Ogródek wśród lasów i pól
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytałam, że po kwitnieniu cebula mieczyka obumiera a rosną na niej te małe. U mnie cebule mateczne mają się dobrze, a te małe są tak maleńkie, ze mozna je siać jedynie rzutowo
No, trochę tych odrobinę większych też jest, ale niewiele. Dlatego nie jestem pewna, czy wszystko jest ok
Kasiu, a Ty okrywasz lilie orientalne?
No, trochę tych odrobinę większych też jest, ale niewiele. Dlatego nie jestem pewna, czy wszystko jest ok
Kasiu, a Ty okrywasz lilie orientalne?
-
babi52
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Edytko co tam sobie wmawiasz,że nie masz ręki
.Jak będziesz wsadzała lilie to wybierz im stanowisko słoneczne,może być na lekkim podwyższeniu ale nie musi, byleby nie w dołku gdzie zalega woda.Robisz dołek na głębokość równą 3 wysokośćią cebuli.Dno dołka spulchniasz i dodajesz długo działający nawóz np. osmocote , wymieszasz z ziemią na dnie dołka. Wsadzasz lilie, uważaj aby nie pozawijać korzonków tylko żeby były rozłożone na boki.Zasypujesz ziemią i obok wbijasz patyk, który je oznacza. Jeśli masz ziemię gliniastą lub twoje lilie będą orientalne to napisz to podpowiem jak postępować w tym przypadku. Powodzenia.
Chatte jak mateczne mają się dobrze?
U mieczyków cebula mateczna zamiera a nad nią tworzy się nowa u podstawy której ( na piętce)zostaje przyczepiona zaschnięta stara, która usuwany. Jeśli tak jest u Ciebie to wszystko jest oki, oki.
Ja wszystkie lilie okrywam kopczykami igliwia ,którego u mnie dostatek.Robię to po zamrożeniu się ziemi.
W tym roku nie zrobiłam i trzęsę majtkami
Madziu zaczęłam zwiedzać Twój ogród cudny. W niedzielę tam wrócę aby dokończyć
Kaśka
Chatte jak mateczne mają się dobrze?
U mieczyków cebula mateczna zamiera a nad nią tworzy się nowa u podstawy której ( na piętce)zostaje przyczepiona zaschnięta stara, która usuwany. Jeśli tak jest u Ciebie to wszystko jest oki, oki.
Ja wszystkie lilie okrywam kopczykami igliwia ,którego u mnie dostatek.Robię to po zamrożeniu się ziemi.
W tym roku nie zrobiłam i trzęsę majtkami
Madziu zaczęłam zwiedzać Twój ogród cudny. W niedzielę tam wrócę aby dokończyć
Kaśka
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
To tak jak jababi52 pisze: Ja wszystkie lilie okrywam kopczykami igliwia ,którego u mnie dostatek.Robię to po zamrożeniu się ziemi.
W tym roku nie zrobiłam i trzęsę majtkami![]()
A mieczyki... cóż, nie chciałam mieczyków, bo mi sie pokładały, ale jak dostałam, to co miałam zrobić? Posadziłam, ale zadnej praktyki z nimi nie mam. Mnie się Kasiu wydaje, ze przy tej dużej cebuli nie ma żadnej zeschniętej starej, jest tylko mrowie malutkich.
Pójdę sprawdzić
Madziu, czy chcesz powiedzieć, ze masz za duzo lilii orientalnych?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ja mam taką właśnie gliniastą ziemię, poproszę o receptybabi52 pisze:Jeśli masz ziemię gliniastą lub twoje lilie będą orientalne to napisz to podpowiem jak postępować w tym przypadku.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
babi52

- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Nalewko przy gliniastej ziemi należy ją rozpulchnić i zdrenować.Zrobić dołek na gł 40 cm na dno sypnąć garść gruboziarnistego piasku lub drobnego żwirku.Wybraną ziemię zmieszać z piaskiem, kompostem lub torfem( jakim torfem zależy od gatunku lilii, które sadzimy)
Lilie azjatyckie - lubią podłoże o odczynie lekko kwaśnym
Lilie trąbkowe - obojętny lub lekko zasadowy
Lilie orientalne -kwaśne, torfowe( ziemia do różaneczników)- wolą lekki półcień
Możesz sadzić też jeśli bardzo gliniasta ta ziemia na podwyższonym zagonie.
Pozdrawiam Kaśka
Lilie azjatyckie - lubią podłoże o odczynie lekko kwaśnym
Lilie trąbkowe - obojętny lub lekko zasadowy
Lilie orientalne -kwaśne, torfowe( ziemia do różaneczników)- wolą lekki półcień
Możesz sadzić też jeśli bardzo gliniasta ta ziemia na podwyższonym zagonie.
Pozdrawiam Kaśka
- kubanki

- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Wpadłam i poczytałam o liliach. Na razie czysto informacyjnie, bo w tym roku rozpoczynam przygodę z liliowcami, na lilie się na razie nie zdecyduję. Nie mogę wszystkiego w jeden sezon wsadzić, bo poplączę wymagania i nie będę miała czasu na dopieszczenie tego wszystkiego. I tak się już zaczynam obawiać o wydajność.
Ale jestem ciekawa Twojego ogrodu na żywo...
Ale jestem ciekawa Twojego ogrodu na żywo...
-
minismok

- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
Babi[nko] no to posadze te azjatki na podwyzszonej rabacie i wymieszam gline z piaskiem i lesna próchnica?
........tego jeszcze nie cwiczyłam w smoczej
dziekuje za info o wymaganiach lilijek cmok-smok
ps.zasypało na biało, chyba szybko sie nie wykopie

dziekuje za info o wymaganiach lilijek cmok-smok
ps.zasypało na biało, chyba szybko sie nie wykopie

nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści