane w małych odstępach , lub kamień taki duży i płaski również w odstępach ( nie wiem czy jasno to opisałam ) Na każdym rogu płyty są wsadzone róże pnące, pełne herbaciane - zastanawiam się jakie zastosować im podpory bo kiedyś na tej płycie będzie altanka , teraz w okresie letnim stoi na całej płycie basen ,